Lapset ovat herkkiä erilaisille mielipiteille
Ihmiset muistavat negatiivisiä kommentteja huomattavasti paremmin kuin kehuja. Näin ollen positiivistä palautetta ei voi olla liikaa.
Varsinkin lapset ovat erityisen herkkiä erilaisille mielipiteille. Vanhemmilla onkin tärkeä rooli lapsen maailmankuvan rakentamisessa.
Kodin myönteinen ilmapiiri on lapsen kehitykselle elintärkeä. Positiivisen palautteen antaminen antaa hänelle itseluottamusta pärjätä elämässä. Hyvän huomaaminen vähentää myös ei-toivuttua käyttäytymistä sekä toimii siltana lapsen ja vanhemman haasteellisten tilanteiden välillä. Lapset ovat kuitenkin taitavia huomaamaan, onko kehu aito vai ei.
Väärä kehuminen
’Vaikka positiivinen palaute ja hyvän huomaaminen on tärkeää, katteeton ylistäminen ei ole paras tapa kehua lasta’, toteaa Väestöliiton vanhemmuuden asiantuntija Johanna Sassali.
Katteeton kehuminen voi usein tuntua tyhjältä ja samalla viestiä lapselle, ettei tarvitse enää yrittää. Liiallisen huomion kiinnittäminen tiettyyn asiaan, kuten ulkonäköön, voi olla vahingollista kehittyvään minäkuvaan. Pelkkiin suorituksiin liittyvä ylistäminen ei ole myöskään kannattavaa.
Vanhemman ei kuitenkaan tarvitse jättää lasta kehumatta pelosta, että kehuukun väärällä tavalla. Positiivisen palautteen antaminen kannattaa joka tapauksessa.
Harjoittele hyvän huomaamista
Vanhempien kannattaa kannustaa lasta monipuolisesti ja eri näkökulmista pitkin päivää. Ylistämisen sijaan voi kehua pieniä, arjen asioita. Esimerkiksi lasta voi kiittää, kun on siivonnut lelunsa leikkimisen jälkeen. Tai kerro, että hänen seurassaan on mukava olla.
Muista, että positiivisen palautteen antaminen tukee juuri niitä osa-alueita, joita kehutaan. Monipuolinen kehuminen voi sisältää myös lapsen sinnikkyyden, luovuuden, ideoimisen, yrittämishalun ja aikomusten huomaamista lopputuloksesta huolimatta. Lapsen on kuitenkin tärkeä tietää, mistä aiheesta häntä kehutaan.
Aiheiden ei tarvitse olla suuria ja kehumisessa voi olla luova. Voit myös kysyä lapselta mihin hän on itse tyytyväinen.
Jos kehuminen tuntuu epäluontevalta
Elämme yhteiskunnassa, jossa on helppoa tuntea itsensä tarpeettomaksi. Varsinkin mainosten lietsoma kuva, että ihmisen on oltava täydellinen joka asiassa, on kehittänyt ilmiön, että on vaikea ottaa vastaan kehuja.
Vanhempien omat kokemukset ja näkemykset positiivisen palautteen vastaanottamiseen liittyen vaikuttavat myös lapsen suhtautumiseen. Joka tapauksessa kaikki ihmiset ovat erilaisia ja lapset suhtautuvat kehuihin eri tavalla.
Jos aistit, että lapselle kehun vastaanottaminen tuntuu epäluontevalta tai jopa nolostuttavalta, on hyvä lähtä liikkeelle pienin askelin. Voi kehua esimerkiksi epäsuorasti niin, että kerrot myönteisen sanan hänestä jollekin toiselle, lapsen ollen kuuloetäisyydellä.
Myös niin sanottu kimppakehu on tehokas keino ratkaista ongelmaa. Kimppakehussa vanhempi kehuu sekä lasta että sisarusta samasta asiasta. Näin huomio jakautuu eikä keskity pelkästään yhteen.
Muista olla läsna ja pysähtyä hetkeen
Iso osa kehumista tapahtuu sanattomana. Vanhempi voi mennä esimerkiksi lapsen korkeudelle ja katsoa häntä silmiin. Sanatonta viestintää voi harjoittaa myös koskettamalla ja hymyilemällä.
Tärkeintä positiivisen palautteen antamisessa on pysähtyä hetkeen ja näyttää, että on aidosti läsnä. Näin ollen vanhemman kannattaa pitää huolta myös omasta hyvinvoinnistaan, jotta kehumisen ilmapiiri vahvistuisi. Lapset ovat hyviä aistimaan ja vanhemman olotila heijastuukiin herkästi heihin.
Kehupiirros
Leikin varjolla on hyvä kehittää omaa sekä lapsen kehumistaitoja. Kehupiirros on hauska tapa kertoa lapselle myönteisiä asioita hänestä. Kesällä sitä voi helposti tehdä rannalla.
Tässä ovat ohjeet kehupiirroksen tekemiseen:
- Lapsi asettuu makuulleen hiekalle
- Piirrä lapsen ääriviivat kepillä tai sormella ja pyydä lasta nousemaan sitten ylös
- Aseta lapsen ääriviivojen sisälle 1 käpy, keppi tai kivi kerrallaan ja kerro samalla lapsesta 1 myönteinen asia
- Nyt on vanhemman vuoro
Käy lukemassa mielenkiintoisia artikkeleita vanhemmuuteen liittyen Kaksplus-sivustolta.