Resilienssi
Psyykkinen palautumiskyky, eli resilienssi, auttaa joustamaan, selviytymään ja palautumaan elämän vaikeista tilanteista. Mitä suurempi resilienssi, sitä parempi on mielenterveyden hyvinvointi.
On hyvä tietää, että resilienssiä voi kehittää jokaisessa elämänvaiheessa. Yksi tärkeimmistä ominaisuuksista on itsetuntemus, jonka ympärille voi rakentaa toiminta- ja ajattelutapoja.
Kehity harjoittelemalla ja kuuntelemalla itseäsi
- Pystyvyys ja luottamus. Ihminen luottaa itseensä ja ympäristöönsä sekä uskoo kykyynsä saada asioita aikaiseksi.
- Realistinen optimismi. Henkilö kykenee tarkastelemaan kutakin tilannetta samaan aikaan myönteisesti ja realistisesti. Hän ei pyri kerralla kokonaistavoitteeseen, vaan pilkkoo sen pienempiin osiin.
- Impulssien hallinta. Ihminen kykenee keskittymään johonkin asiaan ja sulkemaan pois mielestä turhat ärsykkeet, niin että toiminta vie asioita eteenpäin.
- Kyky ymmärtää syy-seuraussuhteita. Henkilö kykenee tarkkailemaan tilanteita kokonaisvaltaisesti ja ulkopuolisesta näkökulmasta. Näin hän pystyy tekemään yhteenvetoja ja löytämään ratkaisuja.
- Kyky rajata. Ihminen kykenee huolehtimaan omista rajoistaan ja sanomaan tarvittaessa “ei”.
- Kyky säädellä tunteita haastavissa tilanteissa. Toimintakyky säilyy voimakkaistakin vaikeista tunteista huolimatta. Ihminen ei mene lukkoon tai paniikkiin, vaan pystyy säilyttämään siinä määrin mielenrauhaansa, että kykenee käyttämään selviytymiskykyjään ja toimimaan.
- Uteliaisuus ja altistuminen uusille asioille. Ihminen on utelias ja rohkea kokeilemaan uusia asioita, mikä auttaa henkilökohtaista ja ammatillista kasvua.
- Empaattisuus. Henkilö kykenee asettumaan toisten asemaan ja tunnetiloihin sekä ymmärtämään muita.
Lue artikkeli (linkki) MIELI ry:n sivulta.