Miessakit ry:n koordinoimaa Miesten Viikkoa vietetään 6.-12.11.2023. Viikon teemana on Yksinäinen mies. Viikon aikana julkaisemme tekstejä miehistä ja miehenä olemisesta. Tänään vuorossa on Miehen mieli -hankkeen asiantuntijana työskentelevän Juho Kuosan ajatuksia miehistä ja eroamisesta.
Miehet ja ero
Ero tulee monelle miehelle yllätyksenä, vaikka kumppani olisi sitä pohtinut jo kauan. Lopunajan merkit menevät ohi, tai niitä ei osata ottaa vakavasti. Hetkellinen häiriö suhteessa, joka menee aikanaan ohi. Miehet ovat pääsääntöisesti tyytyväisempiä parisuhteisiinsa ja vain 30 prosenttia avioeroista onkin miesten alulle panemia. Ero, oli se yllätys tai ei tuo mukanaan aina erilaiset käytännön järjestelyt. Tällaisessa tilanteessa henkinen kuormitus lisääntyy, joka saattaa näyttäytyä ulospäin lisääntyneenä päihteiden käyttönä, aggressiivisena käytöksenä, osalla taas lamaantumisena ja eristäytymisenä.
Moni tapaamistani miehistä kuvaa hyvinkin vahvoja syyllisyyden ja häpeän tunteita. Peilistä katsoo parisuhteessa epäonnistunut mies. Surkea olento, joka ei pystynyt pitämään kaikkea kasassa. On kuitenkin muistettava, että parisuhde on aina kahden kauppa. Ehkäpä juuri tilanteen yllättävyys laittaa ottamaan vastuuta myös sellaisista asioista, joista ei kuuluisi. Myös matala itsetunto voi vaikuttaa asiaan, eikä riitaisaksi yltynyt ero tilannetta suinkaan helpota. Vaikeassa tilanteessa jäädään herkästi yksin selviytymään, ajatuksena, että näin kuuluukin olla.
Usein kriisin keskellä painiva ihminen on henkisesti ikään kuin autiolla saarella. Tulee tunne, että kukaan ei voi ymmärtää minua ja tilannettani. Ei välttämättä ole kokemusta siitä, että oman tilanteen jakaminen muille voisi lopulta helpottaa oloa. Tunnepuhekin voi olla hyvin vierasta, ei välttämättä löydy sanoja sille miltä juuri nyt tuntuu. On helpompi näyttää tunteensa, joka taas voi hyvinkin saada muut ihmiset ottamaan etäisyyttä. Kaikki ammattilaisetkaan eivät välttämättä osaa suhtautua tähän, vaan mies saatetaan nähdä vaikeana, jopa uhkaavana. Mies tulee herkästi torjutuksi sellaisella hetkellä, kun hän itseasiassa tarvitsisi ymmärrystä osakseen.
Ymmärretyksi tulemisen tarve on ihmiseen sisäänkirjoitettu ja ymmärryksen kautta tunnemme yhteyttä muihin ihmisiin. Mikäli se yhteys katkeaa, tuntee ihminen olonsa hyvin yksinäiseksi. Yksinäisyyden tunne on jokaiselle jossain määrin tuttu ja ohimenevänä harmiton. Aina joskus yksinäisyys kuitenkin haluaisi jäädä pysyvästi ihmisen matkaan. Kriisit ovat hetkiä, jolloin on kaikkein otollisinta liukua yksinäisyyden syliin. Yksinäisyys vie toimijuuden tunteen pois ihmiseltä ja silloin toiset nähdään ennemmin uhkana kuin mahdollisuuksina. Miehillä on keskimäärin suppeammat sosiaaliset verkostot ja siksi yksinäisyys tunteena korostuu, kun tärkeä ihmissuhde päättyy. Eikä verkoston laajuuskaan yksistään tarkoita sitä, etteikö voisi olla yksinäinen. Myös parisuhteessa voi olla yksinäinen, jos ei tunne yhteyttä toiseen.
Miehet nostavat toistuvasti puheissaan esiin pelon yksinjäämisestä: ”mitä minä sitten teen, kun olen yksin?” Pelko on niin vahva, että saa sitoutumaan sellaisiinkin suhteisiin, jotka voivat olla jopa haitallisia. Ei haittaa, että on yksinäinen, kunhan ei jää yksin. Muutostilanteissa näkökulma kapeutuu ja ajattelu voi olla hyvin mustavalkoista. Muutostilanteet ovat usein hyvin kaksijakoisia, toisaalta ne pitävän sisällään uhan tunteen, mutta myös mahdollisuuden johonkin hyvään. Eroaminen ei ole kevyt päätös, eikä sen käsittely jälkeenkään ole välttämättä kovin kevyt. Varsinkin kuluttavasta, haitallisesta parisuhteesta lähteminen voi kuitenkin avata oven uusille, terveemmille ihmissuhteille. Eron ei välttämättä tarvitse tarkoittaa alamäkeä kohti yksinäisyyttä.
Elämässä teemme erilaisia valintoja, joiden lopputuloksesta emme etukäteen voi tietää. Avun hakeminen on yksi tällainen valinta, mutta se on myös äärettömän tärkeä taito. Oli kyse yksinäisyydestä tai erosta, on hyvä muistaa, ettet ole yksin. Apua on saatavilla.
Juho Kuosa
Työskentelen MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry:n Miehen mieli -hankkeessa kriisityöntekijä ja tapaan työssäni eron kohdanneita miehiä niin yksilöinä kuin ryhmänä. Teksti on syntynyt miesten jakamista kokemuksista ja ajatuksista, sekä omista havainnoistani tässä työssä.