MIELI ry mukana päättämässä
Tiistaina 19.4. eduskunnan Tarttumattomien sairauksien verkosto kokoontui hyvinvointialueiden terveyden edistämisen merkeissä. Kyseessä on kansanedustajien ja isojen potilas- ja kansanterveysjärjestöjen yhteistyöverkosto.
MIELI Suomen mielenterveys ry:n lisäksi, mukana ovat myös Aivoliitto, Diabetesliitto, FILHA, Hengitysliitto, Sydänliitto, Syöpäjärjestöt ja Suomalainen lääkäriseura Duodecim.
Kolme alustusta
Verkoston puheenjohtajan, kansanedustaja Saara Hyrkön, johdolla kokouksessa tuotiin esille kolme alustusta hyvinvointialueille:
- Terveyden edistäminen
- Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon intergraatio
- Asiakkaan äänen kuuluminen
Terveyden edistäminen
Hyvinvointialueiden on panostettava palveluihin, jotka edistävät terveyttä. Painopisteenä tulee olla kansansairauksien ehkäisy ja hoito. Monen kansantaudin hoidon vastuu siirtyy hyvinvointialueille.
Näin ollen on tärkeätä kehittää toimivia hoito-, kuntoutus- ja seurantamenettelyitä sekä keskittyä varhaiseen diagnosointiin. Kun ehkäistään sairauksia, annetaan hoitoa oikeaan aikaan sekä tuetaan potilasta kokonaisvaltaisesti, on mahdollista lievittää paljon kärsimystä.
Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon integraatio
Toimiva hoitosysteemi on kokonaisuus, joka hyötyy erilaisten esteiden poistamisesta. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon väliset raja-aidat ovat aiheuttaneet monenlaisia ongelmia potilaille. Näiden kahden integraatio on välttämätöntä.
Asiakkaan äänen kuuluminen
Potilaiden omaa roolia on korostettava. Heidät on saatava mukaan päättämään oman sairauden hoidosta ja siihen liittyviin ratkaisuihin.
Omahoito vaatii kuitenkin usein pitkäjänteistä jaksamista, jonka myötä heille on tarvittaessa tarjottava psykososiaalista tukea.
Pelkän sairauden hoitamisen lisäksi, tulee ottaa huomioon ihmisen elämäntilanne sekä voimavarat. Hyvä ratkaisu olisi perustaa hyvinvointialueille potilas- ja asiakasraateja.
Järjestöt ja hyvinvointialueet vartijoina
Monet suomalaiset ovat joutuneet jollain tavalla käsittelemään kansantautiin liittyviä asioita.
Panostamalla terveyden edistämiseen, varhaiseen diagnostiikkaan, hoitoketjun osien integraatioon ja potilaiden rooliin, saadaan aikaiseksi koko Suomen kansanterveyden kannalta tarpeellisia muutoksia.
Hyvinvointialueet sekä sen osana olevat järjestöt ovat tärkeässä asemassa tämän toteuttamisessa. MIELI ry:n toiminnanjohtaja Sari Aalto-Matturi painottaa, että ’järjestöjen toiminta tulisi myös sisällyttää osaksi hoitopolkuja, jotta potilaat löytäisivät tarvitsemansa tukipalvelut’.
Voi sanoa, että järjestöillä ja hyvinvointialueilla on tärkeä asema kansansairauksien ehkäisyn ja hoidon vartijoina.
Lue artikkeli MIELI ry:n uutispalstalta