Huhtikuun 22. päivä vietetään opiskelijoiden mielenterveyspäivää. Päivän teemana on osallisuus ja oikeus apuun. Teeman ympärillä tapahtuu tällä viikolla myös Lappeenrannassa ja Lahdessa korkeakouluopiskelijoiden mielenterveyden hyväksi.
Opiskelijoiden mielenterveys ja jaksaminen ovat koronapandemiasta johtuen olleet tapetilla aiempaa enemmän. Nuorille aikuisille opiskelun aloittaminen uudella paikkakunnalla ja asuminen ehkä ensimmäistä kertaa yksin ilman aiempia tukiverkkoja ja läheisiä ihmissuhteita voivat kuormittaa, vaikka lähtökohtaisesti positiivisesta elämänmuutoksesta onkin kyse. Aikuisilla työn ohessa opiskelevilla tai perheellisillä opiskelijoilla arjen haasteet ovat toisenlaisia. Yhteistä kaikille opiskelijoille ovat etäopiskelu ja sosiaalisten kohtaamisten puuttuminen opiskeluarjesta. LUT-korkeakoulujen kevään 2021 opiskelijoiden hyvinvointikyselyn perusteella etäopiskelu näyttää jakavan opiskelijat kahteen leiriin. Toisessa ääripäässä etäopiskelu on helpottanut ja edistänyt opiskelua, kun aikatauluihin on tullut joustoa ja luentotallenteisiin on mahdollisuus palata uudestaan. Toiset taas kokevat etäopiskelun haittaavan oppimista ja hidastavan opiskelua. Koronan jälkeisessä uudessa normaalissa opiskelijat toivovat mm. luentotallenteiden tulleen jäädäkseen.
Tuoreen EuroStudent julkaisun perusteella mielenterveysongelmat ovat yleisin opiskelua rajoittava tekijä korkeakouluopiskelijoilla. Mielenterveysongelmat painottuvat etenkin yliopisto-opiskelijoihin, kun taas oppimisvaikeudet ovat yleisempiä ammattikorkeakouluopiskelijoilla. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/163007/OKM_2021_16.pdf
LUT-korkeakouluissa tehdään hyvää yhteistyötä opiskelijajärjestöjen kanssa opiskelijoiden hyvinvoinnin edistämiseksi ja kehittämiseksi. Opiskelijoiden osallisuus ja aktiivisuus palvelujen kehittämisessä on tärkeää. Apua ja tukea on saatavilla monelta taholta, mutta opiskelijalle tämä voi näyttäytyä sekavana ja niin, että palveluita ei tiedetä olevankaan. Kampuksen toimijoiden lisäksi yhteistyö muiden toimijoiden kuten YTHS:n, Nyytin tai Ohjaamon kanssa on laaja-alaisen ja moniammatillisen tuen edellytys ja opiskelijan etu – Saimaan kriisikeskusta unohtamatta. Opiskelijoille ja henkilökunnalle suunnatut Mielenterveyden ensiapu -koulutukset ovat tästä konkreettinen esimerkki. Koronatilanteen helpottaessa on tarkoitus perustaa myös monikulttuurinen YHES-kohtaamispaikka kampukselle.
On hyvä muistaa se, että jokainen kohtaa jossain elämän vaiheessa mielenterveyden haasteita. Mielenterveys on erottamaton osa ihmisen kokonaisterveyttä ja voimavara elämän käänteissä. Mielenterveydestä puhumisen pitäisi olla yhtä normaalia ja helppoa kuin fyysisestäkin terveydestä. Unohtamatta avun pyytämistä, kun sitä tarvitsee. Tai avun tarjoamista, kun läheinen on sitä vailla.
Mari Trinidad
Opintojen ohjauksen päällikkö/ LUT-yliopisto
Vapaaehtoinen kriisiauttaja ja harjoittelija Saimaan kriisikeskuksella