Kiusaamisesta puhuminen on vaikeaa
THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tutkii, joka toinen vuosi, koulukiusaamista suuren kyselyn muodossa. Tutkimusten mukaan suunnilleen joka kahdeskymmenes oppilas kokee koulukiusaamista viikoittain.
Kiusaaminen voi olla esimerkiksi kaveriporukan ulkopuolella jättämistä, valheiden tai huhujen levittämistä, ilkeiden ilmeiden tekemistä ja jopa fyysistä uhkaa. Nykyään, koulukiusaaminen tapahtuu paljon myös sosiaalisten mediakanavien kautta.
Modernissa yhteiskunnassa monesta vaikeasta asiasta voi puhua. Kiusaamiseen liittyy kuitenkin usein vahva stigma. Mikä tekee kiusaamisesta kertominen haastavaksi? Ja mitä voidaan tehdä sen ehkäisemiseksi?
Miksi kiusaamisesta puhuminen on vaikeaa?
On tärkeä ymmärtää, että vaikeiden tunteiden ilmaiseminen vaatii aina rohkeutta. Tämä on suuri kynnys, jonka yli kiusaamisen kohteena oleva henkilö ei helposti pääse. Varsinkaan yksin. Myös pelko, ymmärtämättömyys ja häpeä ovat haasteellisia tekijöitä.
Pelko voi syntyä, kun kiusattu henkilö uskoo, että kiusaamisesta puhuminen pahentaa tilannetta entisestään. Kiusaajat saattavat kostaa, jos joukkoon tuodaan esimerkiksi opettajia tai vanhempia.
Ymmärtämättömyys liittyy tunteeseen, että sinua ei oteta tosissaan. Moni kiusattu lapsi tai nuori on jo aikaisemmin ilmaissut, tavalla tai toisella, ongelmatilanteen haittavaikutukset. Heille ei kuitenkaan tarjottu oikeanlaista apua tai edes kuuntelevaa korvaa. Myös vähättely on ymmärtämättömyyttä.
Kiusaamisen yhteydessä on useasti häpeän tunnetta. Erin kuin riitatilanteesa, kiusaaminen on aina kiusaajan syy. Mutta kiusatut henkilöt syyttävät yleensä itseään. He uskovat heidän pahan olon olevan heijastus huonosta itsetunnosta ja matalasta arvosta. Samalla he eivät halua häiritä muita omilla ongelmillaan.
Miten ehkäistään kiusaaminen?
Turvallisuuden vahvistaminen
Turvallinen ympäristö on kaikkien terveellisten ihmissuhteiden ytimessä. Se lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta, joka lisää toisistaan huolehtimisen ja auttamisen todennäköisyyttä.
Sekä kotona että kouluissa on luotava ilmapiiri, jossa lapsi tai nuori tietää, että häntä ymmärrettään ja hyväksytään.
Turvallisuutta vahvistetaan kuuntelemalla, auttamalla ja kannustamalla. Lapsen tai nuoren ei tarvitse pelätä nauratuksi tulemista, syrjintää, häirintää, yksinäisyyttä tai ennakkoluuloja.
Aikuisten läsnäolo
Lapsen tai nuoren silmissä, aikuiset ovat usein kiireisiä ja omissa ajatuksissaan. Heille elintärkeetä on kuitenkin tieto ja tunne, että heistä välitetään. Läheisen aikuisen läsnäolo voi tehdä paljon kiusaamisen ehkäisemiseksi.
Yksinkertaisesti kysymällä ’mitä kuuluu’ tai ’miten voit’ rakennat luottamusta, jossa kohtaaminen, kuunteleminen ja kiinnostuksen näyttäminen ovat etusijalla. Autat lasta tai nuorta selvittämään vaikeita ja sekavia ajatuksia, jonka myötä ratkaisujen löytäminen on helpompaa. Tästä seuraa aidon välittämisen ilmapiiri.
Luotettavat aikuiset
Aikuisen säännöllinen ja laadukas läsnäolo kasvattaa lasten ja nuorten luottamusta sekä maailmaan että muihin ja itseään.
Luotettavaan aikuiseen voi aina turvautua hankalassa tilanteessa, koska hän uskoo sinuun ja ottaa ajatuksesi tosissaan. Samalla hän osaa lohduttaa ja tuoda toivoa.
Kiusaaminen voidaan ehkäistä, kun lasten ja nuorten ympärillä on monta luotettavaa aikuista, joille voi helposti kertoa kokemuksia, ajatuksia ja ilmaista tunteita. Tämän avulla luodaan tunne, että lapsi tai nuori ei ole ikinä yksin ongelmiensa kanssa. Ratkaisu löytyy yhdessä.
Kiusaamisen ehkäisy on ryhmäprosessi
Koulukiusaaminen jättää syvät jäljet. Sen ehkäiseminen onkin meidän kaikkien vastuulla. Myös heidän, jotka seuraavat kiusaajia tai katsovat viattomana sivusta.
Auttamalla heitä tiedostamaan roolinsa, ajattelemaan seuraamuksista sekä puhumaan siitä, voidaan murtaa tabuja ja stigmoja.
Vaikka kilpailu on iso osa yhteiskuntaamme, parempi maailma syntyy yhteistyön ja välittämisen kulttuurista. Kiusaamisen ehkäisy on näin ollen ryhmäprosessi. Aikuisilla on suuri vastuu rakentaa turvallinen ympäristö.
Heidän on luotava turvaverkko lapsille ja nuorille, johon he voivat aina takautua. Aikuisten on huolehdittava, että lasten ja nuorten ääni kuuluu. Ota heidät mukaan kiusaamisen vastaisen työn suunnitteluun. Heidän kokemukset ja toivomukset auttavat rakentamaan kiusaamista ehkäisevän ilampiirin.
Lue Paula Heikkisen kirjoittama blogi MIELI ry:n sivuilla.