40 prosenttia enemmän kuin viime vuonna
MIELI ry:n kriisipuhelin on soinut tänä vuonna kovasti. Alkuvuonna 2022 on tullut ennätykselliset 32.000 puhelua kuukaudessa keskimäärin. Luku on 40 prosenttia suurempi kuin edellisenä vuotena.
Etenkin alle 30-vuotiaat naiset hyödyntävät kriisipuhelinta pahan olonsa purkamiseksi. Mikä heitä kuormittaa ja miten voidaan keventää heidän pahaa oloaan?
Yksinäisyys ja masennus
On monta syytä, minkä takia nuoret naiset soittavat kriisipuhelimeen. Yleisimpinä aiheina ovat yksinäisyys ja masennus, mutta myös ihmissuhdeongelmat, itsetuhoisuus ja väärinkäytös ovat korkealla listalla.
Lisäksi, nykyinen maailmantilanne, jossa vallitsee ilmaston, pandemian ja sodan kolmoiskriisi, lisää nuorten naisten näköalattomuutta ja uupumusta. Kasaantuneet huolet monesta eri asiasta, kuten opintoon liittyvät paineet, vaikuttavat myös todella paljon yleiseen pahaan oloon.
Kuuntele ja ole läsnä
Kriisipuhelimen vilkasta liikennettä voi selittää osittain sillä, että soittamisen kynnys on huomattavasti madaltunut. Kuitenkin vain joka seitsemänteen soittoyritykseen vastataan.
Oikeaan aikaan saatu apu on todella tärkeä. Nuoret naiset tarvitsevat kuuntelevan korvan. Eniten soittajaa pystyy auttamaan kuuntelemalla ja olemalla läsnä. Ei ole aina tarvetta neuvoa.
Näin toteaa myös Viitasaaren kriisipuhelimen työntekijä Leena Niskanen: ’Kyllä puhelu voi olla soittajalle juuri se tärkein hetki mikä auttaa häntä. Soittajalla saattaa olla niin suuri ahdistus, niin suuri murhe mielessä ja niin hurjia ajatuksia, että kun on joku, joka vastaa ja kysyy miten voin auttaa sinua tai sanoo, että minä olen täällä ja kuuntelen sinua, niin se helpottaa, kiteyttää.’
Tällä hetkellä kriisipuhelin päivystää suomeksi ympäri vuorokauden numerosta 09 2525 0111, ruotsiksi numerosta 09 2525 0112 ja arabiaksi sekä englanniksi numerosta 09 2525 113. Syksyllä on tarkoituksena aloittaa myös ukrainan- ja venäjänkieliset kriisipuhelimet.
Lue kriisipuhelimen päällikkö Susanne Winterin artikkeli MIELI ry:n sivulta.