Mökkiloma, kaupunkiloma, löhöloma, aktiiviloma
Suomen ihana kesä on jälleen täällä! Monet viettävät nyt ansaittua kesälomaa. Hyvä loma auttaa meitä irtautumaan vähäksi aikaa työelämän vaatimuksista sekä palauttamaan kehomme ja mielemme tasapainoon.
Mutta miten saa muodostettua itselleen loman, joka on hyväksi mielenterveydelle? Onko se mökkiloma tai kaupunkiloma? Vai onko se löhöloma tai aktiiviloma? Tai kenties yhdistelmä näistä?
Niin sanotun DRAMMA-mallin avulla on helppo eritellä hyvinvointia edistäviä osa-alueita ja samalla itse vaikuttaa terveellisen loman suunnitteluun. Psykologista palautumista varten tarkoitettu työkalu sisältää kuusi ehdotusta.
6 vinkkiä mieliystävälliseen lomaan
- Työstä irrottautuminen
Tee asioita, jotka poikkeavat mahdollisimman paljon omasta työstäsi. Kun oikeasti keskityt johonkin tekemiseen, et samalla pääse murehtimaan työasioista.
- Rentoutuminen
Tee jotain sellaista, joka ei vaadi fyysistä tai henkistä vaivannäköä. Kokeile uusia rentoutumistapoja, kuten yksin metsässä kävelyä, joita voit hyödyntää myös loman jälkeisinä vapaa-aikahetkinä.
- Omaehtoisuus
Järjestä aikasi niin, että voit tehdä mitä itse haluat ilman toisten vaatimuksia. Kuuntele omia, syviä toiveita ja muista myös ilmaista näitä muille.
- Taidon hallinta
Uskalla oppia ja kokeilla jotain uutta. Seikkaile vieraassa ympäristössä, lue kirjaa tai kokeile uutta ruokareseptiä. Uuden oppiminen luo uusia yhteyksiä aivoihin, jotka virkistävät mieltä.
- Merkityksellisyys
Pysähdy miettimään ja tekemään sinulle tärkeitä, energiaa antavia asioita, jotka ovat arkielämän vaatimusten vauhdissa unohtuneet.
- Yhteenkuuluvuus
Panosta läheisiin ihmissuhteisiin. Muista halata, pitää kädestä ja tehdä hellyyden osoituksia. Tämä rauhoittaa hermojärjestelmää sekä luo turvallisuuden tunnetta.
Nuku hyvin ja tee jotain kivaa
Työterveyslaitoksen Anniina Virtanen toteaa, että ’hyvä palautuminen ei ole pelkkää lepoa, vaan siihen kuuluu myös mukavaa tekemistä’.
On kuitenkin pidettävä mielessä, että mieliystävällinen loma vaatii itsensä kuuntelemista ja tasapainon löytämistä. Virtasen mukaan palautumisen kannalta tärkeintä on hyvä ja riittävä unensaanti sekä jonkin kivan tekeminen.
Rentouttavaa ja mieliystävällistä lomaa! Muista nauttia pienistäkin hetkistä.
Lue lisää DRAMMA-mallista Työterveyslaitoksen sivuilta. Sekä lue MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Tiina Tuomisen artikkeli.