Tue toimintaamme!
Pienkeräyksen tuottoja käytetään MIELI Kainuun mielenterveys ry:n toiminnan tukemiseen, erityisesti kriisiauttamiseen ja vapaaehtoistyön kehittämiseen. Myös koulutustoiminnan jalkauttamiseen voidaan käyttää osa tuotoista.
Pienkeräysnumero: RA/2024/1361
Pienkeräyksen järjestäjä: MIELI Kainuun mielenterveys ry
1753219-3
Kysy: Mitä kuuluu? – Itsemurhien ehkäisypäivä 10.9.
Pieni välittämisen ele vaikealla hetkellä voi kääntää itsetuhoisten ajatusten suuntaa. Moni kasaa pahaa oloa sisälleen, kunnes joku kysyy, on läsnä ja kuuntelee. Se alkaa kahdella sanalla, jotka kysymme liian harvoin: ”Mitä kuuluu?”
Kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivä on 10.9. Päivän tavoitteena on lisätä tietämystä itsemurhista, levittää tietoa ja vähentää itsemurhiin liittyvää leimautumista.
Itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurhasta voi puhua turvallisesti. Kannustamme kaikkia kysymään läheisiltä ja itseltä: Mitä kuuluu?
Yksikin itsemurha on liikaa. Yksikin kysymys voi auttaa. Kysy, mitä kuuluu?
Suomen itsemurhaluvut edelleen Pohjoismaiden synkimmät
Suomessa tehdään vuosittain noin 750 itsemurhaa, mikä on yli kolme kertaa enemmän kuin tieliikennekuolemia. Oikeilla toimilla itsemurhia pystytään vähentämään.
Itsemurhien määrä on saatu puolittumaan 90-luvulta lähtien, mutta itsemurhakuolleisuus on Suomessa edelleen 20 prosenttia korkeampi kuin muissa Pohjoismaissa.
Itsemurha-ajatukset kaikkien suomalaisten keskuudessa ovat luultua yleisempiä ja yleistyneet. Vuonna 2022 joka kymmenes aikuinen on kokenut itsemurha-ajatuksia ja alle 50-vuotiaista jopa joka kahdeksas.
MIELI ry:n kriisitoimintojen johtaja Sanna Vesikansan mukaan itsemurhien ehkäisytyössä tarvitaan pitkäjänteisyyttä, laaja-alaisuutta ja näyttöön perustuvien menetelmien systemaattista hyödyntämistä. Jokaisen hyvinvointialueen tulisi perustaa itsemurhien ehkäisytyöryhmä, jossa eri viranomaiset, kuntatoimijat ja kolmas sektori ovat edustettuina.
Itsetuhoiset yhteydenotot kasvussa
MIELI ry:n Kriisikeskuksissa, Kriisipuhelimessa, chateissa ja verkkokohtaamisissa itsetuhoisuus on puheissa yhä useammin. Itsetuhoisten yhteydenottojen määrä on noussut koko viime vuosikymmenen, mutta suuri hyppäys tapahtui pandemian alettua.
”On hyvä, että itsetuhoisuudesta ja itsemurhista puhutaan enemmän ja avoimemmin. Yhteiskunnassa vaan pitäisi olla enemmän resursseja vastata keskustelun tarpeeseen”, sanoo MIELI ry:n itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen.
”Itsetuhoisuusajatukset ovat luultua yleisempiä eikä niitä pidä säikähtää. Ajatuksista ja puheista on vielä pitkä matka tekoon. Itsemurhia voi ja pitää ehkäistä. Apua on saatavilla ja itsemurhien ehkäisytyö on monipuolistunut ajan saatossa. Tätä työtä pitää vaan pitkäjänteisesti jatkaa ja kehittää edelleen”, Kukkonen painottaa.
Lue koko juttu MIELI ry:n sivuilla.
Voit auttaa myös lahjoittamalla: mieli.fi/mitakuuluu
——————————————————————————————————————-
Kansainvälistä Itsemurhien ehkäisypäivä vietetään 10. syyskuuta. Päivän tavoitteena on lisätä tietämystä itsemurhista, levittää tietoa ja vähentää itsemurhiin liittyvää stigmaa. Ennen kaikkea päivän tarkoituksena on tuoda esille sanomaa siitä, että itsemurhia voidaan ehkäistä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurhasta voidaan puhua turvallisesti. Jokainen meistä voi kysyä kysymyksen, joka voi pelastaa ihmishengen, #mitäkuuluu
- MIELI Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24/7 numerossa 09 2525 0111.
- Kriisikeskukset ympäri Suomen antavat keskusteluapua kasvokkain, etäyhteyksin ja ryhmissä maksutta ja ilman lähetettä.
- Keskusteluapua netissä tarjoavat MIELI Kriisichat ja nuorille suunnattu Sekasin-chat.
· Itsemurhien ehkäisykeskukset Helsingissä ja Kuopiossa auttavat itsemurhaa yrittäneitä ja heidän läheisiään.
Aurinkoinen tervehdys Yrittäjän kriisikeskukselta!
Aivan aluksi haluamme antaa lämpimän kiitoksen yrittäjäverkostoille yhteistyöstä hankkeen aikana. Ilman tätä upeaa verkostoa, emme olisi saaneet autettua yrittäjiä näin kattavasti.
Yrittäjän kriisikeskuksen toiminta päättyy 14.6.2024, sillä emme ole löytäneet uusia rahoitusmahdollisuuksia jatkoon. Jotta kriisiyrittäjät löytävät jatkossakin apua vaikeassa elämäntilanteessa, olemme koonneet yrittäjiä auttavien tahojen yhteystietoja yrittajankriisikeskus.fi -sivustolle. Toivomme, että moni yrittäjä ja yrittäjän kanssa työskentelevä löytää oikean avun sivuston kautta.
KRIISITYÖ YRITTÄJIEN KANSSA
Reilun kolmen vuoden aikana kohtasimme yrittäjien kanssa vastaanotollamme 1294 kertaa, 1363 tunnin ajan ja tapaamisia kertyi 479 eri yrittäjän kanssa. Yrittäjäasiakkaiden yleisimmät yhteydenoton syyt kriisikeskukseen olivat taloudelliset vaikeudet ja uupuminen. Kriisikeskusteluapua haettiin myös muihin kuormittaviin elämäntapahtumiin kuten itsen tai läheisen sairastuminen, läheisen kuolema tai ihmissuhdeongelmat. Yhteyttä ottaneilla yrittäjillä oli myös useita kasautuneita kriisejä elämässään.
Asiakaspalautteen mukaan Yrittäjän kriisikeskuksen tarjoama keskustelutuki auttoi yrittäjiä selviämään vaikean tilanteen yli. Yrittäjän kriisikeskuksen olemassaolo koettiin hyväksi ja tarpeelliseksi. Kriisituen avulla moni yrittäjä koki saaneensa lisää voimavaroja yrityksen toimintaan ja toivoa tulevaisuuteen. Elämää haittaavat ongelmat ja itsetuhoiset ajatukset vähentyivät asiakaskäyntien aikana.
Jatkossa yrittäjät saavat keskustelutukea kriisikeskuksista ympäri Suomen. Kriisikeskusten yhteisen ajanvarauksen, kuten muutkin yrittäjiä auttavat tahot löydät Yrittäjän kriisikeskuksen sivuilta
YRITTÄJIEN VERTAISRYHMÄT
Yrittäjien vertaisryhmiä järjestettiin hankkeen aikana 13 kappaletta. Etäyhteydellä toteutetut vertaisryhmät mahdollistivat eri alojen yrittäjien kohtaamisen ja vertaistuen saamisen yrittäjyyteen. Vertaisryhmiin osallistui yrittäjiä eri puolilta Suomea ja mukana oli myös ulkomailla asuvia suomalaisia yrittäjiä. Vertaisryhmissä yrittäjät pääsivät kokeilemaan myös erilaisia rentoutusharjoituksia. Yrittäjien voimauttavassa luovassa ryhmässä yrittäjien hyvinvointia tuettiin taideterapiaohjauksen kautta.
Keväällä 2024 Yrittäjien vertaisryhmät toteutettiin yhteistyössä Mieli ry:n kanssa. Syksyllä 2024 yrittäjille on tarjolla vertaisryhmä Mieli ry:n ohjaamana
KOULUTUKSET
Yrittäjän kriisikeskus- hankkeen tavoite oli lisätä tietoa mielenterveydestä, kriiseistä ja avun saamisen kanavista. Pidimme koulutuksia, luentoja, infoja ja työpajoja yrittäjille sekä yrittäjien kanssa työskenteleville. Kriisikeskusverkostolle tarjosimme tietoa Yrittäjän kriisikeskuksessa tehdystä kriisityöstä yrittäjien kanssa. Kaikissa näissä koulutuksissa ja työpajoissa vieraili yhteensä n. 1927 henkilöä.
Kiitos vielä kaikille yhteistyökumppaneille tämän hankkeen eteen tehdystä hyvästä yhteistyöstä. saimme jakaa kanssanne osaamista ja oppia uutta. Erityisesti haluamme kiittää myös yrittäjiä rohkeudesta hakea apua ja olla avoimena vaikeidenkin asioiden äärellä.
Sydämellinen kiitos ja hyvää kesää,
Yrittäjän kriisikeskuksen väki
Seksuaalikasvatus
Kuinka moni voi sanoa saaneensa riittävää ja hyvää seksuaalikasvatusta? Ja mitä hyvä seksuaalikasvatus tarkoittaa?
Seksuaalisuus tarkoittaa kaikkea ihmisenä olemisessa. Jo pienelle vauvalle nimetään kehon osia hoitorutiinien aikana, ja se, kuinka vanhempi lastaan katsoo tulee merkitsemään tulevaisuudessa paljon. Oman kehon tuntemus ja tunnetaitojen hallinta yhdessä mahdollistavat hyvinvoinnin ja turvallisuuden merkittävää lisääntymistä.
Pienen lapsen seksuaalikasvatus ei tarkoita pienen lapsen seksikasvatusta. -Seksin ei pidäkään kuulua lapsen maailmaan. Lapselle on luontaista ihmetellä ja tutkia omaa ja toisten kehoa ja kehoon liittyvistä kysymyksistä kannattakin keskustella arvostavasti. Hellyyden osoitus, kehoista ja tunteista puhuminen ja perusteet ihmissuhdetaidoille opitaan nimenomaan malleista mitä aikuiset näyttävät. Kodin seksuaalikasvatuksen tavoitteena onkin luoda lapselle myönteinen minäkuva, vahva itsetunto, opettaa itsensä ja toisten kunnioitus, tunnistaa rajat, omaksua kyky tehdä hyviä ratkaisuja sekä pyrkiä ennaltaehkäisemään riskejä. Häpäiseminen ei koskaan ole hyvä kasvatuskeino! Lapsi tarvitsee kysymyksiinsä rehellisiä, mutta ikätasoisia vastauksia.
Vanhempien lisäksi myös varhaiskasvatuksella on velvollisuus antaa lapselle seksuaalikasvatusta. Varhaiskasvatuksen suunnitelman perusteiden päivityksessä (2021–2022) kerrotaan varhaiskasvatuksen mm. edistävän suomalaisen yhteiskunnan demokraattisia arvoja, kuten yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja moninaisuutta. Lapsia ohjataan kunnioittamaan ja suojelemaan omaa ja toisen kehoa ja varhaiskasvatuksen kuuluu olla sukupuolisensitiivistä. Tavoitteena on myös tukea lasten turvallisuuden tunnetta, antaa heille valmiuksia pyytää ja hakea apua sekä toimia turvallisesti erilaisissa tilanteissa ja ympäristöissä. (VASU 2022.)
Vanhempien suhtautumista seksuaalisuuteen ja sen teemoihin ohjaavat usein heidän itsensä saama seksuaalikasvatus sekä omat kokemukset. Seksuaalisuus on hyvin herkkä alue ja siihen liittyvät haavat ovat usein alttiita aukeamaan uudelleen. Myös useat ihmissuhteiden kriisit linkittyvät seksuaalisuuden saralle. Näistäkin asioista olisi tärkeä keskustella esimerkiksi ammattilaisten kanssa, etteivät omat haasteet siirtyisi tiedostamatta ylisukupolvisesti eteenpäin.
Mari Niinimaa
Kriisityöntekijä ja seksuaalineuvoja-opiskelija / Kainuun kriisikeskus
Mieli Kainuun mielenterveys ry
Vireystila
Ihmisen virkeyden taso eli vireystila vaihtelee vuorokauden aikana.
Taito tunnistaa ja säädellä omaa vireystilaa lisää sekä mielen että kehon hyvinvointia.
Vireystilaan vaikuttavat monet eri tekijät, kuten unen laatu ja määrä, tunteet, valoisuuden määrä ja vuorokauden aika.
Vireystilan ollessa tasapainossa, ei liian korkea tai liian matala, on vireystila sopiva.
Sopiva vireystila auttaa hyvän toimintakyvyn ylläpitämistä, uusien asioiden oppimista ja keskittymistä nykyhetkeen.
Esimerkiksi innostuminen tai jännittäminen kohottaa vireystilaa ja huonosti nukutun yön jälkeen vireystila on matala.
Stressi nostaa vireystilaa ja jatkuvana tila voi jäädä pitkäaikaisesti koholle. Tämän myötä ihmisen voi olla vaikea rentoutua ja rauhoittua, sekä palata sopivaan vireystilaan.
Koetut kriisit voivat aiheuttaa myös pitkäkestoista stressiä sekä vaikuttaa ihmisen turvallisuuden tunteeseen.
Ajan viettäminen läheisten ja turvallisten ihmisten kanssa auttaa pysymään sopivassa vireystilassa.
Myös itselle mieluisa liikunta helpottaa vireystilan tasaamisessa. Kun ihmisen vireystila on sopiva, niin useimmiten hän kokee turvallisuudentunnetta.
Omaa vireystilaa on hyvä oppia tunnistamaan. Alle on lueteltu yli- ja alivireystilaan sekä sopivaan vireystilaan liittyviä merkkejä.
Ylivireystila • Nopea sydämensyke ja hengitys • Hikoilu, Kalpea, kylmä iho • Hermostunut, tärinä, levoton olo • Lihasjännitys |
Sopiva vireystila • Rauhallinen sydämensyke ja hengitys • Läsnä oleva, tasapainoinen olo • Helppo liikkua, helppo olla paikallaan • Keskittyminen onnistuu |
Alivireystila • Hidas sydämensyke ja hengitys • Punoittava, lämmin iho • Puutuminen • Poissaoleva, turtunut olo • Lamaantunut, voimaton olo, vaikeus liikkua |
Omaa vireystilaa voi opetella myös säätelemään.
Alle on lueteltu keinoja, joita voi kokeilla vireystilan säätelyyn, kun tunnistaa olevan yli- tai alivireystilassa.
Jos olet ylivireä • Pitkät uloshengitykset • Jalkapohjien painaminen lattiaan sekä lattian tunteminen jalkojen alla • Huomion kiinnittäminen ympäristöön: viisi asiaa mitä näet, mitä kuulet ja mitä tunnet • Painopeiton käyttäminen • Perhostaputus: laita käsivarret ristiin rinnan päälle ja taputtele rintakehää rauhallisesti vuorotellen kummallakin kämmenellä • Kehon osien jännittäminen ja rentouttaminen vuorotellen |
Jos olet alivireä • Seisomaan nousu, käsien ja jalkojen liikuttelu, tömistely, hyppely • Seinän työntäminen molemmilla käsillä niin kovaa kuin jaksat • Kämmenien asettaminen vastakkain ja työntäminen toisiaan vasten • Huomion kiinnittäminen ympäristöön: viisi asiaa mitä näet, mitä kuulet ja mitä tunnet • Voimakkaan makuisen , esimerkiksi kurkkupastillin syöminen • Koko kehon taputtelu • Jalkapohjien painaminen lattiaan sekä lattian tunteminen jalkojen alla |
Rentoutusharjoituksilla voi rauhoittaa mieltä ja päästää irti esimerkiksi mielessä laukkaavista ajatuksista. Niiden avulla voi myös päästä kiinni nykyhetkeen sekä vahvistaa mielen ja kehon yhteyttä.
Alla olevasta linkistä löytyy rentoutusharjoituksia
Mari Niinimaa ja Jaana Hiltunen
Kriisityöntekijät / Kainuun kriisikeskus
Mieli Kainuun mielenterveys ry
Lapsella ja nuorella on oikeus aikuisen tukeen
Vantaan kouluampuminen koskettaa varmasti ihan jokaista ja monia vanhempia voi mietityttää, kuinka oman lapsen kanssa keskustella tapahtuneesta.
Tapahtunut voi herättää lapsissa ja nuorissa kysymyksiä, ahdistuneisuutta ja pelkoa.
Vanhempana autat lastasi kuuntelemalla, läsnä olemalla sekä pysymällä rauhallisena.
Lapsen on tärkeä tietää, että kaikki tunteet ja reaktiot järkyttävän tapahtuman äärellä ovat normaaleja.
Yhtä lailla on myös normaalia, jos tapahtumat eivät herätä lapsessa suuria tunteita tai ne voivat tulla vasta myöhemminkin.
Vanhempana voit kokea itsekin surua ja järkytystä, mutta omat tunteesi ovat tärkeä käsitellä toisten aikuisten kanssa, etteivät ne siirtyisi lapseen.
Rauhallisella olemuksellasi vahvistat lapsen turvallisuuden tunnetta.
Lapselle on hyvä kertoa, että hän on turvassa ja myös fyysisellä läheisyydellä ja syliin ottamisella lisäät turvallisuuden kokemusta.
Lapsetkaan eivät voi välttyä kuulemasta koko maata järkyttävää uutista ja siihen liittyvää tietotulvaa esimerkiksi TikTok-sovelluksesta.
Muistuta lasta siitä, että sosiaalisessa mediassa oleva tieto voi olla vääristynyttä.
Anna lapselle tilaa ja mahdollisuus keskustella ja kysyä mielen päällä olevista asioista.
Vastaa lapsen kysymyksiin hänen ikätasonsa mukaisesti.
Jos puhuminen ei ole lapselle luontevaa, voit kannustaa häntä kirjoittamaan tai piirtämään ajatuksiaan ja tunteitaan.
Tärkeää on, että perusarki jatkuu; arkirutiinit vahvistavat turvallisuuden tunnetta sekä lapsilla että aikuisilla.
Lapsella on oikeus aikuisen tukeen järkyttävien tapahtumien koskettaessa ja aikuisella on velvollisuus antaa tukea.
Tarvittaessa voit hakea itsellesi sekä lapsellesi ulkopuolista keskusteluapua.
Kaikesta huolimatta pidetään toivoa yllä ja muistetaan, että me ihmiset selviämme vaikeistakin kriiseistä toinen toistamme tukien.
Mari Niinimaa ja Jaana Hiltunen
Kriisityöntekijät / Kainuun kriisikeskus
Mieli Kainuun mielenterveys ry
Mielinauha-kampanja 2024: Jokainen mieli tarvitsee lohtua
Mielinauha-kampanja käynnistyy 3.4. Kampanjalla halutaan lisätä myönteistä puhetta mielenterveydestä ja kerätä varoja mielenterveystyölle ja kriisiauttamiselle Suomessa.
Tämän vuoden kampanjan teemana on lohtu. Jokainen meistä tarvitsee joskus lohtua. Lohdun sanoma korostuu tässä ajassa. Jokainen meistä voi antaa toiselle lohtua, kuuntelemalla, olemalla läsnä ja auttaa tarvittaessa avun äärelle.
Mielinauha-kampanja järjestetään vuonna 2024 jo seitsemättä kertaa. Kampanjaan voi osallistua kantamalla vihreää Mielinauhaa ja lahjoittamalla.
Kevään Mielinauha-kasvo on Samu Haber
Ymmärrän kokemuksesta, miten tärkeää on saada tukea silloin, kun on tosi paha paikka. Haluan kannustaa siihen, että ihmiset uskaltaisivat pyytää apua, koska siinä ei ole mitään noloa tai hävettävää.”
Artisti ja biisintekijä Haber sanoo itse olevansa hyvin herkkä ja välillä pulassa elämän ja itsensä kanssa. Hän on tarvinnut usein tukea läheisiltään, perheeltään ja ystäviltään, mutta myös ammattilaisilta. ”Tiedän, että tulen myös jatkossa tarvitsemaan.”
Vuoden 2024 Mielinauhan suunnittelija Henna Lampinen:
Henna Lampinen suunnitteli Mielinauhan osana Vuoden nuori suunnittelija 2023 -kilpailua. Nauhaan sisältyy Hennan ajatus siitä, miten hän toivoisi mielenterveydestä puhuttavan.
Halusin nauhan viestivän, että pienikin lohdun saaminen voi olla supertärkeää sille ihmiselle, joka tarpoo omassa usvassaan. Se voi olla sana, lause tai kosketus, joka viestii, ettet ole yksin. Tässä ajassa on niin paljon eripuraa. Siksi haluan sanoa, että empatian ja toisen ymmärtämisen kautta, voi tehdä hyviä asioita. Valitsin kuvaksi kaksi lihavaa halaavaa hahmoa, koska halusin ujuttaa nauhaan oman jälkeni.”
– Henna Lampinen, vuoden nuori suunnittelija 2023
Osallistu kampanjaan
Osta Mielinauha – Näytä tukesi ja kanna vihreää Mielinauhaa
MIELI Sisä-Savon mielenterveys ry myy Mielinauhoja Suonenjoen Kohtaamossa, Keskuskatu 4. Kohtaamo on avoinna ainakin maanantaisin ja keskiviikkoisin klo 12–16 ja perjantaisin klo 10–16 sekä aina, kun mainoskyltti on kadun varrella.
Mielinauhojen valtakunnalliset myyntipisteet: Tokmanni, Prisma, S-Market, Alepa, Sale, Food Market Herkku, Sokos, Sokos Emotion, ABC, Kekäle, Finnkino ja Espresso House.
Lahjoita – Lahjoittamalla tuot lohtua elämän kriisien keskelle
- Tekstaa MIELI numeroon 16499 (10 €)
- MobilePaylla numeroon 50705
- VERKOSSA MIELINAUHA-KAMPANJAN SIVUILLA
Kampanjan sivut: MIELINAUHA.FI
#mielinauha #mielenterveys
Kriisityön ja nuorten mielenterveystyön tarve on kasvanut
Väestön kuormittuneisuus ja stressi näkyvät MIELI ry:n Kriisitoiminnoissa. Viime vuonna MIELI ry:n Kriisitoiminnoissa ja Sekasin-chatissa autettiin yhteensä 175 000 kertaa puhelimitse, kasvokkain ja verkossa. Pelkästään MIELI Kriisipuhelimeen otettiin yhteyttä 416 000 kertaa.
MIELI ry:n tarjoamalle kriisiavulle ja mielenterveyttä vahvistavalle työlle on tässä ajassa todella suuri tarve. Mielenterveys on voimavara, joka auttaa jaksamaan ja suojaa elämänkriiseissä. On myös tärkeää, että vaikeaan elämäntilanteeseen ja pahaan oloon on matalalla kynnyksellä tukea ja apua tarjolla. Tällä ehkäistään mielenterveyden ongelmia ja sitä, että vaikeudet eivät pääsisi kasautumaan.”
– MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi
Mielinauha on MIELI ry:n kampanja, jolla kerätään 3.4.–30.6.2024 varoja mielenterveyden edistämiseen ja kriisityöhön Suomessa. MIELI ry tarjoaa matalan kynnyksen tukea ja apua vaikeissa elämäntilanteissa puhelimessa, kasvokkain ja verkossa. MIELI Kriisipuhelin päivystää suomeksi 24 tuntia vuoden jokaisena päivänä. Teemme myös edistävää mielenterveystyötä, jotta yhä useampi osaisi vahvistaa omaa ja läheistensä mielenterveyttä. Vahva mielenterveys suojaa vaikeassa elämäntilanteessa ja helpottaa kriisistä selviytymistä.
Mitä voi tehdä, jos puheet sodasta huolestuttavat? – MIELI ry
On luonnollista, että huolestuttaa. Huolestuneisuuden tunteet ja ajatukset on hyvä todeta ja ottaa vastaan luonnollisina reaktioina. On hyvä myös jakaa huolestumista läheisten ja ystävien kanssa. Asiasta kannattaa puhua yhdessä: mikä huolestuttaa, minkälaisia ajatuksia ja tunteita uutiset herättävät.
Lue lisää MIELI ry:n sivuilta asiasta:
Mitä voi tehdä, jos puheet sodasta huolestuttavat?
Miten puhun sodasta nuoren kanssa?