Kirjoitus terapiana
Kaikki eivät käsittele vaikeita tapahtumia tai tunteita samalla tavalla. Jotkut hyötyvät esimerkiksi puhumalla kasvokkain toisen ihmisen kanssa, toiset taas kirjoittamalla.
Monet tutkijat ovat sitä mieltä, että kirjoittaminen on vähintään yhtä tehokasta kuin niin sanottu normaali kognitiivinen käyttäytymisterapia.
Kirjoittaminen auttaa esimerkiksi traumojen, uupumuksen tai jokapäiväisten ongelmien käsittelyssä. Sen avulla saat paremman näkemyksen itsestään, kokemuksistaan ja tunteistaan. Toisin sanoen, on helpompaa jäsennellä sekavalta tuntuvia asioita omassa mielessä.
Neuvoja kirjoitusterapian aloittamiselle
Kirjoitusterapian käyttäminen traumojen ylipääsemiseen vaatii itsensä vastakkainasettelua.
Näin ollen hyvään alkuun pääsee rekonstruoimalla omaa traumaa altistamalla itsesi uudestaan siihen liittyviin tarinoihin. Seuraava vaihe sisältää toimintahäiriöisten ajatusten muuttamista. Lopuksi, on tärkeää jakaa kirjoitukset merkityksellisten henkilöiden kanssa.
Tässä on yksityiskohtaisempi esimerkkipolku kirjoitusterapian menettelyistä:
- Istu pöydän aareen säännöllisin väliajoin, mutta enintään kaksi kertaa viikossa. Älä kirjoita 45 minuuttia pidempään.
- Katso tilannetta eri näkökulmasta.
- Anna kaikille tunteille ja uusille ajatuksille paikka kirjeen muodossa, jonka nimeät: näkemiin menneisyys.
- Jaa tämä kirje ymmärtäväiselle ystävälle tai jopa trauman aiheuttajalle.
Mieli Tukisuhde
MIELI ry:llä on oma, maksuton keskustelutuen muoto, nimeltään Mieli Tukisuhde. Täällä avuntarvitsija käy, yhdessä kriisityöntekijä tai koulutettu vapaaehtoinen kanssa, läpi hänen kriisitilannettaan kirjoittamalla.
Rekisteröimällä ja kirjautumalla tukinet.net –sivustolle, pääset täysin anonyymisenä ja luottamuksellisesti kirjoittamaan oman tarinasi, omalla tyylilläsi. Tarkoituksena on, että asiakas kirjoittaa ensimmäisen viestin, jonka jälkeen kriisityöntekijä vastaa viiden vuorokauden sisällä. Viestittely kestää niin kauan kuin avunhakija tarvitsee. Jopa puolen vuoden tukisuhteeseen asti.
Kirjoituksesi vastaajat kuuntelevat sinua lukemalla tekstisi, kysyvät suoria kysymyksiä tutustuakseen sinuun paremmin, antavat toivoa vaikeiden tilanteiden ylipääsemiseen sekä auttavat sinua tarvittavaan tietoon ja konkreettiseen apuun suhteen jälkeen.
Kynnys madaltuu
Niin kuin puhuminen, kirjoittaminen vaikeista asioista voi tuntua alussa erittäin haastavalta. Internet on kuitenkin mahdollistanut entistä tehokkaamman kirjoittajien välisen vuorovaikutuksen.
Vaikka sisäänpäinkääntymisen etuja ei pitäisi aliarvioida, on hyvä muistaa, että usein voi olla parempi kertoa kuin jäädä asian kanssa yksin. Kirjoittamalla mahdollistat kuulluksi tulemisen. Samalla se voi toimia hyvänä suojana isojen traumojen kertomisessa.
Kun olet kerran kirjoittanut, kynnys madaltuu huomattavasti. Näin ollen uusi portti parantumiselle avautuu.
”On palkitsevaa huomata, että ihmiset selviytyvät ja vointi paranee”, muistuttavat Mieli Tukisuhteen kriisityöntekijät Terhi Lätti ja Satu Perho.
Lue asiantuntijahaastattelu Mieli Tukisuhteen kriisityöntekijöistä MIELI ry:n sivuilta.