Ihminen on tärkeämpi kuin urheilu
Liian usein valmentajat uskovat, että kovuus ja lajikohtainen pikkutarkkuus ovat pääainekset menestykseen. Vaikka nämä ovatkin jossain määrin hyödyllisiä, urheilijoilla on yleensä parhaimmat muistot valmentajista, jotka ovat huomioinneet heidät ihmisenä ensin.
Hyvä esimerkki on italialainen jalkapallovalmentaja Carlo Ancelotti, joka on kaikkien aikojen menestyneimpien listalla. Häntä pidetään erityyppisenä valmentajana. Hiljainen ja ihmisläheinen johtaja, joka painottaa vahvasti vuorovaikutustaitoja.
Hänen mukaan vahvat ihmissuhteet muodostavat kaiken perustan. Joukkue, ja jopa koko seura, ovat kuin perhettä. Valmentajan tehtävänä on rakentaa niin sanottu perhetunnelma, jossa välittäminen toisistaan on ydinasemassa. Mikään ei ole niin tärkeetä kuin perhe. Osana vahvaa perhettä, ihminen pystyy kukoistamaan.
Ihmisen perustarpeiden tukeminen
Kuten edellä mainittu, hyvä valmentaja laittaa ihmisen etusijalle. Tähän kuuluu myös hänen perustarpeidensa tukeminen ja vahvistaminen.
Urheilijalle tärkeitä perustarpeita voivat olla itsenäisyys ja vapaus, fyysinen ja henkinen vahvuus sekä pätevyyden tunne ja itseluottamus. Itsenäisyys ja vapaus päättää omasta harrastuksestaan ja tekemisestään. Fyysinen ja henkinen vahvuus olla kilpailukykyinen. Sekä tunne, että on hyvä jossain, joka kohottaa itseluottamusta.
Lisäksi, nimenomaan joukkuemuotoisessa urheilussa, on vielä vahva sosiaalisen yhteenkuuluvuuden perustarve. Toisin sanoen tunne, että sinua kunnioitetaan, hyväksytään ja autetaan. Mutta myös mahdollisuus luoda vahvoja suhteita.
Kahdensuuntainen luottamus
Vahvoja ihmissuhteita ei pysty rakentamaan ilman luottamusta. Näin ollen valmentajan on tehtävä paljon töitä sen eteen, että saa luotua kahdensuuntaisen luottamuksen ilmapiirin.
Psyykkisesti turvallinen ympäristö toimii vankkana pohjana, jossa lapset ja nuoret voivat helposti lähestyä valmentajaa sekä puhua myös muistakin, urheiluun liittymättömistä, asioista.
Hyvien ihmissuhteiden rakentaminen vaatii valmentajalta vahvoja tunne- ja vuorovaikutustaitoja. Luotettavassa, turvallisessa ja lämpöisessä ilmapiirissä läsnäolo ja kuunteleva korva ovat ydinasemassa. Hyvä valmentaja antaa tunteen, että hän on aina tukenasi. Hyvinä ja huonoina hetkinä.
Aikuinen toimii lapsille ja nuorille tärkeänä esimerkkinä. Näin ollen on tärkeetä, että valmentaja keskustelee säännöllisesti, mitä hän vaatii heiltä sekä urheilun osalta että muihin asioihin liittyen. Eri-ikäisten, ja ylipäätään eri ihmisten, kanssa on pystyttävä luomaan henkilökohtaisia suhteita, jossa huomioidaan jokaisen ainutlaatuisia vahvuuksia ja tarpeita. Prosessi vaatii kärsivällisyyttä, mutta voi johtaa pidemmän päälle myönteisiin tuloksiin.
Henkilökohtaista kohtelua ja kärsivällisyyttä tarvitaan myös epäonnistumisien tapahtuessa. Valmentajan on hyvä tajuta, että heilahtavat tunteet ovat osa kasvavan urheilijan arkea. Hänen tehtävänä on luoda ilmapiiri, jossa epäonnistumia nähdään mahdollisuuksina oppia. Turvallinen ympäristö, jossa keskitytään onnistumisiin, ei virheisiin.
Hyvä valmentaja sallii kaikentyyppisiä tunteita. Hän kuitenkin kannustaa urheilijoitaan puhumaan vaikeista tunteistaan ja nimeään näitä. Hän huomio sekä yksilön että koko joukkueen henkisen hyvinvoinnin.
Omissa arvoissa pysyminen
Hyvä valmentaja ei ole yksiselitteinen käsite. Se ei myöskään tarkoita kaikille samaa.
Joku tarvitsee lempeämmän kohtelun ja joku toinen taas hyötyy kovemmasta otteesta. Tämä artikkeli keskittyy lähinnä ihmisläheiseen puoleen, joka on todella tärkeä, mutta ei ainoa puoli menestyvässä valmennussuhteessa.
Kaikkien vaatimusten ja sekavien tunteiden keskellä, hyvä valmentaja on sellainen, joka osaa pysyä omissa arvoissaan. Hän tuo omaa persoonallisuutta kuvioihin, kunnioittaa muita sekä ottaa kaiken irti sen hetkisestä, ainutlaatuisesta tilanteesta. Hän on oma itse ja auttaa muita kukoistamaan omana itsenään.
Lue Ulla-Maija Paavilaisen kirjoittama asiantuntijahaastattelu jääkiekon taitovalmentaja Konsta Kuusisesta.