Loppuunpalaminen
Paljon on puhuttu viime vuosien aikana niin sanotusta ’burn-outista’. Käsitteellä tarkoitetaan uupumista eli loppuunpalamista.
Pitkäaikainen stressi sekä työhön että yksityiselämään liittyen, johtaa tilaan, jossa voimat näyttävät loppuvan. Tämän myötä esimerkiksi työstä selviytymisestä tulee ylipääsemätöntä. Seurauksena on fyysinen ja henkinen uupumus, johon pelkkä lepo ei enää auta.
Miten voi saada burn-outin?
Niin kuin yllä mainittu, loppuunpalaminen ei ole pelkästään työstressin aiheuttamaa. Uupuneen henkilön yksityiselämä ja persoonallisuustekijät sekä yleinen maailmantilanne eivät saa unohtua.
Koska työ on kuitenkin iso osa elämäämme, pitkittynyt työstressi on yleisesti ottaen suurin burn-outin aiheuttaja. Rankka työkuorma, mutta myös muut työympäristöön liittyvät tekijät, kuten huonot vaikutusmahdollisuudet, epäoikeudenmukaisuus ja yhteisöllisyyden puute, nostavat loppuunpalamisen riskiä.
Työstressi kulkee usein käsi kädessä yksityiselämän ongelmien kanssa burn-outin aiheuttajana. Ihmisellä voi olla taustalla käsittelemättömiä tunteita esimerkiksi elinympäristöön, sosiaalisiin suhteisiin ja terveyteen liittyen.
Myös kuormittuneen oma persoonallisuus ja arvot voivat lisätä burn-outin mahdollisuutta. Ominaisuudet, kuten perfektionismi, liika vaativuus itseä kohtaan, ylitunnollisuus ja huono itsetunto saattavat aiheuttaa uupumusta.
Lyhyesti sanottuna, burn-outin saat pitkäaikaisesti ylikuormituksesta, stressistä ja jännityksestä, jota et kestä enää, yhdessä liian vähäisen palautumisen kanssa. Toisin sanoen, olet liian pitkään tehnyt liikaa.
Burn-outin oireet
Burn-outin oireita voidaan jakaa psyykkisiin ja fyysisiin.
Kun puhutaan työstä, varhaisin psyykkinen oire on todennäköisesti motivaation väheneminen. Toisin sanoen, työ ei ole enää niin antoisaa kuin se on joskus ollut. Merkittävä fyysinen oire on jatkuva voimakas väsymys, johon lepo ei enää auta.
Muita psyykkisiä oireita ovat muistivaikeudet, päättämättömyys, epävarmuuden tunne, alhainen itsetunto, vaikeus säädellä tunteita, keskittymisvaikeudet, kiireinen olo, paniikkioireet, kyyninen reagoiminen, ärsyyntyminen, suuttuminen ja helposti itkeäminen.
Muita fyysisiä oireita ovat uupumus, päänsärky, lihaskipu, pahoinvointi, vatsakipu, sydämentykytys, korkea verenpaine, hengenahdistus, unettomuus ja nopeasti tuleva flunssa.
On kuitenkin hyvä muistaa tässäkin tapauksessa, että kaikki ovat erilaisia. Oireet voivat vaihdella eri ihmisten välillä. Burn-outin tunnistaminen ja hoitaminen ovatkin monella tapaa henkilökohtainen prosessi.
Burn-outin hoito
Kun burn-out on todettu, ensimmäisenä vaiheena on sen ymmärtäminen ja hyväskyminen.
Seuraavana on tutkittava ja kartoittava, mitkä tekijät ovat aiheuttaneet loppuunpalamisen. Viimeisenä vaiheena on ratkaisujen löytäminen ja niiden toteuttaminen.
Hakeutumalla esimerkiksi työterveyslääkäriin ja työterveyspsykologille voit saada paremman kuvan siitä, mitä burn-out tarkoittaa sinulle. He auttavat sinua hyväskymään tilanteen. Tämä edellyttää sitä, että aidosti käyt läpi omia tunteita.
Kun olet hyväksymisvaiheen käynyt läpi, on tärkeä ottaa riittävästi lepoa. Lepo auttaa sinua seuraavaan vaiheeseen, jossa vaaditaan elämäntapojen ja yleisen elämäntilanteen kartoittamista.
Loppuunpalamisen jälkeen ei ole enää mahdollista tulla takaisin samaan tilanteeseen kuin ennen. Sinun on mietittävä, mitkä tekijät ovat aiheuttaneet uupumuksen, mitä voit itse tehdä ja mitä tarvitset jatkoa varten. Myös arvoihin ja asenteisiin on tehtävä muutoksia sekä mietittävä miten voi vahvistaa voimavaroja.
Kun ymmärrät tilanteen monesta näkökulmasta, pääset kolmanteen vaiheeseen. Nyt on tehtävä yhteistyötä muun muassa terveysasiantuntijoiden ja esihenkilöiden kanssa, että saat sinulle sopivat muutokset aikaiseksi. Esimerkiksi esihenkilön vastuulla on huolehtia siitä, että työhönpaluu sujuu hyvin. Opit käsittelemään stressiä eri tavalla ja järjestämään elämäsi niin, että burn-outin uusiutumisen mahdollisuus on pieni.
Burn-outin ehkäisy
Vaikka yhteiskunta näyttää menevän koko ajan kovempaa vauhtia, on tärkeetä osata itse hidastaa.
Hyvä kalenterin hallinta auttaa järjestämään työ- ja yksityiselämän asioita niin, että ne ovat mahdollisimman sopivia omaan rytmiin. Älä vaadi itseltään liikaa, koska täydellisyys on illuusio.
Lisäksi, sinun on pidettävä huolta nukkumisestasi, syömisestäsi ja liikkumisestasi. Muista myös viettää laatuaikaa läheistesi kanssa.
Jos huomaat itsessäsi alkavia burn-outin oireita, on hyvä hakea tukea ja apua varhaisessa vaiheessa. Burn-outin kanssa ei kannata jäädä yksin. Asioista puhuminen auttaa todella paljon. Omien tunteiden ilmaisu ja kokemusten jakaminen rohkeasti ja avoimesti voivat ehkäistä uupumuksen pahenemisen. Näin opit myös tuntemaan itsesi paremmin.
Lue lisää burn-outista Terveystalon sivuilta, jossa keskitytään pääasiassa työuupumukseen.