Velvollisuus luoda mielekäs työympäristö
Viime vuosina työelämä on muuttunut monella tavalla. Muutoksia on luvassa myös lähitulevaisuudessa, kun niin sanottu neljäs teollinen vallankumous ottaa ohjat käsiinsä.
Asia, joka pysyy kuitenkin aina samana, on ensimmäinen työpaikan suuri vaikutus nuoren kehitykseen.
Ensimmäinen työtehtävä, esimerkiksi kesätyö, on nuorelle tärkeä mahdollisuus päästä kiinni työelämän vaatimuksista ja rakentaa vahva perusta. Hän pääsee kehittämään omia taitojaan, löytämään kiinnostuksen kohteita sekä luomaan verkostoa.
Jopa vielä tärkeämpi on, että nuorelle jää pitkäaikainen muisto, joka muodostaa hänen näkemyksen ja asenteen työelämää kohtaan.
Työmaailman ongelmien ja epävarmuuden vuoksi, moni nuori on saanut huonon kuvan työelämään siirtymisestä sekä siinä toimimisesta. Koska ensimmäisen työpaikan vaikutukset nuoren kehitykselle ovat niin suuret, meillä on velvollisuus luoda mielekäs työympäristö.
Miten auttaa nuorta tuntemaan tervetulleeksi?
Koska nuori ei tiedä vielä minkälaista on toimia osana työyhteisöä, vastuu hyvän kokemuksen saamisesta on pääasiassa työnantajilla ja kollegoilla.
Tässä ovat muutamat vinkit terveellisen ympäristön ja ensitapaamisen luomiseen nuorelle:
- Tee pieniä, myönteisiä eleitä, kuten tervetuloa-kortin, karkkipussin tai kukkakimpun laittamista työpöydälle
- Anna hyvä perehdytys
- Ole helposti lähestyttävä esihenkilö tai työkaveri
- Suhtaudu inhimillisesti virheisiin
- Anna hyvää palautetta onnistumisista
- Suhtaudu nuoreen arvostavasti ja oikeudenmukaisesti
- Ota nuori mukaan päätöksentekoon ja työn kehittämiseen
- Auta muuttamaan käsitystä työelämän raskaudesta myönteisemmäksi
- Muistuta, ettei tarvitse olla täydellinen. Riittävän hyvä riittää
Nuorelle jää mielijalanjälki
Auttamalla nuorta pääsemään kiinni työelämästä positiivisellä tavalla, luodaan kaikille mielekkäämpi ympäristo ja tulevaisuus.
Voi sanoa, että ensimmäisestä työpaikasta jää nuorelle mielijalanjälki, joka kulkeutuu pitkälle yhteiskuntamme eri osa-alueisiin.
Hyvä perehdytys auttaa nuorta onnistumaan ja tukemaan hänen hallinnan tunnettaan sekä luo yhteisöllisyyttä. Huomioiva työyhteisö vahvistaa mielen hyvinvointia ja vähentää yksinäisyyden tunnetta.
Pidä aina mielessä, millaisen mielijalanjäljen sinun työpaikkasi jättää.
Lue Saija Koskensalmen ja Sari Nuikin luoma blogikirjoitus MIELI ry:n sivuilta. Kirjoitus on toteutettu osana Alkon ja MIELI ry:n vuoden 2022 yhteistyökumppanuutta.