Aivot vastaan mieli
Yleisesti ottaen ihmisillä on ajatus, että aivot ja mieli ovat erillisiä kokonaisuuksia, jotka ovat vuorovaikutuksessa keskenään. Käsitystä kutsutaan dualismiksi.
Voi jopa sanoa, että olemme intuitiivisia dualisteja. Mielipiteet aivojen ja mielen vaikutusvallasta eivät kuitenkaan seuraa aina samaa linjaa.
Moni uskoo olevansa haamu ihmisvartalossa, jossa mielemme ohjaa vartalomme sisältäpäin. Tämä yleinen dualistinen näkemys on kuitenkin ristiriidassa esimerkiksi koulussa tai tieteessä käytetyn kannan kanssa. Siellä on tavallista laittaa kaikki mielenterveydelliset häiriöt aivojen vajaatoiminnan piikkiin.
Käsitettä, jossa ihmiset olettavat aivojen vaikutuksen olevan suurempi kuin mielen, kutsutaan taas neurodualismiksi.
Aivot ohjaavat mieltä
Vuonna 2021 julkaistussa väitöskirjassaan, psykologi Jussi Valtonen tuo, yhdessä tutkijakollegoidensa kanssa, esille neurodualismin käsitteen.
Teorian mukaan aivot ohjaavat mieltä enemmän kuin mieli ohjaa aivoja. Toisin sanoen, fyysiset aivot toimivat kaikkien ajatuksien, tunteiden ja käyttäytymisen perustana.
Aivojen kautta pystyy tehokkaammin vaikuttamaan
Väitöskirja sisältää viisi tutkimusta, joissa tehtiin ajatuskokeita ja esiteltiin luonnollisia kuvaustilanteita sekä maallikoiden että ammattipsykoterapeuttien keskuudessa.
Osallistujille esitettiin näin ollen tilanteita, joissa psyykkiseen ongelmaan yritettiin vaikuttaa joko kehon tai mielen kautta.
Heidän oli esimerkiksi arvioitava kuinka paljon aivojen muokkaaminen lääkkeillä vaikuttaisi mielenterveyteen tai kuinka paljon mielen muokkaaminen psykoterapialla vaikuttaisi aivojen toimintaan.
Tutkimustuloksia
Maallikot osoittivat epäsymmetrisen kuvion, jonka mukaan aivojen vaikutusta suositaan mielen edelle.
Tutkimusten mukaan, he uskovat vahvasti, että aivojen kautta on helpompi vaikuttaa mielenterveyteen kuin toisinpäin, joka todistaa neurodualismin.
Ammattipsykoterapeuttien kuvio näytti tasapainoisemmalta, mutta kallistuu myös aivojen suuntaan.
Molemmat kohderyhmät ovat kuitenkin sitä mieltä, että mieli ja aivot ovat erillisiä kokonaisuuksia. Esimerkiksi mielen hoitamisessa ei aina tarvita hermostollista vaikutusta. Mielessä tapahtuu myös itsenäistä toimintaa.
Tutkimusten tulokset antavat hyvän kuvan yhteiskunnallisista ilmiöistä. Neurodualismi vaikuttaa muun muassa neurotieteiden vetovoimaan ja väärinkäsityksiin mielenterveyteen liittyvistä hoidoista.
Neurodualismin valta-asema on lopetettava
Väitöskirjan tutkijoiden mukaan neurodualismipainotteinen mielenterveystyö ei ole terveellisessä asemassa.
Lääkehoitoja kannatetaan mielenterveysongelmien ratkaisemisessa ja psykoterapian hyödyntäminen voi olla riittämätön, jos neurodualismin käsitys vallitsee.
He toivovat mielen ilmiöiden kanssa työskentelyn olevan etusijalla.
Lue MIELI ry:n artikkeli tutkittua tietoa –kategoriasta. Lue koko väitöskirja englannin kielellä.