Pääsimme mukaan kriisityöhön kohdennettuun Lyhytterapeuttisen työotteen perustaidot- koulutukseen. Koulutus käynnistyi syksyllä 2020 ja päättyi maaliskuun alussa. Koulutuksen teoreettinen pohja on kognitiivis-analyyttinen (KAT). Työskentelyote lyhytterapiassa on aktiivinen ja jäsentävä. Miten tämä sitten ilmenee ja kuinka menetelmää voidaan hyödyntää kriisityössä?
Lyhytterapialla on todettu olevan vahva vaikuttavuus. Tutkimusten mukaan 62-88% kokee saavansa terapiasta apua. Keskeistä lyhytterapeuttisessa työotteessa on asiakaslähtöisyys, suunnitelmallisuus ja selkeä rakenne. Työskentely räätälöidään asiakkaan tarpeiden, tavoitteiden, mahdollisuuksien ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Suunnitelmallisuus näkyy siinä, että työskentelyllä on tavoitteet. Selkeä rakenne tarkoittaa sitä, että tapaamiset muodostavat prosessin, jolla on alku, keskikohta ja päätösvaihe. Erilaiset työmenetelmät, kuten esimerkiksi kirjoittaminen, harjoitukset ja lomakkeet, antavat niin kriisityöntekijälle kuin asiakkaalle monipuolisia mahdollisuuksia työstää käsiteltävää asiaa.
”Mäppäys” eli eräänlainen yksilöllisen tapausjäsennyksen tapa, on keskeinen työmenetelmä KAT:ilaisessa lyhytterapeuttisessa työotteessa. Mäpin avulla työskentely asiakkaan asioiden äärellä rakentuu näkyväksi ja helpommin hahmotettavaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijä ”kuuntelee kynä kädessä” ja sijoittaa asiakkaan tuottamia tunteita, ajatuksia ja toimintatapoja mäppiin. Mäppi on siis eräänlainen mallipohja, mikä täytetään aina yksilöllisesti asiakkaan tuottaman sisällön avulla. Sen rakentaminen auttaa niin työntekijää kuin asiakastakin hahmottamaan asiakkaan ongelmaa, siihen vaikuttavia tekijöitä ja käytössä olevia voimavaroja. Niiden perusteella tehdään konkreettinen työskentelysuunnitelma siitä, mitä asiakas tarvitsee päästäkseen tavoitteeseensa eli esimerkiksi eroon ongelmasta. Loppujen lopuksi mäpistä rakentuukin asiakkaalle ikään kuin kartta, jota seuraamalla on mahdollista päästä tavoitteeseen eli esimerkiksi kohti asiakkaan arvojen parempaa toteutumista ja kokonaisvaltaisempaa hyvinvointia.
KAT:ilaisesta lyhytterapeuttisen työotteen perustaidot -koulutuksesta saimme paljon eväitä tuleviin asiakastilanteisiin. Järjestölähtöisessä kriisityössä tapaamisia on yleensä 1-5 kertaa, joten lyhytterapeuttinen työote soveltuu siitäkin syystä hyvin käytettäväksi työskentelyn tukena. Kriisityössä olemme jo aiemminkin käyttäneet aktiivista kuuntelua, joten menetelmien harjoittelu on tuntunut luontevalta. Koulutus tarjosi mäpin lisäksi tukun muitakin menetelmiä, joita voimme hyödyntää niin yksittäisinä tehtävinä ja harjoituksina kuin vaikka osana mäppäystä ja minätilojen tarkasteluakin. Suurin hyöty mäpistä lienee kuitenkin asiakkaalle, kun omat ajatukset ja toimintamallit piirtyvät konkreettisiksi prosesseiksi ja syy-seuraussuhteiksi.
Eveliina Montonen Jaana Karhula
Kriisityöntekijä Kriisityöntekijä
Verkkokriisityön koordinaattori Kriisipuhelinkoordinaattori
Saimaan kriisikeskus Saimaan kriisikeskus