Taiteen tekeminen voi olla terapeuttista
Taiteen syntyperää on vaikea ymmärtää täysin, mutta se on siitä huolimatta mielenkiintoinen aihe. Joka tapauksessa taide muodostuu tekijän menneistä kokemuksista ja sen hetkisestä mielenmaailmasta.
Taiteen tekeminen vaatii usein, että käydään läpi oman mielen sisältöä. Näin ollen pidetään taiteilijan ammattia henkisesti vaativana.
Prosessissa tekijä ottaa inspiraatiota vanhoista muistoista, jotka ovat väistämättä myös negatiivisia. Seurauksena nähdään mielenterveydellinen vuoristorata. Vaikka prosessi on monesti rankka, taide voi toimia hyvänä terapeuttina.
Taidemaalarin näkemyksiä
Kokenut kuvataitelija Henry Wuorila-Stenberg näyttää teoksissaan mielenmaailmaansa sekä sielunsa matkaa vaikeina aikoina ja valon löytämisessä. Hänen mukaan taiteen tekeminen liittyy vahvasti mielenterveyteen.
Tässä muutamia mielenkiintosia näkemyksiä:
- Työhuoneelle saapuminen on kaiken muun ylimääräisen ja pahan olon sulkemista ulos omasta mielestä.
- Maalaamisprosessi on lohduttavaa, vaikka teosten sisällöt voivat olla rankkoja.
- Raskaat aiheet voivat lohduttaa katsojaa.
- Lohduttavan taiteen ei tarvitse olla herkkää ja helppoa.
- Luomisprosessissa on pystyttävä sulkemaan pois muita taiteilijan ammattiin kuuluvat asiat, kuten markkinointi ja toimeentulo.
- Oman taiteen lohduttavuuteen syntyy ristiriita, kun vertailee muihin tai tavoittelee näkyvyyttä ja rahaa.
- Sisäinen ja ulkoinen kilpailu tekevät taiteesta jatkuvaa tasapainoilua.
Käsittely ei ole nopea prosessi
Moni taiteilija hyödyntää omia henkilökohtaisia kokemuksiaan, esimerkiksi maalauksen tai vaikkapa esityksen luomisessa.
Taiteen terapeuttinen potentiaali näkyy siinä, että tekijä käyttää nimenomaan raskaita aiheita, jopa traumoja, prosessin inspiraationa. Surun käsittely taiteen muodossa ei ole kuitenkaan nopea prosessi. Tulokset voivat näkyä vasta jonkun ajan kuluttua.
Omien surujen ja traumaattisten kokemusten käsittely vaatii oman aikansa. Niiden ymmärtäminen on monimutkainen tie ja vaatii monesti etäisyyttä. On myös mahdollista käsitellä tunteita tiedostamattomasti taiteen tekemisen myötä. Vaikutukset, kuten masennuksen ylipääseminen, voivat ilmetä vasta vuosien varella. Alitajuntaisesti ja intuitiivisesti voi löytää vastauksia omaan henkiseen kasvuun.
Oman mielen ja ajatusmaailman läsnäolon lisäksi, taiteen luomisessa voi olla myös tarvetta tutkia ulkopuolisia seikkoja. Prosessin aikana on mahdollista päästä esimerkiksi filosofian, uskonnon tai historian kautta uusiin näkemyksiin.
Näin ollen taide ja sen tekeminen voivat auttaa sekä itsesi että maailman ymmärryksessä. Kun käy läpi vaikeita aiheita henkilökohtaisella tavalla, se tuo itsevarmuutta vahvistaa omaa mielenterveyttää, kohdatta tulevia vastoinkäymisiä ja elää omannäköistä elämää.
Lue Kirsi-Marja Mobergin asiantuntijahaastattelu MIELI ry:n sivuilta.