Loman jälkeinen masennus
Kun lomamatkat päättyvät ja tulee aika palata takaisin töihin, monen rytmi ja mieliala saattavat olla sekaisin. Ilmiötä tunnetaan myös loman jälkeisenä masennuksena.
Vaikka loma voi tuoda esille kaikenlaisia muita tunteita, työhön paluuseen liittyvä motivaation puute on yleensä suurin haaste. Koska työ on niin suuressa roolissa tavallisen arkirytmin uudelleen löytämisessä, on tärkeetä miettiä mistä kyseinen motivaatio koostuu ja miten sitä voi kasvattaa.
Ulkoinen vs sisäinen motivaatio
Motivaatiota voidaan jakaa ulkoiseen ja sisäiseen motivaatioon.
Ulkoinen motivaatio voi olla esimerkiksi elämän ylläpitämistä mahdollistava palkka. Sisäisenä motivaationa nähdään asioita, jotka toimivat kiinnostuksen kohteina tai saavat sinua innostumaan jostain.
Molemmilla on paikkansa työhön paluussa. Ulkoinen motivaatio kuitenkin harvoin lisää kokonaisvaltaista tyytyväisyyttä, mutta voi toimia hyvänä sytyttäjänä. Pidemmän päälle sisäinen motivaatio auttaa jaksamaan paremmin. Kyseistä motivaatioita voi ruokkia ja kasvattaa eri tavoilla.
Miten sisäistä motivaatiota voi kasvattaa?
Koska sisäinen motivaatio on vahvasti yhteydessä omiin, henkilökohtaisiin toiveisiin, on hyvä miettiä, miten voit vaikuttaa omaan työhön. Lomalla saatu etäisyys työstä on saattanut antaa hyviä näkemyksiä työhyvinvoinnin lisäämisestä.
Tuomalla esille omia ajatuksia ja ideoita sekä mieluisia tapoja tehdä töitä, autat luomaan ympäristön, jossa olet motivoitunut työskentelemään. Voit alustavasti jakaa toiveesi työkaverin kanssa ja myöhemmin rohkeasti avautua pomollesi.
Sisäinen motivaatio kasvaa myös, kun kokee onnistumisia. Toisin sanoen, sinulle syntyy tunne, että olet osaava ja hyvä jossakin työtehtävässä. Näin kasvatat itseluottamustasi ja työtyytyväisyyttäsi sekä yleistä mielen hyvinvointiasi. Pääset alkuun keräämällä pieniä onnistumisen kokemuksia päivän mittaan.
Kolmas iso tekijä, joka edistää työpaikalla viihtymistä, on tunne kuulua yhteisöön. Ihmiset ovat luonnostaan sosiaalisia olentoja, jopa laumaeläimiä, jonka hyvinvointi vahvistuu hyvässä seurassa. Etsi työpaikaltasi henkilö tai isompi porukka, jonka kanssa pystyt jakamaan ajatuksia sekä nauramaan yhdessä.
Lopuksi, on tärkeetä huomata pienet, myönteiset asiat työpäivään liittyen. Sisäinen motivaatiosi tulee kiittämään sinua, kun havaitset mukavia seikkoja useasti. Harjoittamalla tätä taitoa teet mielestäsi herkemmän hyville asioille ja samalla kasvatat työhyvinvointiasi askel kerrallaan.
Lue työhyvinvointipäällikkö Marjo Lehtisen blogikirjoitus MIELI ry:n sivuilta.