Vanha laji
Kansainvälisen jalkapalloliiton FIFA:n mukaan kiinalaislähtöinen ’tsu chu’, myös ’cuju’, voidaan pitää lähimpänä muotona muinaista jalkapalloa. Tsh chu tarkoittaa sanallisesti pallon potkimista.
Laji kehitettiin jo pari sataa vuotta ennen ajanlaskua. Määränpäänä oli potkaista pallo verkossa olevan aukon läpi käyttämättä käsiä.
Meille tutumpi moderni jalkapallo, luotiin maailmalle vasta noin 160 vuotta sitten Englannissa. Tästä kasvoi maailmanlaajuisesti suosituin urheilulaji, jolla sanotaan olevan maaginen voima yhdistää ihmisiä. Tämän artikkelin tarkoituksena onkin tuoda esille jalkapallon tärkeä paikka yhteiskunnassamme ja osoittaa sen olevan enemmän kuin pelkkä peli.
Mikä tekee jalkapallosta nykyään niin suosittua? Mikä selittää sen taikuuden?
Tuo ihmisiä yhteen
MIELI Kotkan seudun mielenterveys ry:n päätehtäviin kuuluu sekä levittää tietoa mielen hyvinvoinnista että järjestää hyvinvointia edistävää ryhmätoimintaa.
Jalkapallo on todistettu olevan niin tärkeä tekijä tavoitteidemme saavuttamisessa, että moni hyvinvointiryhmistämme on perustettu sen ympärille.
Meillä pyörii tällä hetkellä muun muassa erittäin suosittu jalkapallokerho maahan muuttaneille nuorille. Vaikka ryhmässä on mukana eritaustaisia ja erikielisiä pelaajia, ollaan pystytty muodostamaan vahva joukkue, jossa korostuvat kaveruus, yhteistyö, reiluus, auttaminen, luottamus ja hauskanpito.
Siitä huolimatta, että jokaisessa maassa on oma sarjansa, jalkapallo toimii yhteisenä kielenä kansainvälisessä ryhmässä. Esimerkiksi iästä, sukupuolesta, rodusta, kansalaisuudesta, kulttuurista ja kielestä riippumatta, lajilla on voima tuoda ihmiset yhteen.
Yksinkertainen ymmärtää
Suuren suosionsa myötä, jalkapallomaailmaan on saapunut yhä enemmän niin sanottuja tieteilijöitä, jotka painostavat monimutkaisia taktiikoita ja uusia sääntöjä.
Pohjimmiltaan laji on kuitenkin yksinkertainen ja se on tärkeä syy suurten pelaajamäärien takana.
Vaikka jalkapallosta voi tehdä niin monimutkaisen kuin haluaa, perussääntöjen ymmärtäminen on melko helppoa. Sekä pelaaja että katsoja voi saada nopeasti juonesta kiinni.
Matalakynnyksinen
Selkeiden ja yksinkertaisten sääntöjen lisäksi, matalakynnyksisyys korostuu jalkapallossa.
Korkeimmalla tasolla, jalkapallomaailmassa liikkuu erittäin suuret rahat, mutta se ei tarkoita lajin olevan vain eliitille. Erin kuin esimerkiksi jääkiekko tai kartingajelu, jalkapalloa ei pidetä varusteurheiluna. Se on kaikille.
Todellisuudessa alkuun pääsee jo aika pienellä. Lyhyesti sanottuna tarvitaan vain kenttä, pallo, kaksi maalia, kengät ja tarvittaessa liivit joukkeiden jakamiseen. Jalkapalloa voi pelata melkein millä tahansa alustalla. Ei ole pakko löytää virallista kenttää. Nurmen puuttuessa on mahdollista potkia palloa vaikka hiekkarannalla tai tyhjällä parkkipaikalla.
Jos ei ole oikeita jalkapallomaaleja paikan päällä, tarvitset jotain, joka edustaa maalitolppia ja samalla osoittaa sen sijainnin. Tähän voit käyttää esimerkiksi puita, kiviä, tuolia tai vaikka takkeja. Ei ole myöskään tarvetta omistaa uusimmat jalkapallokengät. Kuhan pystyt potkia ja juosta. Jopa paljaan jaloin pelaaminen on useasti nähty ilmiö.
Ympäri maailmaa lapset ovat hyödyntäneet luovuuttaan kehittääkseen jonkinnäköisen pelitilanteen olosuhteista riippumatta. Jalkapallo on jalkapalloa, pelattiinpa sitä sitten stadionilla tai isovanhempien pihalla. Siihen ei tarvitse paljon rahaa.
Opettaa elämään
Sosiaalisesta näkökulmasta huolimatta, jalkapallon pelaaminen on tietenkin urheilua. Pelaajilla on mahdollisuus parantaa sekä fyysistä että henkistä kuntoaan.
Kentällä edestakaisin juokseminen, joka sisältää lukuisia suunnanvaihdoksia, edellyttää fyysistä kestävyyttä. Jatkuvasti muuttuvien pelitilanteiden tulkitseminen vaatii taas henkistä kestävyyttä.
Tämä kestävyys auttaa myös pärjäämään oikean elämän haasteiden edessä. Myötä- ja vastoinkäymiset opettavat ja vahvistavat pelaajia kehittymään sekä kentälle että sen ulkopuolellakin. Ahkeruus, työnteko, kommunikointi ja itsestään huolehtiminen ovat vain muutamia esimerkkejä mahdollisista jalkapalloharrastukseen liittyvistä opeista.
Pelin aikana pelaaja joutuu turvautumaan omaan kehoonsa ja mieleensä. Se on haastava tilanne, jossa on otettava vastuuta omasta tekemisestä ja hyvinvoinnista. Onneksi on olemassa joukkuekavereita, jotka voivat tukea ja täydentää sinua.
Joukkuehenki
Pelin aikana, pelaaja on joskus oman onnen nojassa. Tämä tarkoittaa myös sitä, että kaikilla on näyttämö tuoda esille ainutlaatuisuutensa.
Jalkapallo on kuitenkin loppujen lopuksi joukkuelaji, jossa hienot yksilöt ovat osa jotain suurempaa. Toisin sanoen, voit olla oma itse ja samalla turvautua kavereihin.
Joukkuehengen rankentaminen vaatii tietenkin aikansa. Siinä paikkansa löytäminen on prosessi, joka ei aina maksa itsensä takaisin. Mutta kun olet oikeasti päässyt mukaan joukkueeseen, sen voima kantaa pitkälle. Voi sanoa, että voittaa joukkueena, mutta myös häviää joukkueena.
Turvallinen peli
Jalkapallo on kontaktilaji, jossa pelaajien väliset fyysiset yhteenotot ovat tavallisia. Iso osa vammoista sattuvat loogisesti jaloille. Myös hyvän alkulämmittelyn puuttuminen nostaa riskiä loukkaantumiselle.
Mutta verrattuna esimerkiksi amerikkalaiseen jalkapalloon, lajia pidetään suhteellisen turvallisena. ’Fair play’ eli reilu peli on tärkeä osa nykyjalkapalloa ja yleisesti kannustettua.
Intohimo kentällä ja sen ulkopuolella
Miljoonat pojat ja tytöt ympäri maailmaa unelmoivat jalkapalloammattilaisen urasta. He harjoittelevat yötä päivää päästäkseen huipulle. Tämän aseman saavuttaa kuitenkin vain murto-osa, mutta se ei tarkoitta, että intohimo päättyy siihen.
Moni uskoo intohimoa peliä kohtaan tekevän jalkapallosta niin suositun. Vaikka ammattilaisura ei auennut, kentällä kavereiden kanssa voit silti olla kuka tahansa. Joka kerta kentän rajojen sisällä saat elää uudestaan sitä pikkulapsen unelmaa. Intohimo tuottaa luovuutta ja mielen hyvinvointia, joka heijastuu elämän kaikille osa-alueille.
Itse pelaamisen ohella voi myös nauttia lajista seuraamalla sitä kentän laidalta. Jalkapallofanit ovat tunnettuja intohimostaan. Heidän yhteisellä energialla on tehoa jakaa mielihyvää isommallekin porukalle. Tämä näkyy myös maalitilanteessa. Maalin tekeminen on mahtava tunne, mutta ilman fanien huutoa, se ei ole ihan sama asia.
Kilpailukykyinen, mutta oikeudenmukainen
Joka tasolla jalkapallopeliin liittyy jonkinlainen kilpailuelementti. Se on vahvasti yhteydessä pelaajien intohimoiseen suhtautumiseen. Vaikka kilpailuluonne voi joskus mennä liian pitkälle, hienoa lajissa on, että se yleensä pysyy kentällä.
Kentän rajojen sisällä taistellaan, sääntöjen mukaan, pallosta ja maalipaikoista. Syntyneet ongelmat ratkaistaan siellä, eikä tarkoituksena ole tuoda niitä kotiin.
Astuessaan kentälle, kaikki pelaajat ovat tasa-arvoisia. Kaikilla on mahdollisuus loistaa. Jalkapallo on suosittua, koska yhteiskunnassa liikkuvat eroavaisuudet eivät heijastu pelin aikana.
Enemmän kuin pelkkä peli
Jalkapalloa kuvataan joskus pelinä, jossa 22 hullua jahtaavat yhtä palloa. Mutta se on todistetusti paljon enemmän.
Sillä on voima yhdistää eri kansoja, antaa unohtuneille yksilöille mahdollisuuden kukoistaa, opettaa elämän kannalta tärkeitä asioita, luoda ystävyyksiä sekä antaa tarkoitusta.
Jalkapallo on maailman tärkein toissijainen asia!