Kaveritaitoja opitaan jo pienenä
Päiväkodit ja koulut ovat taas avaamassa ovensa uudelle lukukaudelle. Tämä tarkoittaa lapsille tuttujen ystävien näkemistä ja uusiin kavereihin tutustumista.
Ei ole kuitenkaan aina itsestäänselvyys, että kaikki otetaan mukaan ryhmään ja jotkut voivat tuntea itsensä ulkopuolisiksi.
Näin ollen vanhemmilla sekä opettajille on velvollisuus opettaa lapsille mielenterveyden kannalta tärkeitä tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Suomalaiset koulut ovat viime vuosien aikana panostaneet kovasti kyseisten taitojen opettamiseen. Myös MIELI ry on mukana kouluttamassa kasvatustyötä tekeviä. Esimerkiksi laatimalla opetusaineistoja yhdessä koulujen ja asiantuntijoiden kanssa.
Mutta mitä ovat tunnetaidot ja mitä niiden opettaminen edistää?
Tunnetaidot parantavat oppimisympäristön ilmapiiriä
Tunnetaidoilla tarkoitetaan tunteiden nimeämistä, tunnistamista, ilmaisemista sekä säätelyä.
Tunnetaidot ovat yhteydessä vuorovaikutustaitojen kanssa. Esimerkiksi koulussa harjoitellaan, aikuisen avustuksella, leikkiin mukaan menemistä ja leikkiin pyytämistä. Myös empatia ja riitatilanteessa toimiminen kuuluvat tunne- ja vuorovaikutustaitoihin.
Kyseisten taitojen opettaminen ja harjoittaminen pienestä lähtien auttaa lasta pärjäämään elämän eri vaiheissa. Säännölliset tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetussessiot parantavat lapsen kykyjä hallita omia käytöstapoja monimutkaisten tunteiden keskellä. Samalla ne opettavat toimimaan osana ryhmää ja pienentämään kiusaamisen mahdollisuutta. Hyvät taidot edistävät näin koko oppimisympäristön yleistä ilmapiiriä.
Meitä ei ole luotu elämään yksin
Vaikka ihmissuhteet voivat olla joskus erittäin monimutkaisia, suurimmalla osalla meistä on silti vahva tunne, että tarvimme toisiamme. Elämä on niin paljon kauniimpaa, kun on mahdollisuus purkaa huono olo kaveriin sekä jakaa iloiset hetket heidän kanssaan.
’Jokaisella pitää olla ainakin yksi kaveri, sillä meitä ei ole luotu elämään yksin. Tarvitsemme toisesta ihmisestä heijastuspintaa tunteillemme ja jakamaan yhteistä iloa. Kaveritaitoihin kytkeytyy läheisesti tunnetaidot, joita voi opetella ja treenata kuin fyysistä kuntoa.’ Näin muistuttaa MIELI ry:n asiantuntija Riikka Nurmi kaveruuden merkityksestä.
Myös Vaasan Senior Brand Manager Katja Willberg haluaa muistuttaa lapsia, nuoria ja vanhempia kaveruuden tärkeydestä. Hän toteaa, että ‘hyvien kaveri- ja mielenterveystaitojen opettelu lapsena kantaa pitkälle aikuisuuteen’.
Vaasan, yhdessä Floran kanssa, tukevat MIELI ry:tä ennaltaehkäisevässä mielenterveystyössä lasten ja nuorten parissa. Tämän niin sanotun kaveruusjulistuksen merkeissä, he ovat lahjoittaneet ison summan mielenterveysosaamisen lisäämiseksi kouluissa.
Lue kirjoitus MIELI ry:n sivuilta.