Hyvä mieli! -hanke starttailee pian viimeistä vuosipuolikastaan. Hankkeen tavoitteena on viedä mielenterveysosaamista kuntiin ja toimeenpanna kansallista Mielenterveysstrategiaa alueellamme. Me osatoteuttajana viemme osaamista ensisijaisesti kuntien henkilöstölle ja kuntien päätöksenteon ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työn tueksi. Miksi mielenterveysosaamista tarvitaan kuntien päätöksissä ja toimenpiteissä? Mielen asioitahan hoidetaan terveydenhuollossa?
Ehei. Mielenterveys on paljon muutakin kuin mielenterveyden ongelmia ja niiden hoitoa. Mielenterveystyö alkaa heti ihmisen syntymästä. Mielenterveys on keskeinen voimavara, joka kuuluu ihan kaikille ihmisille, oli ongelmia tai ei. Erittäin tärkeä osa mielenterveystyötä on ennaltaehkäisevä työ ja mielenterveyden edistäminen. Se, että tuetaan ihmisten mahdollisuuksia voida hyvin. Parhaassa tapauksessa ennaltaehkäisevällä otteella vähennetään hoidon tarvetta myöhemmin.
Onkin erittäin tärkeää, että mielenterveys ja mielen hyvinvointi huomioidaan myös päätöksenteossa ennen kuin ihmisten vointi ehtii edes huonontua. Tutkitusti jokainen mielenterveyden edistämiseen sijoitettu euro maksaa itsensä monin kerroin takaisin. On kannattavampaa ennaltaehkäistä kuin lähteä korjaamaan jälkikäteen. Talouden lisäksi on totta kai tärkeää huomioida myös ihmisten hyvinvointi ja onnellisuus. Sen kannalta ennaltaehkäisy vasta tärkeää onkin.
Mitä mielenterveysosaaminen päätöksenteon tukena käytännössä tarkoittaa? Meillä Suomessa kaikkien päätösten kohdalla tulisi aina miettiä vaikutuksia ihmisten terveyteen ja hyvinvointiin. Mielenterveys on oleellinen osa sitä. Kaikki lähteekin siitä, että päätöksessä kuin päätöksessä mietittäisiin, kuinka asia voi heijastua suoraan tai välillisesti ihmisten hyvinvointiin ja myös mielenterveyteen. Jos panostamme hiukan enemmän vaikkapa julkiseen liikenteeseen, voi ihmisten kulkeminen helpottua. Tämä voi puolestaan lisätä mahdollisuuksia päästä palveluiden pariin tai tavata ihmisiä. Sen sijaan huonot kulkuyhteydet voivat vaikeuttaa kotoa poistumista, ihminen jää helpommin yksin kotiin ja se voi ajan kanssa aiheuttaa monenlaisia ongelmia. Tai jos panostamme varhaiskasvatukseen ja kouluun, voimme luoda lapsille paremmat olosuhteet ja ympäristön kasvulle ja kehitykselle. Monet mielenterveysongelmat juontavat juurensa jo lapsuuteen ja nuoruuteen, joten tässä on yksi erittäin tärkeä kohta miettiä päätöksentekojen vaikutuksia!
Päätöksenteossa onkin hyvä huomioida, millaisia seurauksia voi olla, jos jotakin asiaa kunnassa vähennetään tai heikennetään. Nämä resurssien vähentämiset voivat helposti johtaa hyvinvoinnin laskuun. Tärkeää on kuitenkin myös suunnata huomiota hyvinvointiin ja sen lisäämiseen. Voidaanko asioita tehdä vielä paremmin, jotta ihmiset voisivat vielä paremmin? Mitkä asiat lisäävät ihmisten hyvinvointia? Kuinka vahvistamme näitä asioita kunnassa?
Kunta on jokaisen kuntalaisen paikka. Kunnan päätökset ja toimet koskettavat kaikkia kuntalaisia. Kuntapäättäjillä on suuri vastuu kuntalaistensa hyvinvoinnista. On kuitenkin tärkeää muistaa, että kunnan asukkaana voi myös vaatia mielenterveyspäätöksiä, äänestää ja tuoda ajatuksiaan esiin. Käytetään kaikki omia mahdollisuuksiamme tuoda mielenterveyden sanomaa esiin ja luodaan Etelä-Karjalaan hyvinvointia!
Eeva Pylkkö
Asiantuntija
Hyvä mieli! -hanke
MIELI Etelä-Karjalan mielenterveys ry