”Virvon varvon tuoreeks terveeks
tulevaks vuodeks
vitsa sulle
palkka mulle!”
Nämä sanat raikuvat vielä ainakin osassa kotiovista ensi sunnuntaina, vaikka vanha virpomisperinne lienee vähenemään päin. Virpomispäivän lisäksi sunnuntaina vietetään myös huhtikuun Lähde-päivää, eli kampanjaa, jossa kannustetaan toimimaan yhtenä rintaman yksinäisyyttä vastaan. Väistämättä mieleen hiipii ajatus siitä, kuinka virpomistilannekin voi olla elintärkeä sosiaalisen kontaktin mahdollisuus monelle yksinäiselle.
Muistatteko vielä tilanteen parin vuoden takaa, kun koronapandemia sulki meidät yhtäkkiä omiin koteihimme ja kaikenlaiset kontaktit olivat pannassa? Muistatko sen, kun ajoitit itsellesi kauppaostokset mahdollisimman harvaan ja pyrit hoitamaan ostokset kerralla koko viikon edestä? Muistatko, kun kaipasit työpaikan kahvihuonetta, kavereiden tapaamista tai mitä tahansa tilannetta, jossa saisit keskustella kasvotusten toisten kanssa? Minä ainakin muistan, kun vielä asiaa tarkemmin ajattelen. Silloin jo kaupan kassan tervehtiminen tuntui suurelta sosiaaliselta onnistumiselta, joka tuotti iloa hetkeksi eteenpäin.
Eikö palmusunnuntain virpominen voitaisi nähdä samanlaisena mahdollisuutena? Moni ihminen Etelä-Karjalassakin kokee yksinäisyyttä ja saattaa elää pitkiäkin aikoja neljän seinän sisällä vailla kontakteja. Tuolloin iloiset kasvot virpomisloruja rallatellessa ja värikkäitä pajunkissoja ojentaessa voivat piristää monen ihmisen mieltä pitkäksikin aikaa! Pajunvitsa maljakossa tarjoaa iloa vielä moneksi päiväksi eteenpäin, ja vitsan katselu päivienkin jälkeen voi herättää hymyn kasvoille, kun mieli vie takaisin tuohon sosiaaliseen tilanteeseen.
Oletko siis ajatellut virpoa tai lähteä lasten mukana virpomaan sunnuntaina? Jos suklaamunat eivät innosta, voisiko ilon tuottaminen toiselle toimia motivaationa pienelle naapurikierrokselle?
Hyvää tulevaa pääsiäistä ja Lähde-päivää! Muistetaanhan huomioida muita myös pääsiäisvapaiden aikana!
Eeva Pylkkö
Asiantuntija
Hyvä mieli! -hanke
Lue lisää Lähde-kampanjasta täältä