Kuinka moni voi sanoa saaneensa riittävää ja hyvää seksuaalikasvatusta? Ja mitä hyvä seksuaalikasvatus tarkoittaa?
Seksuaalisuus tarkoittaa kaikkea ihmisenä olemisessa. Jo pienelle vauvalle nimetään kehon osia hoitorutiinien aikana, ja se, kuinka vanhempi lastaan katsoo tulee merkitsemään tulevaisuudessa paljon. Oman kehon tuntemus ja tunnetaitojen hallinta yhdessä mahdollistavat hyvinvoinnin ja turvallisuuden merkittävää lisääntymistä.
Pienen lapsen seksuaalikasvatus ei tarkoita pienen lapsen seksikasvatusta. -Seksin ei pidäkään kuulua lapsen maailmaan. Lapselle on luontaista ihmetellä ja tutkia omaa ja toisten kehoa ja kehoon liittyvistä kysymyksistä kannattakin keskustella arvostavasti. Hellyyden osoitus, kehoista ja tunteista puhuminen ja perusteet ihmissuhdetaidoille opitaan nimenomaan malleista mitä aikuiset näyttävät. Kodin seksuaalikasvatuksen tavoitteena onkin luoda lapselle myönteinen minäkuva, vahva itsetunto, opettaa itsensä ja toisten kunnioitus, tunnistaa rajat, omaksua kyky tehdä hyviä ratkaisuja sekä pyrkiä ennaltaehkäisemään riskejä. Häpäiseminen ei koskaan ole hyvä kasvatuskeino! Lapsi tarvitsee kysymyksiinsä rehellisiä, mutta ikätasoisia vastauksia.
Vanhempien lisäksi myös varhaiskasvatuksella on velvollisuus antaa lapselle seksuaalikasvatusta. Varhaiskasvatuksen suunnitelman perusteiden päivityksessä (2021–2022) kerrotaan varhaiskasvatuksen mm. edistävän suomalaisen yhteiskunnan demokraattisia arvoja, kuten yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta. Lapsia ohjataan kunnioittamaan ja suojelemaan omaa ja toisen kehoa ja varhaiskasvatuksen kuuluu olla sukupuolisensitiivistä. Tavoitteena on myös tukea lasten turvallisuuden tunnetta, antaa heille valmiuksia pyytää ja hakea apua sekä toimia turvallisesti erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. (VASU 2022.)
Vanhempien suhtautumista seksuaalisuuteen ja sen teemoihin ohjaavat usein heidän itsensä saama seksuaalikasvatus sekä omat kokemukset. Seksuaalisuus on hyvin herkkä alue ja siihen liittyvät haavat ovat usein alttiita aukeamaan uudelleen. Myös useat ihmissuhteiden kriisit linkittyvät seksuaalisuuden saralle. Näistäkin asioista olisi tärkeä keskustella esimerkiksi ammattilaisten kanssa, etteivät omat haasteet siirtyisi tiedostamatta ylisukupolvisesti eteenpäin.
Mari Niinimaa
Kriisityöntekijä ja seksuaalineuvoja-opiskelija / Kainuun kriisikeskus
Mieli Kainuun mielenterveys ry