Etenkin näin kesän tullessa mediassa puhutaan paljon oman fyysisen kunnon kehittämisestä ja timmin rantakunnon saavuttamisesta. Monilta saattaa kuitenkin unohtua oman mielen hyvinvoinnista huolehtiminen, joka on itseasiassa aivan yhtä tärkeää kuin fyysisestäkin terveydestä huolen pitäminen. Erityisesti vallitsevan maailmantilanteen myötä ajatukset saattavat pyöriä suurten kysymysten ympärillä ja ilon aiheita voi olla hankala löytää median synkkyyden keskeltä. Ajattelinkin jakaa omia arjen vinkkejäni psyykkisen terveyden ja jaksamisen edistämiseen näin pandemia-aikana.
Äänikirjat ja podcastit. Olen vuodenvaihteen jälkeen itse aivan hurahtanut äänikirjojen ihmeelliseen maailmaan. Nykyään löytyy useita erilaisia äänikirjapalveluja, joista löytyy satojatuhansia ääni- ja e-kirjoja. Hienohan on se, että kirjoja löytyy varmasti jokaisen makuun: elämänkertoja, tietokirjoja, romantiikkaa, komediaa, dekkareita, kauhua… You name it! Äänikirjojen lisäksi podcastit ovat tällä hetkellä suuressa suosiossa ja niitä voikin kuunnella ilmaiseksi esimerkiksi Suplasta tai Spotifysta. Äänikirjoja ja podcasteja kuunnellessa voi tehdä mielikuvitusmatkoja niin menneeseen, tulevaisuuteen kuin ulkomaillekin. Itse tykkään välillä vain maata sängyllä ja keskittyä kirjan kuunteluun. Joskus äänikirja saattaa soida kuulokkeissa myös julkisilla matkustaessa. Jos haluaa bonuksena samalla kehittää omaa kielitaitoaan, niin sekin onnistuu kuuntelemalla äänikirjoja tai podcasteja vierailla kielillä.
Musiikki. Itse kuuntelen musiikkia päivittäin. Vuoden lopussa Spotify muistuttelikin minun kuunnelleen musiikkia vuoden aikana reilut 32 000 minuuttia. Päivässä tämä tekisi noin 87 minuuttia eli noin tunti ja 46 minuuttia per päivä. Tykkään kuunnella musiikkia laidasta laitaan omasta fiiliksestäni riippuen. Jos on vähän huonompi päivä, niin laitan kaiuttimesta oman suosikkikappaleeni täysillä soimaan ja oma mieliala kohoaakin yhtä nopeasti kuin kaiuttimen volyymi. Joskus puolestaan on kiva rauhoittua ja sulkea mieli esimerkiksi bussissa tai keskustassa jatkuvilta koronakeskusteluilta ja laittaa kuulokkeista popit pauhaamaan. Iltaisin rauhallinen musiikki taas voi olla hyvä keino rauhoittua ennen nukkumaanmenoa.
Sarjat ja elokuvat. Viihdelinjalla jatkaen suosittelen ehdottomasti sarjojen ja elokuvien katselua. Kun ei ole muuta tekemistä, hyvän jännityssarjan parissa päivä välähtää silmän räpäyksessä! Erilaisten suoratoistopalvelujen myötä, ohjelmien ei myöskään pitäisi ihan heti loppua kesken 😉
Liikunta. Aikaa vietetään paljon kotona, mutta se ei tarkoita, etteikö voisi liikkua. Olen huomannut, että itselleni ainakin tulee heti paljon parempi olo, kun olen käynyt päivän aikana ulkona edes hetken. Päivän ulkoilu voi olla vaikkapa postin hakeminen, kauppareissu, kävely, ulkosalilla käyminen tai porrastreeni. Monet harrastuspaikat ovat olleet koronan aikana suljettu, mutta treenata voi kotona ja ulkonakin. Esimerkiksi Youtube on pullollaan erilaisia treenivideoita! Liikuntaa harrastaessa mielen saa nollattua kokonaan ja voi keskittyä pelkästään omaan tekemiseen.
Ruuanlaitto ja leipominen. Nyt on täydellinen hetki kokeilla uusia reseptejä! Sanontahan menee, että ”Tie sydämeen käy vatsan kautta”. Sosiaalisessa mediassa on viime aikoina hehkutettu kuuluisaa uunifetapastaa ja sitä kokeiltuani voin kyllä suositella. Siinä vaikkapa yksi ruoka testattavaksi!
Videopuhelut ja ryhmäkeskustelut. Sosiaaliset kanssakäymiset etänä ovat varmasti tulleet viimeisen vuoden aikana kaikille tutuiksi. Vierastin ensin itse esimerkiksi videopuheluita ystävieni kanssa, sillä eihän se ole ihan sama asia kuin toisen livenä näkeminen. Etäily mahdollistaa kuitenkin esimerkiksi sen, että voi vaivatta keskustella ihmisten kanssa, jotka asuvat vähän kauempana. Videopuheluiden kautta voi myös kokeilla erilaisia aktiviteetteja, kuten pelejä tai tietovisoja. Olemme esimerkiksi omien kavereitteni kanssa pelailleet etänä erilaisia pelejä, kuten Piirrä ja arvaa. Erilaisten virtuaalisten ryhmäkeskustelujen kautta voi myös tutustua uusiin ihmisiin. Saimaan kriisikeskuksen Yhes -hankkeella on erilaisia virtuaalisia kohtaamispaikkoja, joihin voi kuka tahansa tulla keskustelemaan. Discordin chatissä ja Facebookin keskustelupalstalla ”Yhes -keskustelupalsta” voi keskustella vuorokauden ympäri, 24/7. Lisäksi Discordissa järjestetään puhelivejä ja Tukinetissä voi ilmoitettuina aikoina tulla ryhmächattiin juttelemaan toisten kanssa. Tule sinäkin mukaan! 🙂
Anne-Mari Hyppönen
Sosionomiharjoittelija