Nuorten mielenterveyskriisi uhkaa yhteiskuntaamme
Vuoden 2021 kouluterveyskyselyn mukaan nuoret ovat yhä vähemmän tyytyväisiä elämään ja luottavaisia maailman tulevaisuuteen kuin aikaisempina vuosina.
Nuorten jatkuva pahoinvointi on muotoutunut oikeaksi mielenterveyskriisiksi. Seuraaksena nähdään uhka koko yhteiskunnallemme, jonka ratkaisu on meidän kaikkien käsissä.
Nuoret ovat tulevaisuutemme, mutta eivät pärjää yksin
Suurimpia syitä nuorten mielenterveyskriisiin on monella tavalla, kovaa vauhtia muuttuva maailmamme.
Nuoria on opetettu pärjäämään yhteiskunnassa, joka ei välttämättä ole enää samanlainen kuin heille on luvattu. Sekavuuden keskellä on löydettävä uusia, toimivimpia malleja.
Tulevaisuustutkija Ilkka Halavan mielestä nykynuoret tullaan muistamaan kestävien järjestelmien kehittäneenä kultaisena sukupolvena. Heillä on kaikki mahdollisuudet onnistua haastavassa taakassa, mutta mielen hyvinvointi on oltava kunnossa.
Nuoret tarvitsevat tukea ja turvallisuutta uuden maailman rakentamisessa. Vanhempien sukupolvien vastuulla on antaa nuorille toivoa tulevaisuuteen näyttämällä hyvää esimerkkiä. Näin ollen on meidän kaikkien tehtävänä tuoda asia esille hallinnon eri tasoille.
Nuorten hyvinvointiohjelman tavoitteita
MIELI ry kutsuu yhteistyökumppaneitaan avustamaan nuorten hyvinvointia vahvistavan ohjelman valmistelussa. Tässä on lueteltu 9 alustavaa tavoitetta:
- Nuorten hyvinvointipolitiikka on yhteiskunnan keskiössä. Päätösten hyvinvointi- ja mielenterveysvaikutuksia arvioidaan systemaattisesti.
- Nuorten hyvinvoinnin perusedellytykset on turvattu ja nuoret tunnistetaan osaksi hyvinvoinnin ratkaisuja. Nuorilla on kasvu- ja opiskelurauha.
- Nuorten tulevaisuususko ja toimintakyky on vahvistunut, koulu- ja opiskelu-uupumus ovat vähentyneet.
- Nuorten kasvanut psyykkinen kriisinkestävyys, resilienssi sekä hyvinvointi- ja mielenterveysosaaminen, jotka ovat epävarmassa maailmassa ja muuttuvissa olosuhteissa entistä tärkeämpiä.
- Heikommassa asemassa olevien nuorten tilanne on parantunut ja yhdenvertaisuus lisääntynyt.
- Nuorille on turvattu oikea-aikaiset, riittävät, toimivat ja saavutettavat hyvinvoinnin ja mielenterveyden palvelut, mukaan lukien matalan kynnyksen psykososiaalinen tuki, perustason terveydenhuollon mielenterveyspalvelut sekä erikoissairaanhoidon palvelut.
- Nuoret pääsevät koulutukseen ja työelämään saaden tarvitsemansa tuen ja mahdollisuudet muutoksiin.
- Nuorten arkiyhteisöjen, kuten koulujen, oppilaitosten ja vapaa-ajan yhteisöjen toimintakulttuuri vahvistaa hyvinvointia. Nuoria kohtaavilla aikuisilla on riittävää osaamista tukea nuoren turvallista kasvua ja kehitystä.
- Vanhemmilla ja muilla nuorten elämänpiirin aikuisilla on riittävät voimavarat turvata nuoren kasvua ja he saavat tarvittaessa tukea nopeasti ja helposti.
Tule mukaan valmistelutilaisuuteen
Yhteinen valmistelu alkaa Nuorten hyvinvointi –tilaisuudella ke 21.9. klo 8.30-11.30 Sokos Hotel Triplassa, Helsingin Pasilassa. Ilmoittautua voi elokuusta lähtien. Lisätietoa voi saada yhteiskuntasuhdepäällikkö Johanna Kujalalta. Tervetuloa mukaan!
Lue uutiskirjoitus MIELI ry:n sivuilta.