YK:n julistamaa Kansainvälistä Naistenpäivää vietämme 8.3.2024. Ensimmäistä kertaa naistenpäivää vietettiin vuonna 1975 ja Sukupuolten välisen tasa-arvon periaate vahvistettiin YK:n peruskirjassa jo vuonna 1945. Paljon hyvää on vuodesta 1945 tapahtunut, mutta on todettava, että paljon on vielä tapahduttava naisten ja tyttöjen oikeuksissa ja mahdollisuuksissa.
Noniin. En tiedä mitä naiset ajattelevat eikä minulla on mitään hajua minkälaista on olla nainen. Varmasti sukupuolet ovat enemmän samanlaisia, kuin erilaisia keskenään, joten joku veikkaus minulla on. En kuitenkaan voi samaistua sukupuolikokemukseen saatikka siihen minkälaista on ollut kasvaa tyttönä esimerkiksi 1960-luvun Suomessa. Omaa suhdettani naisiin voin pohtia helpommin.
Olen pohtinut elämäni aikana kohtaamiani naisia. Niitä elämäni tärkeimpiä, puolituttuja, kollegoja ja niin edelleen. Olen pohtinut minkälaisen jäljen naiset ovat minuun jättäneet ja mitä olen heiltä oppinut. Vastauksena: merkitykselliset ja paljon.
No entäs sitten loppuvuosi, kun naistenpäivää ei vietetä? Naisten juhlistamisen lisäksi voi olla merkityksellistä antaa hetki aikaa itselleen pohtia edellistä vuotta. Miten olen elämäni naisia kohdellut ja mitä olen heiltä saanut, mutta ennen kaikkea miten haluan mennyttä vuotta muistella vuoden päästä. Ehkä ne kaikkein pienimmät kohtaamiset ja toisistamme huolta pitäminen saattavat olla merkityksellisempiä kuin osaamme arvatakaan.
Joskus meillä ihmisillä on vaikeita tunteita muita ihmisiä kohtaan. Joskus kuormitumme läheisestämme tai saatamme menettää heidät. Ihmissuhteisiin liittyvät haasteet ovat yksi tärkeistä syistä hakeutua keskusteluavun piiriin.
Rauhaa, rakkautta ja hyvää naistenpäivää!
Ville Jalo
kriisityöntekijä, asiantuntija
Miehen mieli – hanke
MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry