Todellisuus on mielen luoma
Kautta aikojen mielemme on pidetty mysteerisena ja monimutkaisena asiana.
Maailmassa, jossa fyysiset seikat korostuvat, mieli nähdään usein kuitenkin vain seuraajana. Pidämme fyysistä ympäristöämme sekä yhteiskuntaamme muuttumattomina totuuksina, jonka seurauksena näkymätön mieli muodostaa itsensä.
Mutta entä jos mielemme onkin paljon vaikutusvaltaisempi kuin olemme aiemmin luulleet? Voisiko olla niin, että olemme unohtaneet, että mielemme luo maailmamme?
Esimerkiksi kreikkalainen filosofi Plato sanoi, että ’todellisuus on mielen luoma. Voimme muuttaa todellisuuttamme muuttamalla mieltämme.’ Myös spirituaalinen opettaja Gautama Buddhalla oli samantyyppinen ajatus, nimittäin, että ’olemme mitä ajattelemme. Kaikki mitä olemme, syntyy ajatuksistamme. Ajatuksillamme teemme maailmamme.’
Tämän artikkelin tarkoituksena on tuoda esille mielenkiintoinen teoria, jossa yksilön ainutlaatuinen mieli on etuasemassa luomassa parempaa maailmaa. Monet ongelmat voidaan ratkaista löytämällä oma itse ja oma henkinen voima. Tämän artikkelin sanoma ei kuitenkaan korvaa oikeeta apua. Tarkoituksena on antaa lukijoille eri näkökulma ja mielenkiintoista ajateltavaa.
Päämäärä
Syntymästä lähtien meidät on kasvatettu ja koulutettu ajattelemaan ikäänkuin väärinpäin. Meidät opetetaan kasvamaan aikuisiksi, joiden päämäärä on olla osana kuvitteellista oravanpyörää.
Erilaiset asiantuntijat, kuten vanhemmat, opettajat, psykologit, uutislukijat ja poliitikot kertovat meillä, mitä tässä yhteiskunnassa pärjääminen vaatii.
Usein seuraamme kyseisiä auktoriteettejä sokeasti, koska uskomme heillä olevan absoluuttista tietoa maailmamme toiminnasta. Asiaa monimutkaistaa se, että he itsekin uskovat olevan oikeassa. Totuus on, että näillä johtajilla ei ole vastauksia kaikkeen, vaikka he esittävät itsensä yleensä ottaen kaikkitietävinä.
Yhteiskunnassamme ’tietämätöntä’ lasta yritetään muodostaa ulkopuolisella, opetetulla tiedolla. Hän saa harvoin mahdollisuuden tehdä omat johtopäätöksensä. Hän ei saa olla oma itsensä. Sen sijaan, että tulisi kuvitteellisen oravanpyörän toiminnalliseksi jäseneksi, ihmisen päämääränä pitäisi olla oman itsensä oleminen tai löytäminen. Tarkoituksena on muistaa oma itse, jolla on ymmärrystä ja viisautta.
Koulusta valmistuttuaan, niin sanotun lopputuotteen sanotaan olevan valmis kohtaamaan maailmaa, jota hänelle on opetettu. Mitä ei kuitenkaan ikinä mainita valmistujaisseremoniassa on se, että nuori on nyt täynnä uskomuksia. Uskomukset, jotka eivät ole hänen omiaan, mutta vahvasti vaikuttavat hänen maailmankuvaansa. Hän ei ole ikinä oppinut luottamaan omaan mieleensä.
Täynnä uskomuksia
Koska emme ikinä opi tuntemaan itsemme ja mielemme luovaa voimaa, etsimme aina vastauksia itsemme ulkopuolelta. Meille kerrottaan, ettemme ole tarpeeksi, emmekä tiedä mitään.
Luemme lukuisia kirjoja, seuraamme uusia johtajia sekä käymme jopa gurujen luennoilla. Jokainen opittu tieto vie meidät kuitenkin kauemmas omasta itsestämme sekä vetää meidät syvemmälle illuusioon.
Tämä illuusio muodostuu erilaisista uskomuksista, leimoista ja säännöistä. Pienestä lähtien muodostetaan uskomuksia liittyen muun muassa sosiaaliseen käyttäytymiseen, kulttuurisiin tapoihin, uskontoon, sairauksiin ja ongelmiin. Uskomuksia esitetään faktoina, joissa ei ole tilaa luovuudelle ja muutoksille.
Hyvä esimerkki on tunnettu lause, että elämän ei ole tarkoitus olla helppoa. Toinen tapa pitää ihmisiä kiinni uskomusten luomassa illuusiossa on antaa heille tieto, etteivät pysty vaikuttamaan omaan elämään. Esimerkiksi lännessä sanotaan, että olet syntynyt syntiseksi, kun taas idässä ylläpidetään karmaan perustuva systeemi. Illuusiomme perustuu myös paljon dualismiin, jossa kaksi vastakkaisuutta yrittävät vetää ihmisiä puoleensa.
Jos päämääränä on olla oma itse, uskomuksilla on tapana estää tämä. Uskomukset sekä leimat ja muut valheet sulkevat aivomme. Oma itsemme häviää pikkuhiljaa. Yhteiskunnassamme aitoa ja kreatiivista ajattelua pidetään outona, koska opittu tieto, muistaminen ja muiden seuraaminen määrävät yksilön elämäntilanteen.
Uskomusten seurauksena nähdään, että ihmiset alkavat muodostamaan valheellisia persoonallisuuksia itselleen ja muille. Onko sattuma, että sana ’persona’ tarkoittaa latinaksi naamiota? Toisin sanoen kuvitteellinen hahmo, jota joku esittää julkisena roolinaan. Maailma on nyt täynnä ihmisiä, jotka ylläpitävät valheellista identiteettiä.
Uskomukset ovat niin iso osa kasvatustamme ja koulutustamme, että ne nyt muodostavat maailmamme. Uskomukset, jotka aiheuttavat kollektiivisia ongelmia, ovat samat uskomukset, jotka aiheuttavat ihmisen henkilökohtaisia ongelmia. Ehkä tämän takia historia toistaa itseään jatkuvasti.
Ensisijainen vs toissijainen tieto
Jokaisella on todellinen halu tuntea vapautta, ehdotonta rakkautta, rauhaa, iloa, yltäkylläisyyttä ja tarkoitusta. Kukaan muu ei kuitenkaan pysty toteuttamaan kyseisiä luonnollisia toivomuksia.
Emme voi oppia totuutta toiselta ihmiseltä. Vain itsellämme on voima löytää oma totuus ja, sitä kautta, aitoa onnellisuutta ja vapautta.
Illuusiossa korostetaan sopeutumista ja menestymistä sen sisällä. Aina pitää olla enemmän. Enemmän töitä, enemmän vastuuta, enemmän rahaa, enemmän kavereita, enemmän ruokaa ja niin edelleen. Ja kaiken yli on oltava enemmän tietoa.
Parhaiten sopeutunut ja menestynyt illuusion jäsen on eniten tietoa saavuttanut henkilö. Harva kuitenkin tajuaa, että tämä niin sanottu tieto on aina muilta opittua. Se on toissijaista tietoa, koska ei ole lähtöisin meidän omasta itsestään.
Tämän takia elämä illuusiossa on niin monimutkaista. Kaikki olemme oppineet näkemään ympärillä olevaa elämäämme toissijaisen tiedon avulla. Opettajamme kertoivat minkä muotoinen maailmamme on, vanhempamme kertoivat mikä tekee hyvän ihmisen ja poliitikkomme kertoivat miten pääsemme eroon yhteiskuntamme ongelmista.
Vastaus ei ole kuitenkaan toissijaisessa, vaan ensisijaisessa tiedossa. Kyseinen tieto syntyy, kun löydämme oman itsemme ja opimme taas kuuntelemaan itseämme. Tieto, joka sisältää aidon ihmisen luovaa voimaa. Se on sisäistä tietoa eli viisautta. Tämä on meillä kaikilla jo olemassa, mutta uskomusten myötä peittynyt ja unohtunut.
Päästä irti illuusiosta
Henkisesti illuusiosta irtautuminen tarkoittaa oman itsen löytäminen poistamalla yksi opittu tieto ja uskomus kerrallaan.
On helppo nähdä, että mitä enemmän ihmisellä on tällaista toissijaista tietoa, mitä vaikeampaa hänelle on päästä pois illuusiosta ja löytää aitoa vapautta. Sinusta on tultava niin sanottu henkinen minimalisti, joka uskaltaa mennä mielensä juureen niin paljon kuin mahdollista. Juuresta löydät aidon, oman itsesi.
Vapauttaaksemme todellisen itsemme, meidän on, kuten yllä sanottu, paljastettava ja päästettävä irti toissijaisesta ajattelusta. Nämä ulkopuoliset uskomukset ovat ikäänkuin klooneja. Toisten ihmisten ääniä, jotka haluavat ajatuksillaan tilaa mielesi sisällä. Näistä irtautuminen vaatiikin tietynlaista syrjintää kloonien ja omien tietojen välillä.
Klooni ei voi ikinä korvata tai olla oma itse. Kloonien paljastaminen on ensimmäinen askel kohti vapautta. Niiden paljastaminen on kuitenkin vaikeeta, koska se tarkoittaa monen vuoden opitun tiedon vastustamista. On vaikeeta mennä auktoriteettejä vastaan ja olla paha tai poikkeava muiden silmissä. Illuusiossa on monta kerrosta.
Kuten edellä mainittu, dualismi eli kaksijakoisuus on vaikutusvaltainen pala illuusiossamme. Vastakohtia voivat olla esimerkiksi hyvä ja paha, kaunis ja ruma, oikein ja väärin tai voittaja ja häviäjä. Elämme henkisesti ikäänkuin kaksiulotteisessa pyramidissa, jossa pohjalla olevat kulmat kuvastavat kyseisiä vastakkaisuuksia ja, jossa huippu kuvastaa henkistä vapautta.
Illuusiosta ei voi irtautua, jos elää dualistisessa ajatusmaailmassa. Tämä on monimutkainen asia, jossa on lukuisia kompastuskiviä. Rikas vastaan köyhä on myös hyvä esimerkki. Joku voi ajatella, että vapauden saavuttaminen on helpompaa varakkaana, kun taas toinen uskoo löytävänsä tämän ilman varoja.
Molemmat osapuolet elävät kuitenkin pyramidin pohjalla. Ainoa tapa päästä aitoon vapauteen on olla näiden vastakkaisuuksien yläpuolella eli pyramidin huipulla.
Samaten kun leimaat jotain kauniiksi, sinä periaatteessa avaat myös mahdollisuuden rumuudelle ja toisinpäin. Valheessa elävät ihmiset usein hyödyntävät niin sanottua projektoimista, jossa he yrittävät erottaa itsensä uskomuksista, joista he eivät pidä, tunnistamalla tällaisia uskomuksia muissa.
Tämä projektointi tapahtuu, kun ihminen on niin syvällä valheellisessä identiteetissään, ettei hän itse osa erottaa omia, aitoja tunteitaan, valheellisista tunteistaan.
Kuuntele tunteitasi
Modernissa yhteiskunnassa on paljon erilaisia ärsykkeita. Meluja, jonka myötä on vaikea saavuttaa hiljaista tilaa, jossa on mahdollista kuunnella itseään.
Omien tunteiden ymmärtäminen on elintärkeetä illuusion irtautumisprosessissa, koska ne toimivat oppaina. Onko meillä oikeasti edes tietoakaan mitä tunteemme tarkoittavat?
Myös tunteita on kautta aikojen leimattu. Niitä nähdään joko negatiivisina tai positiivisina. Esimerkiksi pelko ja häpeä ovat huonoja tunteita. Toivo ja jännitys leimataan taas myönteisiksi. Erilaisia niin sanottuja tunteita on lukemattomia. Mutta entä jos niitä onkin ytimessä vain kaksi, nimittäin ehdoton rakkaus ja pelko. Toisin sanoen totuus ja valhe, jossa rakkauden tunne on sama kuin tyyneys ja hiljaisuus ja, jossa pelon tunne luo kehoon fyysisen reaktion.
Ensimmäinen kuvastaa omaa itseään ja jälkimmäinen kloonien uskomuksia. Tunteet eivät ole negatiivisia tai positiivisia. Näin ollen ei kannata leimata tunteita. On vain olemassa totuus ja valheellisuus. Aito ajatus on myönteinen kaikille osapuolille. Uskomukset erottavat ihmisiä. Kun päästämme oikeasti irti, mielemme saavuttaa todellisen hiljaisuuden.
Kuten mainittu, tunteet toimivat oppaina. Ne auttavat sinua erottamaan ensisijaista ja toissijaista tietoa. Kun joku tieto synnyttää tunteen, se on merkki, että kyseessä on kloonin työtä. Näin tunteet kertovat sinulle, että olet uskomuksen uhri, joka on poistettava. Mitä vahvempi tunne, mitä vahvempi uskomus. Jokainen ajatus, josta syntyy tunne, on valheellinen sinun kohdalla, vaikka koko maailma uskoisi, että se on totta.
Esimerkiksi sinulle syntyy vahva tunne, kun joku haukkuu sinut lihavaksi. Sinä loukkaannut tästä, koska uskot hänen lausahduksensa olevan totta. Toisaalta, sinä naurat, kun joku sanoo sinun olevan vaikka kirahvin näköinen, koska et usko häntä ollenkaan tässä tapauksessa. Näet, että uskomukset luovat maailmamme ja tuskamme. Illuusio vahvistuu, kun yritämme vielä korjata uskomusten vaikutuksia, sen sijaan, että poistamme ne.
Olet jo täydellinen
Maailmassamme on helppo saavuttaa tila, jossa tuntee olevan riittämätön. Tämä on toissijaisen tiedon ja ajattelun seurausta.
Aito itse on jo täydellinen. Se elää omaa totuuttaan riippumatta yhteiskunnan uskomuksista ja leimoista. Kaiken sekavuuden keskellä, sinun on vain muistettava kuka olet ja mikä voima sisälläsi on.
Vain sinä pystyt oikeasti auttamaan itseään, koska ollaan kaikki ainutlaatuisia yksilöitä. Muista, että ajatuksesi luovat maailmasi. Päästäessämme irti tuomioista, leimoista, uskomuksista ja asiantuntemuksesta, jää ainoastaan totuus. Näin näemme oman, ainutlaatuisen totuutemme.
Jos haluat saavutaa jotain, mitä kukaan muu ei ole saavuttanut, sinun on hyödynnettävä mieltäsi tavalla, joka eroaa kaikista muista. Jos haluat saavutaa vapautta, sinun on elettävä täysin eri näkökulmasta. Muista, että todellinen itsemme ei ajattele sanoilla.
Päästämällä irti illuusiosta, et aiheutta ongelmia, vaan poistat niitä. Autat paljastamaan valheellisia uskomuksia vääriksi. Todellisella itsellä ei ole käsitettä ongelmasta. Kaikki maailmamme ratkaisemattomat ongelmat ovat valheellisen toissijaisen ajattelun tuloksia. Toisin sanoen, meitä on johtanut ulkoonta sisäänpäin saatu tieto, sisältä ulospäin saadun tiedon sijasta.
Suurin päämäärä on vapaus. Vapaus sisältää luovuutta, iloa, yltäkylläisyyttä, terveyttä, hyviä suhteita, turvallisuutta, aitoa huolehtimista ja ehdotonta rakkautta. Sinulla ei ole enää halua muuttaa toisia, arvostella muita tai kilpailla.
Kun olet oppinut uskomuksista irtautumisen taidon, voit myös auttaa muita päästämään irti illuusiosta. Näin luomme kollektiivisesti paremman maailman omilla ajatuksillamme. Voit kuitenkin vain näyttää oven heille, jotka ovat valmiita siihen. Heidän on itse avattava vapauden ovi. Vaikka se on elämäsi vaikein tehtävä, se on ehdottoman rakkauden huippu. Näin tulet tajuamaan, että elämä onkin todella kaunista.