Olet mitä syöt
Ruokavalioita on nykyään lukuisia. On olemassa paleodieettejä ja vegaanidieettejä. Vähärasvaisia ja vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja. Ja terveellisiä sekä epäterveellisiä ruokatottumuksia.
Kaikki kaikessa voidaan kuitenkin sanoa, että ruoka on ehdottomasti tärkeä osa elämäämme ja terveyttämme.
Jokainen on joskus kuullut tunnetun sanonnan, että ’olet mitä syöt’. Vaikka sen tarkkaa merkitystä ei ole aina helppo sisäistää, tajuamme kuitenkin ruoalla olevan jonkinlainen vaikutus yleiseen terveydentilaamme.
Toinen merkittävä ilmaus on englanninkielinen ’gut feeling’ eli aavistus. Termi tarkoittaa kirjaimellisesti suoliston tunnetta, jossa vatsa toimii ikäänkuin ihmisen toisena aivona. Jotkut pitävät tätä aavistusta tärkeämpänä neuvonantajana kuin päässä sijaitsevat aivot.
Mutta voisiko olla niin, että mitä pistämme suuhun vaikuttaa täysin siihen kehittyykö meille terve vai sairas keho?
Sitä mieltä, ainakin osittain, oli 1900-luvun alussa vaikuttanut terveellisen ruokavalion ja vaihtoehtoisen terveyden asiantuntija Arnold Ehret. Hän uskoi vahvasti niin sanottuun limattomaan ruokavalioon, jonka avulla ihminen pystyy parantamaan itseään luonnollisella tavalla.
Harmoniassa luonnonlakien kanssa
Saksalaislähtöinen Ehret toimi ravitsemusterapeuttina ja opettajana sekä filosofina ja parantajana. Hän oli yksi ensimmäisistä, joka osasi yhdistää ihmisen terveydellistä paranemista limattomaan ruokavalioon ja paastoamiseen.
Niin sanotun Ehret-menetelmän tarve perustuu hänen omaan näkemykseensä, että ihmiset syövät ja ovat syöneet koko elämänsä ajan väärin. Aiheeseen liittyen, Ehret on julkaissut lukuisia kirjoja.
Menetelmän tarkoituksena on auttaa ihmistä puhdistamaan, korjaamaan ja uudelleenrakentamaan omaa kehoaan sekä samalla ylläpitää tätä terveellisellä tavalla. Teorian pääviestinä pidetään ajatus, että terveys, pitkäikäisyys ja onnellisuus ovat vain mahdollisia, jos elämme täydellisessä harmoniassa luonnonlakien kanssa. Sitä voidaan nähdä jopa spirituaalisena elämäntapana. Näin ollen on hyvä katsoa eläinkunnan mallia.
Kun eläin sairastuu, hän automaattisesti hakee luonnon parantavaa voimaa. Tietenkin mitä kesytetympi eläin, mitä vähemmän hän osaa hakea luonnon apua. Taito on kuitenin vaistomaista kaikilla eläimillä. Näin totesi myös Ehret, jonka mielestä eläinkunta on hyvä esimerkki luonnollisen elämän viisaudesta.
Vaikka eläimiä pidetään monella tapaa alempina olentoina ihmisiin verrattuna, he ovat usein läheisemmässä yhteydessä oman sisäisen kehon ja viisauden kanssa. He ymmärtävät paremmin luonnon ja terveellisen ruoan tarkoituksen.
Ehretin mukaan nykyihminen on usein suhteellisen huolitellun ja puhtaan näköinen ulkoontapäin, mutta sisältä hän on likaisempi kuin likaisin eläin. Ihminen on maailman sairain eläin. Ehkä eläimillä onkin enemmän tietoa elämän kaavasta.
Elämän kaava
Professorina tunnettu Ehret halusi, selkeyden vuoksi, supistaa teoriansa yhteen kaavaan. Filosofin tapaan, hän kehitti niin sanotun elämän kaavan, jossa ’elinvoima’ on yhtä kuin ’voima’ miinus ’tukkeuma’.
Voima kuvastaa ihmisen kehon koneistoa, joka pitää hengissä sekä antaa vahvuutta, kestävyyttä ja tehokuutta tietyn ajan ilman ruokaa. Tukkeuma taas selittää kaikki sisäiset epäpuhtaudet, kuten vieraat aineet, rasitukset, myrkyt ja limat, jotka haittaavat verenkiertoa ja sisäelinten toimintaa.
Ehret oli sitä mieltä, että kun tukkeuman luvusta tulee suurempi kuin voiman vastineesta, ihmisen vartalon koneisto ei voi muuta kuin pysähtyä. Jos jollakin on jotain vialla, on hyvä katsoa ensin hänen vatsaansa ja ruokatottumuksiinsa. Limattoman dieetin avulla pystyt välttymään koneiston tukkeutumisesta tai jopa pysähtymisestä.
Sielusi huutaa ilosta
Limaton ruokavalio, yhdistettynä ajoittaiseen paastoon, auttaa meitä selvittämään omia terveysongelmia luonnollisella tavalla.
Kokemuksen myötä opit mitkä ruoat tuottavat eniten limaa ja miten oma keho reagoi limattomuuteen. Autat itseäsi poistamaan ja irrottamaan kerääntynyttä limaa. Pääset eroon nenän tukkoisuudesta sekä pahasta yskästä. Ja pystyt kaiken lisäksi pudottamaan ylimääräisiä kiloja.
Ehret uskoi, että kyseinen elämäntapamuutos johtaa siihen, että tunnet itsesi paremmaksi kuin olisit ikinä uskonnutkaan. Hänen mukaansa, sielusi tulee huutamaan ilosta ja voit voittaa kaiken elämän kurjuuden, kun opit syömään oikein. Seurauksena, kehosi läpi tulee virtaamaan elinvoimaista värähtelyä, koska veresi muodostuu nyt puhtaista luonnonruoista. Ikäänkuin sähkövirta, joka tuo uutta elämänvirtaa.
Näin ollen on hyvä käydä läpi, mitkä ruoat pidetään limattomina ja limaa tuottavina.
Limattomat ruoat
Nykyihmisillä on kieroutunut kuva terveellisistä ruokatavoista.
Ehretin mukaan, ainoastaan niin sanotut limattomat tai limavapaat ruoat kuuluvat tähän kategoriaan, koska ne eivät muodosta limaa tai mätää ihmiskehon sisälle. Kyseisillä ruoilla on tapana sulata jättämättä jälkeensä paksua limaista ainetta mahaan ja suolistoon.
Limattomiin ruokiin luokitellaan kaikenlaiset rasvattomat ja tärkkelyksettömät hedelmät ja vihannekset. Tähän kuuluvat muun muassa vihreät lehtivihannekset ja raa’at vihannekset sekä kypsät ja kuivatut hedelmät.
Vihreät lehtivihannekset ovat esimerkiksi vihreä tai jäävuorisalaatti, lehtikaali, rucola, pinaatti, nauris sekä erilaiset lehtiyrtit, kuten korianteri ja persilja. Raakoihin vihanneksiin kuuluvat esimerkiksi parsakaali, kurkku, tilli, punakaali, paprika, kesäkurpitsa ja tomaatti.
Esimerkkejä kypsistä hedelmistä ovat banaani, omena, kirsikka, mango, luumu, appelsiini, vadelma, vesimelooni, mansikka ja greippi. Kuivatut hedelmät voivat olla taateleita, rusinoita ja viikunoita.
Hedelmät ovat, Ehretin teorian mukaan, ainoa ruokalaji, jota voidaan pitää karmattomana, koska kaikki muu ruoka sisältää jollain tavalla elävän tappamisen. Oli se sitten eläimen, kasvin tai siemenen tappaminen. Se on myös helpoimmin sulava sekä vähiten limaa aiheuttava ruoka.
Lisäksi, puhdas hunaja, vaahterasiirappi ilman säilöntäaineita ja kookosmaito ovat hyviä esimerkkejä kokonaan tai suhteellisen tärkkelyksettömästä ja limattomasta ruoasta.
Limaa tuottavat ruoat
Liman ja happoa muodostavien ruokien ylensyöminen on todella suuri ongelma ympäri maailmaa. Varsinkin, koska suurin osa meistä ei ymmärrä, miten haitallisia kyseiset ruoat ovat terveydellemme.
Lapsuuden ruokatottumuksista saakka lima kertyy pikkuhiljaa kehon sisällä. Nimenomaan tärkeisiin elimiin, kuten munuaisiin, ja niiden ympärille. Yleensä vasta myöhemmässä iässä sen aiheuttamat ongelmat alkavat näkyä erilaisina infektioina ja sairauksina.
Koska hedelmät ja vihannekset ovat periaatteessa ainoat ruoat, jotka ovat ilman limaa tuottavia ominaisuuksia, kaikki muut ruokalajit ovat, enemmän tai vähemmän, haitallisia. Näin ollen limaa tuottavien ruokien lista onkin paljon pidempi.
Lihat, kalat, maitotuotteet, viljat, pavut, pähkinät, siemenet, prosessoidut ruoat, makeiset, happamat juomat, fermentoidut kastikkeet, muut fermentoidut ruoat ja öljyt ovat kaikki erittäin tai kohtalaisen kovia tuottamaan limaa, happoa ja mätää.
Lihakategoria sisältää esimerkiksi kananmunia, naudanlihaa, kanaa, kinkkua, pekonia ja eläinrasvalla tehtyä margariinia. Kaloja voi olla esimerkiksi lohi, simpukat ja katkaravut. Maitotuotteisiin luokitellaan muun muassa maito, jogurtti, voi, kerma sekä erilaiset juustot.
Esimerkkejä viljatuotteista ovat leivät, ohra, maissi, riisi ja pastat. Papuja voi olla herneitä ja linssejä tai kidneypapuja, soijapapuja ja vihreitä papuja. Myös pähkinät, kuten cashewt, mantelit ja saksanpähkinät sekä kaikenlaiset siemenet, kuten auringonkukka ja seesami ovat kohtuullisia liman muodostajia.
Prosessoitu ruoka on loogisesti todella paha liman suhteen. Tähän sisältyvät pikaruoat sekä pakastetut valmisruoat. Makeisiin luokitellaan muun muassa jäätelöt, kakut ja suklaapatukat. Happamia juomia ovat esimerkiksi kahvi, tee ja erilaiset alkoholijuomat.
Fermentoidut kastikkeet, joita katsotaan myös happoa tuottaviksi piristeiksi, voivat olla ketsuppi, sinappi, majoneesi ja niin edelleen. Muita fermentoituja ruokia ovat muun muassa oliivit, perunalastut ja tofu. Lopuksi, erilaiset öljyt, kuten oliivi-, palmu- ja rypsiöljy, ovat lievästi limaa muodostavia vaihtoehtoja.
Helppo testi
Ehretin menetelmä vaatii opettelua ja aikaa. On kuitenkin olemassa yksinkertaisia tapoja päästä alkuun tai ainakin saada jonkinlainen kuva omasta terveystilanteesta suhteessa limaan.
Niin sanottu ’maaginen peili’ on testi, jossa yksilön oma kieli toimii neuvonantajana. Tarkoituksena on paastota tai syödä vain hedelmiä yhden, tai korkeintaan kahden, päivän aikana. Tämän jälkeen on aika tutkia omaa kieltä peilin edessä.
Ehretin mukaan, kielessä heijastuvat kaikki kehon elimet. Koko vartalomme on yhteydessä toisiinsa. Kielen ulkonäkö pystyy näyttämään meille vartalomme kroonisia epätasapainoisuuksia. Esimerkiksi sen väri, koko, herkkyys ja kosteustaso voivat antaa tärkeetä tietoa terveydentilasta.
Kieltä peittävä lima on sama lima, joka erittyy suoliston ja mahan sekä keuhkojen seinämiä pitkin solutasolla. Jos kielestäsi löytyy limaa, voit olla varma, että erityisesti ruoansulatuskanavassasi ja mahassasi on myös kertynyttä limaa.
Paastoaminen
Tähän mennessä, meille on muodostunut parempi kuva limattomista ja limaa tuottavista ruokalajeista.
Mutta tämän tiedon lisäksi, Ehret halusi painottaa myös paastoamisen tärkeyttä. Paastot ovat tunnettuja jo satoja vuosia korvauksena jokaiselle sairaudelle. Nopein tapa saada terveys takaisin on näin ollen paastoaminen.
Paastoaminen on kuitenkin kaikille erilainen kokemus, koska olemme eri ruokatottumusten kokonaisuuksia. Kaikki käsittelevät myös limaa eri tavalla. Tämän takia on hyvä olla tietoinen oman kehon toimivuudesta. Näin tiedät paremmin minkätyyppinen paasto olisi sopivin eri tilanteissa.
Ehretin mielestä pelkkä dietti ei täysin riitä terveen kehon palauttamisessa tai ylläpitämisessä. Toisin sanoen, limattomien ruokien syöminen ja limaa tuottavien tuotteiden välttäminen ei ole tarpeeksi, jos ihmisen vartalo ei ole puhdistettu riittävässä mittakaavassa. Oikeiden ruokien tuominen myrkylliseen kehoon ei ole tehokasta, koska liman takia niillä ei ole mahdollisuutta päästä puhtaana verenkiertoon.
Paastaomisen tarkoituksena on antaa omalle elimistölle tilaisuus puhdistaa itseään. Ensimmäisenä se pysäyttää ylensyömisen ja väärinsyömisen prosessit, jonka jälkeen keho yrittää poistaa olemassa olevia myrkkyjä, eli limoja, munuaisten kautta.
Esimerkkinä on vesipaasto, jossa juodaan vain vettä tapahtuman aikana. Ehretin mukaan on kuitenkin parempi nauttia myös hedelmiä. Lisäksi, vihannes- ja sitruunamehut toimivat sopivina nesteinä. Kaksi, tai korkeintaan kolme, litraa päivässä on hyvä nyrkkisääntö.
Ei ole olemassa tarkkaa kaavaa paaston pituuden suhteen. Ehret suosi lyhitä, yhden tai muutaman päivän sessioita. Paljon riippuu tietenkin tapahtuvista muutoksista. Paasto tulisi katkaista heti, kun huomaat, että verenkierrossa on liian suuria esteitä. Veri tarvitsee jatkossa uusia elintärkeitä aineita vieraiden aineiden neutralloimiseksi.
Paastojalla ei ole ongelmia niin kauan kuin munuaiset osaavat poistaa limat sopivaan tahtiin. Pitkän paaston ja puhdistuksen vaarana on kuitenkin se, että irtoavat limapalat tulevat ohuemmiksi ja saattavat sekoittua yhä myrkyllisempään verenkiertoon.
Näin ollen Ehret toteaa, että tässä pahimmassa tapauksessa, paastojat eivät kuole ruoanpuutteeseen, vaan omien jätteiden tukehtumiseen. Kaikki sairaudet, riippumatta sen tieteellisestä nimestään, ovatkin, lyhyesti sanottuna, ummetusta.
Ongelman ratkaisemiseksi, Ehretilla oli tapana antaa paastojille hedelmäjuomia tai hunajaa. Osana paastokokemusta, hän neuvoi ihmisiä myös olevan mahdollisimman paljon ulkona. Nimenomaan pitkään väärin syöneiden tapauksessa, on hyvä muistaa, että asteittainen elämänmuutos on paras neuvo.
Siirtymävaihe
Jopa täysin terveiden ihmisten kehot menevät sekaisin äkillisestä dieetin muutoksesta. Yhtäkkinen muutos limattomaan ruokavalioon voi näin ollen olla jopa vaarallinen.
Hyvä aloitus on välttää limaa aiheuttavia ruokia niin paljon kuin mahdollista. Näin vartalo tottuu pikkuhiljaa terveellisempiin ruokatapoihin. Juo esimerkiksi kaksi kupillista limevettä herätessäsi. Pelkkä hedelmä- ja vihannesdieetti on hyvä askel kohti ajoittaisen paastoamisen tapaa.
Siirtymävaiheessa on hyvä käyttää ruoanlaitossa esimerkiksi rypäleensiemenöljyä. Hyödynnä merisuolaa ruokasuolan sijasta. Korvaa tavallinen sokeri kookos-, taateli- tai agavesokerilla. Hamppumaito auttaa korvaamaan kaiken lehmäperäisen maidon. Riisin voi vaihtaa vaikka kvinoaan. Ja spelttijauhoa voi käyttää tavallisen jauhon vastineeksi. On suositeltavaa lisätä enemmän alkaalisia hedelmiä ja kasviksia päivittäiseen syömiseen.
Kuten uuden ruokavalion kanssa, kannattaa myös paastoamista harjoitella ensin lyhyemmillä sessioilla. Vartalo tottuu ja oppii puhdistamaan itsensä yhä tehokkaammin. Pitkät paastot ovat vain erittäin kokeneille ihmisille.
Lisäksi, paaston katkaiseminen on tärkeä prosessi. Ehret painotti, että ensimmäinen ateria paaston jälkeen tulisi olemaan laksatiivinen ravitsevan sijasta. Tämän ruokailun tarkoituksena on testata uuden ja puhtaamman vartalon toimivuutta. Kuinka tehokkaasti keho pystyy poistamaan ensimmäiset ruoat kertoo paaston onnistumisesta. Laksatiivisia ruokia ovat esimerkiksi luumut, viinirypäleet ja kirsikat.
Kritiikki
Vaikka Ehretin menetelmällä on paljon seuraajia, se on saanut myös reilusti vastarintaa.
On merkittävää, että tähän päivään mennessä ravitsemusalan ja lääketieteen asiantuntijat eivät ole täysin hyväksyneet Ehretin teorioita.
Häntä syytettiin useista ei-tieteellisistä uskomuksista, jotka poikkesivat huomattavasti valtavirtatieteesta. Tällaisia olivat esimerkiksi, että limavapaa vartalo ei hikoile koskaan ja, että valkosolut ovat veressä olevaa pilaantunutta limaa, jotka aiheuttavat sairauksia.
Muiden asiantuntijoiden mukaan limaton ruokavalio ei perustu todisteisiin. Dieetti, jossa hyödynnetään pääasiassa vain vihanneksiä ja hedelmiä, ei välttämättä sisällä kaikkia tarvittavia vitamiineja sekä hyödyllisiä proteiineja. Lisäksi, pidempiaikainen paastoaminen ei välttämättä tuo merkittäviä terveysetuja. Näin ollen pidetään limatonta ruokavaliota jopa vaarallisena joissain piireissä.
Kritiikista huolimatta on kuitenkin tärkeetä tutkia Ehretin mielenkiintoisia ja poikkeavia teorioita. Ehretin vaikutus luontaislääketieteeseen on ollut joka tapauksessa merkittävä. Hänen työnsä on pistänyt ihmisiä miettimään terveellisyyttä eri näkökulmasta. Tuhansien potilastapauksien kokemukset ja onnistumiset ovat varmasti kultakaivos tieteelle.
On myös hyvä muistaa, että terveellisen vartalon saaminen, niin kuin terve mielikin, vaatii aikaa. Ehretin menetelmän sisäistäminen on pitkä prosessi. Tämä artikkeli käsittelee vain pienen osan laajasta aiheesta.
Kyseistä ruokavaliota, ja siihen liittyvää paastoamisstrategiaa, ei kannata aloittaa missään tapauksessa yhtäkkiä. Tiedon kerääminen eri lähteistä on elintärkeetä. Sinun on myös kuunneltava omaa kehoa hyvin. Lisäksi, on aina hyvä puhua asiasta lääkärin tai muun asiantuntijan kanssa. Tämän artikkelin tarkoituksena on kuitenkin vain tuoda esille mielenkiintoinen näkökulma terveelliseen ruokavalioon.