Herätä toivo nuoressa urheilijassa
Nuoren urheilijan elämä voi olla monella tavalla vuoristorataa. Kehittyminen omassa lajissa vaatii monen vuoden sinnikästä harjoittelua. Kovasta työstä huolimatta, loukkaantumiset, tappiot ja muut epäonnistumiset voivat viedä nuoren mielen epätoivon polulle.
Valmentajan yksi tärkeimmistä tehtävistä on ylläpitää tai aktivoida usko parempaan huomiseen. Tätä kutsutaan myös toivoksi. Toivon tunne nuorilla liittyy vahvasti hyvään itsetuntoon, elämäniloon sekä arjen haasteista suoritumiseen.
Psykologi ja psykoterapeutti Pirjo Säisä-Winterin mukaan, ”toivo on läsnä silloin, kun suunnitellaan parempaa tulevaisuutta, luodaan uutta tai kuvitellaan jotain, jota halutaan saavuttaa”. Nuorten urheilijoiden kanssa työskentelevien on hyvä miettiä, millä keinoin saa luotua toivon ilmapiirin.
Apua toivon aktivoimiseksi
Toivon tunnelman luomisen ytimenä on positiivinen vuorovaikutus. Näin nuori oppii luottamaan ja uskomaan tulevaan. Alkuun toiveikkuutta voi vahvistaa hyödyntämällä kannustavia sanoja, kuten:
- Parasta sinussa on…
- Suosikkiasioita, joista sinussa pidän…
- Olet hyvä…
- Olet opettanut minulle…
Seuraavaksi nuorelle urheilijalle voi antaa mahdollisuuksia pohtia omaa toimintaansa ja vahvuuksiaan. Hyviä itsereflektiota kehittäviä tehtäviä ja kysymyksiä ovat:
- Muistele aikaisempia onnistuneita kokemuksia ja suorituksia
- Muistuttaako oma sisäinen puhe enemmän kannustavaa valmentajaa vai lannistavaa kriitikkoa?
- Hyväksy ja ymmärrä itseään
- Osoita kiitollisuutta kaikesta siitä, mitä hyvää harrastaminen tuo elämääsi
Tavoitteena luoda toivon ilmapiiri
Toiveikas ihminen kokee olevansa aktiivinen toimija omassa elämässä. Luottamuksen ja uskon myötä hän näkee mahdollisuuksia saavuttaa tavoitteensa.
Auttamalla nuorta urheilijaa herättämällä toivon kipinää ajatustensa ja tunteidensa selkeyttämiseksi, valmentajalla on mainio perusta vahvistaa koko harjoitusryhmän voimavaroja.
Toivossa on hyvä harjoitella.
Lue koko Nuori mieli urheilussa –hankkeen asiantuntijan Timo Räikkösen blogikirjoitus MIELI ry:n sivulta.
Pääset myös lukemaan muita Nuori mieli urheilussa -blogeja.