YHES-kohtaamispaikkahanke oli nelivuotinen (2020–2024) STEA:n rahoittama hanke, jota hallinnoi MIELI Etelä-Karjalan Mielenterveys ry. Hanke päättyi toukokuussa 2024.
Hankkeen tavoitteena oli lisätä osallisuutta ja lievittää yksinäisyyttä perustamalla kohtaamispaikkoja Etelä-Karjalaan ja virtuaalisia kohtaamispaikkoja verkkoalustoille. Kohtaamispaikat olisivat kaikille avoimia ja maksuttomia ja niitä ohjaisivat koulutetut vapaaehtoiset. Lisäksi tarkoituksena oli ottaa käyttöön MIELI ry:n kriisiauttamisen linjausten mukainen henkilökohtainen tukisuhdetoiminta, sekä tuottaa materiaaleja kohtaamispaikkatoiminnan perustamisen tueksi. Hankkeen taustalla oli havainto, että THL:n hyvinvointikompassin mukaan vuonna 2018 Etelä-Karjalassa noin joka kahdeksas 20-64 -vuotiaista koki yksinäisyyttä.
Päähavaintona hankkeessa voidaan pitää sitä, että avoin kohtaamispaikkatoiminta sopii osallisuuden ja yhteisöllisyyden lisäämiseen sekä yksinäisyyden ennaltaehkäisyyn, ennen kuin yksilön haasteet ovat liian suuria. Avoimella ryhmätoiminnalla ei tavoiteta heitä, joiden yksinäisyys on todella syvää ja pitkäaikaista.
Hankkeeseen tuotti haasteita vallitseva koronapandemia erityisesti vuosina 2020-2021. Syksyllä 2023 kohtaamispaikkoja uudistettiin ja uusia paikkoja avattiin ”Hyvän mielen kahvila” -nimellä. Tämä tuotti hyviä tuloksia hankkeen viimeisenä vuotena, niin kävijöiden kuin vapaaehtoisten määrässä.
Hankkeen aikana Etelä-Karjalaan perustettiin yhteensä yksitoista kohtaamispaikkaa. Kohtaamispaikoista kuusi oli Lappeenrannan alueella. Muita paikkakuntia olivat Taipalsaari, Imatra, Lemi ja Luumäki. Osa kohtaamispaikoista oli avoinna vain yhden kauden (syys- tai kevät), mutta osa oli toiminnassa useamman vuoden ajan. Kohtaamispaikkoja ei saatu perustettua Parikkalaan, Rautjärvelle, Ruokolahdelle ja Savitaipaleelle. Osasyynä olivat koronapandemian aiheuttamat haasteet, sekä vapaaehtoisten rekrytoinnin vaikeudet. Selkeämpi toiminnan kohderyhmä ja markkinointi olisi voinut auttaa toiminnan käynnistymisessä, kuten Hyvän mielen kahvila -konseptia aloittaessa syksyllä 2023. Joutsenossa, Luumäellä ja Taipalsaarella kohtaamispaikat jatkuvat muiden tahojen alaisuudessa myös hankkeen päätyttyä.
Verkkotoimintaa oli Tukinetissä, Discordissa ja Facebookissa. Tukinetin ryhmächatit ja Discord-palvelin osoittautuivat parhaimmiksi verkkoalustoiksi kyseiselle toiminnalle. Virtuaalisia kohtaamispaikkoja ei saatu juurrutettua, mutta aktiivisimmat Discord-palvelimen käyttäjät päättivät perustaa oman ryhmän ja jatkaa yhteydenpitoa.
Hankkeen tuotoksena on julkaistu Kohtaamispaikkatoiminnan käsikirja ja ohjaajien oppaat niin kasvokkaisille, kuin virtuaalisille kohtaamispaikoille. Löydät materiaalit täältä.