Parisuhteen laadulla on iso merkitys
Parisuhde on yksi elämämme merkittävimmistä sosiaalisista suhteista. Se on kahden aikuisen välinen suhde, jonka voi solmia missä tahansa elämänvaiheessa.
Parisuhteen laadulla on iso merkitys osapuolien hyvinvointiin. Sillä on voima parantaa tai heikentää sekä henkistä että fyysistäkin terveyttä.
Monen kohdalla, parisuhteet voivat osoittautua kuitenkin vaikeiksi ponnisteluiksi. Varsinkin lomien jälkeen jätetään reilusti avioerohakemuksia. Yhdessä vietetyllä loma-ajalla on tapana tuoda esille suhteen ongelmia, joita ei olla kohdattu tavallisessa arkielämässä.
Koska hyvä parisuhde on tärkeä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille, on ymmärrettävä mistä se koostuu ja mikä voi mennä väärin. Mitkä ovat parisuhteen vaiheet? Mitkä ovat sen suurimmat kompastuskivet? Ja mistä rakentuu hyvä suhde?
Parisuhteen vaiheet
Kaikki ovat joskus kokeneet sen levottomuuden tunteen, jossa perhosia sanotaan olevan vatsassa. Parisuhteen ensiaskeleet tunnetaan myös rakastumisvaiheena.
Vahva kiinnostumisen tunne sokaisee, jonka myötä uskotaan kumppanin olevan täydellinen ja täyttävän kaikki mahdolliset kriteerit. On myös vaikea olla erillään toisistaan.
Seuraava vaihe tunnetaan itsenäistymisenä, jossa realismi tulee ihannoinnin tilalla. Moni haluaa tässä vaiheessa eroon kumppanista, koska erilaisuudet, valtataistelut ja rajojen tekeminen tuntuvat ylipääsemättömiltä. Vaikka tämä voi olla erittäin haastavat kokonaisuus, sen ylipääseminen vie parisuhteen uudelle, vakaammalle tasolle. Nimittäin rakkausvaiheeseen.
Rakkausvaiheeseen päästään, kun hyväksymme erilaisuudet sekä pystytään kohtaamaan kumppanimme ja itsemme rehellisellä tavalla. Parista tulee parhaimpia ystäviä, joka toimii terveellisen suhteen perustana.
Jokaisessa sosiaalisessa suhteessa peilaamme itsemme toisen ihmisen kautta, mutta rakkausvaiheessa elintavat muuttuvat yleensä samankaltaisiksi. Esimerkiksi kumppani herkästi ottaa haltuun samat liikuntatottumukset ja ruokatavat. Normaalisti tässä vaiheessa voidaan puhua hyvästä parisuhteesta.
Hyvä parisuhde
Kuten yllä mainittu, hyvän parisuhteen perustana on vahva ystävyys kahden ihmisen välillä.
Tärkeitä arvoja ovat luottamus, molemminpuoleinen kunnioitus sekä huolenpito toisistaan. On myös muistettava päivittäiset hellyyden osoitukset. Rakkaus ja hyväksyntä heijastuvat toiseen.
Ristiriidat ovat kuitenkin välttämättömiä jokaisessa parisuhteessa. Kyky ratkaista kyseisiä ongelmia on hyvän suhteen ytimessä. Kommunikointi on tässä merkittävässä roolissa.
On nähtävä vaivaa sen eteen, että opit tuntemaan kumppanisi sisäisen maailman. Toisin sanoen, mitä mieltä hän on tietyistä asioista ja mitä hän tuntee. Näin voi välttyä parisuhteen suurimmista kompastuskivistä.
3 ongelmaa
Hyvän parisuhteen yksityiskohdat ovat monelle jo teoriassa, tai jopa käytännössä, tuttuja. Suuret avioeroluvut kertovat kuitenkin tärkeästä asiasta, ettei pareilla ole välttämättä tarpeeksi tietoa ja taitoa ratkaista ongelmia.
On hyödyllistä tehdä suurimmat kompastuskivet tutuksi, jotta parit voivat helpommin ymmärtää ja ennakoida tulevia rakoiluita. Tässä ovat parisuhteen kolme toistuvaa ongelmaa:
Erillinen kasvaminen tapahtuu, kun parisuhteen ystävyys ei ole tarpeeksi vahva ja suhdetta ei kohdella ystävyytenä. Suhteiden vakaus heikentyy, kun ei enää kuunnella kumppanin mielipiteitä, toiveita ja tunteita.
Kuten ystävyys, kommunikoinnin on oltava keskeisessä asemassa. Kuunteleminen on monella tavalla tärkeämpää kuin puhuminen. Riitatilanteessa, puhe voi näyttäytyy valtataisteluna. Aito kuunteleminen on taito, jota on harjoiteltava säännöllisesti.
Vaikka riiteleminen on yleinen ilmiö suurimmassa osassa parisuhteista, on elintärkeä selvittää mitkä asiat ovat riitojen taustalla. Riidat ovat monimutkaisia, koska ne liittyvät usein asioihin, joihin ei ole helppo vaikuttaa, kuten toisen persoonallisuus ja ulkopuoliset ärsykkeet.
Jos on ongelmia
Kaikissa parisuhteissa on välillä huonompia aikoja. Monessa tapauksessa on kuitenkin sen arvoista jatkaa suhteen kehittämistä ja hankaluuksien ratkaisemista.
Terveelliset sosiaaliset suhteet, oli ne sitten parisuhteita tai ei, vaikuttavat merkittävästi meidän hyvinvointiin.
Tilanteessa, jossa omat voimavarat ei enää riitä kriisitilanteen selvittämiseen, kannattaa hyödyntää ammattilaisen apua. Parantamalla parisuhdettaan huolehdit myös omasta kehosta ja mielestä.
MIELI ry:n kriisityöntekijä ja psykoterapeutti Veli-Matti Husso, joka vettä suosittuja Tahdolla ja taidolla –parisuhdekoulutuksia, kertoo haastattelun muodossa parisuhteen suurimmista kompastuskivistä. Lue kirjoitus MIELI ry:n sivuilta.