Moderni yhteiskunta muuttuvassa maailmassa
Nykymaailmassa on usein helppoa tuntea itsensä robotiksi. Suurin osa elää elämää, jossa toistuvia tehtäviä suoritetaan niin sanotulla autopilotilla.
Vaikka tavallisella arjella on toistuva luonne, moderni yhteiskunta haluaa jatkuvaa kilpailemista ja juoksemista. Meitä johdetaan ja määrätään sekä ohjataan osana systeemiä. Järjestelmä, jossa näytämme yhä enemmän unohtavan inhimillisyyden.
Mitä monimutkaisemmaksi moderni yhteiskunta kehittyy, mitä enemmän on ihmisiä, jotka haluavat irtautua kyseistä elämäntyylistä. Jotkut ainakin osittain. Jotkut jopa kokonaan. Suurin syy tähän on, että systeemin sisällä näyttää olevan vain rajoitettu määrä elintärkeitä ihmisarvoja, kuten vapautta, tarkoitusta, luonnonläheisyyttä ja aidon yhteyden tunnetta.
Teknologian myötä maailmasta on kehkeytynyt myös monella tapaa helpompi ja selkeämpi paikka. Ainakin länsimaissa asiat ovat pelanneet, kehittyneen systeemin ansiosta, suhteellisen hyvin viimeisten vuosikymmenten aikana.
Supermarketeissa on ruokaa, viemärit kuljettavat puhdasta vettä, sähköverkosto auttaa lämmittämään ja valaisemaan sekä terveydenhuolto toimii, henkilökohtainen turvallisuus on aika lailla taattu ja työpaikkoja on tarpeeksi. Kaiken lisäksi saa hyödyllistä tietoa netistä ja viihdettä televisiosta.
Mutta maailma on muutosvaiheessa. Muun muassa inflaatio, korona-aika, Ukrainan ja Venäjän välinen sota sekä neljäs teollinen vallankumous johtavat siihen, että yllä mainitut toimivuudet eivät ole enää itsestäänselviä nykyisille ja tuleville sukupolville. Perusasioiden puuttuminen ja turvattomuuden tunne korostuvat nyt monessa kotitaloudessa.
Yhteiskuntamme yleinen kaoottisuus tuo esille vakaaksi uskotun systeemin rajallisuuden ja epäluotettavuuden. Ihmiset, jotka ovat olleet muutenkin jo jaksamisensa äärirajoilla tai tajunneet modernin maailman ongelmallisuuksia, saavat yhä suuremman syyn katsoa muualle. Koemme tai olemme kokemassa ikäänkuin kaksijakoisuuden.
Onko modernin yhteiskunnan luoma verkosto enää toimiva kokonaisuus vai onko parempi irtautua siitä kokonaan?
Mikä off-grid elämä?
’Off-the-grid’ tarkoittaa sanallisesti ’irti ruudukosta’. Yleisempi suomenkielinen käännös on kuitenkin ’irti verkosta’. Ruudukko tai verkko, tässä tapauksessa, viittaa yhteiskunnan julkisiin palveluihin.
Off-grid elämässä tavoitellaankin irtautumista, eli riippumattomaksi tulemista, tästä systeemistä.
Elämäntyylissä tarkoituksena on saavuttaa omavarainen tilanne, jossa hyödynnetään luonnon antamia voimavaroja. Sen sijaan, että saat elämään tarvittavat asiat valtion tai monikansallisten yritysten tuottamista ja ylläpitämistä lähteistä, olet itse vastuussa näiden hankkimsesta ja hoitamisesta.
Sinun on muun muassa kasvatettava omat ruoat, hankittava omat juomavedet, tuotettava omat sähköt, hoidettava omat lämmitykset, keksittävä omat jätehuoltoratkaisut ja tehtävä paljon muuta omavaraista toimintaa.
Jos tavoitteena on irtautua modernin yhteiskunnan verkosta etsiessäsi vakaampaa elämäntyyliä, on hyvä tietää tarkemmin, miten off-grid elämää voi aloittaa.
Off-grid elämän aloittaminen
Omavaraisen elämän aloittaminen voi tuntua vaikealta tai jopa ylipääsemättömältä. Koska olemme niin kietoutuneita yhteiskunnan systeemeihin, ja niiden tuomiin mukavuuksiin, emme yleensä osaa hahmottaa miten kehittyneita kyseiset verkostot ovat.
Näin ollen täysipäiväistä off-grid elämää ei kannata aloittaa ihan heti. Hyödyllisiä taitoja on opittava askel kerrallaan. Kärsivällisyys on avainasemassa.
Modernin yhteiskunnan systeemit ovat pitkän ajan kehittyneitä kokonaisuusia. Niistä irtautuminen vaatiikin, monella tapaa, elämän uudelleen oppimista. Tiedon kerääminen on ensimmäinen askel kohti omavaraisuutta. Tietoa voi hakea olemassa olevasta kirjallisuudesta tai netistä. Paras tapa on kuunnella ja seurata kokemusasiantuntijoita. Muista harjoitella oppimasi asioita mahdollisimman paljon.
Sinun on opittava, miten yhteiskunnan julkiset systeemit toimivat. Kun ymmärrät verkoston toimivuudet isommassa mittakaavassa, sinun on helpompi soveltaa nämä omassa arjessaan. On myös tärkeetä tietää, mitä tarvitset hyvään peruselämään.
Miten saat esimerkiksi tukevan katon pään päälle? Miten lämmität olohuoneesi? Miten korjaat rikki menneitä huonekaluja? Miten saat valot toimimaan? Miten keität ja säilytät luonnosta löydettyjä ruokia? Ja miten puhdistat veden?
Off-grid elämään tarvittavan tiedon kerääminen sisältää myös ymmärrystä siitä, että millä tavalla olet kiinni modernissa yhteiskunnassa. On tärkeä tietää, mikä estää vapaamman ja luonnollisemman elämäntyylin sekä mitkä instituutiot ovat sinun ja omavaraisuuden välissä.
Hyvä neuvo on saada paremmin haltuun omat talousasiat. Raha on liian usein suurena esteenä mieluisampaan arkeen. Off-grid elämä tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden elää pienemmällä. Vaikka elämä on yhä kalliimpaa, ihminen pärjää yllättävän vähällä. Näin ollen sinun on otettava ohjat käsiin liittyen velkoihin, turhiin menoihin ja ylimääräisiin ostoksiin. Velattomuus auttaa paljon irtautumisprosessissa.
Opittujen tietotaitojen ja velattomuuden lisäksi, elintärkeä osa off-grid tukikohdan rakentamista on sopivan maapalstan löytäminen. Tämä on todennäköisesti suurin tehtävä, joka vaatii huolellista suunnittelua. Kartoita budjettisi, tavoitteesi, tarpeesi ja toiveesi sekä alueen omistusoikeuksia ja rajoituksia.
Tutki, pystyykö nykyisestä tai tulevasta talostasi tehdä vakituisen asunnon. Mieti, miten talven olosuhteet vaikuttavat kyseiseen paikkaan. Huolehdi, että maalle on sopivat liikenneyhteydet. Ja varmista, että siellä voi kasvattaa ruokaa ja sinne on mahdollista tuoda vettä.
Ihminen ei pärjää ilman puhdasta vettä. Omavarainen elämä onkin lähes mahdotonta ilman sitä. On hyvä tuoda maallesi kaivo tai rakentaa joku muu vettä keräävä systeemi. Kyseinen rakennelma vaatii putkia ja voi tarvittaessa sisältää pumppuja, jos tilalla on merkittäviä korkeusmuutoksia.
Alustavasti on kuitenkin tärkeetä selvittää paljon vettä tarvitset oikeasti. Oman käytön lisäksi on saatava idea, kuinka paljon muut mahdolliset perheenjäsenet ja eläimet sekä kukkaset tarvitsevat vettä.
Vettä käytetään juomisen lisäksi muun muassa ruoanlaitossa, kasvien kastelussa ja peseytymisessä.
Eri tarkoituksiin ei tarvitse hyödyntää samaa vettä. Esimerkiksi juomavesi voi tulla kaivosta tai lähteestä. Kasteluvettä voi taas ottaa sadevesikeräyksestä.
Seuraava askel on kerätä tietoa, mistä maapalstasi läheltä löydät vettä ja paljon vuotuinen sademäärä on alueellasi. Kysy päättäjiltä, kuinka paljon sitä saa käyttää ja mihin tarkoituksiin. Pahemman päivän varalle, vettä voi säilyttää erilaisissa isokokoisissa vesisäiliöissä.
Kun tärkeät vesijärjestelmät ovat kunnossa, on aika miettia off-grid talon pystyttämistä. Ensin kannattaa kartoittaa rakentamiseen liittyvää budjettia, työn määrää ja osaamista. On myös mietittävä lupa-asiat, kuten rakennuslupa, ja kerättävä sopivat edulliset, tai jopa ilmaiset, rakennusmateriaalit. Koska oma talo kehitetään kestämään kymmeniä vuosia, olisi hyvä pyytää apua ammattilaisilta. Mutta tämä pätee tietenkin jokaiseen osa-alueeseen.
Niin sanotussa normaalissa yhteiskunnassa emme usein pysähdytä miettimään jätehuoltoa ja sen monimutkaisuutta. Roskat viedään etupihalla olevaan roskakoriin, jonka sisältö kipataan roska-autoon kerran viikossa. Off-grid talolla on oltava jonkinlainen suunnitelma syntyvälle jätteelle. Esimerkiksi vessana on hyvä käyttää kompostoitavaa käymälää. Viemäröinnin sijasta voi hyödyntää septistä säiliötä, johon kerätään monen vuoden jätteet, jotka sitten tyhjennetään vaikka kerran viidessä vuodessa.
Talon yhteydessä on oltava lisäksi lämmitys- ja jäähdytyssyteemit. Varsinkin Suomessa, jossa vuodenajat vaihtelevat, on hyvä olla tietoinen erilaisista vaihtoehdoista tähän liittyen. Tavallasia off-grid lämmitysmuotoja ovat maalämpö, puuhella, biokaasu ja kompostointi. Jäähdytystapoja ovat esimerkiksi aurinkoenergialla toimiva ilmastointilaite, suon jäähdytin, maakellari tai pakastaminen.
Sähkö on iso osa nykyelämää, mutta ei välttämättä ihan tarpeellista off-grid taloudessa. Joka tapauksessa sähköllä on voima lisätä mukavuutta asumiseen. Tunnetuimmat muodot tuottaa omaa sähköä ovat vedellä, tuulella ja auringolla. Tässäkin tapauksessa on kullanarvoista olla hyvä suunnitelma. Hyödynnä vesivoimaa, jos lähelläsi on sopivasti virtaavaa vettä. Tuulivoimaa saa alueilta, jossa on säännöllisesti vahvoja tuulenpuuskia. Aurinkovoima syntyy kesällä, mutta myös aurinkoisina talvipäivinä.
Muista tehdä suunnitelma, jossa korostuvat energiantuotantorakennelmiesi ylläpito ja mahdolliset korvaustoimenpiteet. Esimerkiksi aurinkopaneelit kestävät keskimäärin 10 ja 20 vuoden välillä.
Kun talo ja siihen liittyvät systeemit ovat jollain tavalla pystyssä, seuraava vaihe onkin ruoan hankinta. Tärkeä ominaisuus off-grid elämässä on oman ruoan kasvattaminen. Ensimmäinen tehtäväsi on sopivan maan löytäminen ja sen kasvattaminen. Maaperän terveyttä pitää parantaa mahdollisimman paljon. Muun muassa kompostointi ja biohiilen polttaminen ovat erinomaisia varhaisia askeleita. Lisäksi, sinun on suojattava omaa maapalstaa erilaisilta otoksilta vaikka verkoilla ja aidoilla.
Ruoankasvatukseen tarvitaan myös selkeä kastelusysteemi. Voit oman kastelun ohella, rakentaa järjestelmä, jossa hyödynnät esimerkiksi sateen luonnollista veden virtausta. Pidä kirjaa siitä, milloin ja mihin olet istuttanut sadon sekä kuinka paljon kaloreita tarvitset.
Oman maapalstan lisäksi on mahdollista pitää erilaisia eläimiä, jotka ovat hyödyllisiä ruoankasvatuksen suhteen. Kanat voivat antaa kananmunia. Lehmät ja vuohet tuottavat taas maitoa. Eläimet ovat myös tehokkaita raivaamaan tai puhdistamaan maata, parantamaan maaperän terveyttä ja syömään haitallisia hyönteisiä. Hyvä neuvo on lisätä vain yksi eläinlaji vuodessa omaan kokoelmaan. Tämä auttaa sinua kehittämään omaa systeemiä askel kerrallaan.
Koska Suomen olosuhteissa on mahdotonta kasvattaa ruokaa omavaraisesti ympäri vuoden, on tärkeetä kerätä kesän aikana sopiva varasto tulevaa talvea varten. Kaikkea ei pysty kuitenkaan aina kasvattamaan. Näin ollen esimerkiksi suolaa ja sokeria kannattaa ostaa isoimmissa määrissä varastoon.
Niin kuin huomaat, off-grid elämän aloittaminen on monipiippuinen prosessi. Käytännön asioiden lisäksi on olemassa vielä yksi elintärkeä seikka, nimittäin yhteisön rakentaminen. Tämä toimii ikäänkuin kaikkien omavaraisten kotitalouksien liimana. Modernin yhteiskunnan systeemi on monella tapaa yrittänyt korvata yhteisön tarvetta.
Emme kuitenkaan pärjää yksin. Tarvitsemme toisiamme, varsinkin off-grid elämäntyylissä. Yhteisö auttaa sinua rakentamaan taloa, suunnittelemaan energiajärjestelmiä, kasvattamaan ruokaa ja korjaamaan kattoa. Se on tukenasi, kun kohtaat hätätilanteita, mutta on myös tärkeä osa hauskanpidon aikana. Kun autat toista elämään omavaraisesti, sinulle syntyy ainutlaatuisia ja ikuisia suhteita.
Off-grid elämän hyödyt
Yllä olevan tekstin perusteella pystymme muodostamaan jo jonkinnäköisen kuvan off-grid elämän mahdollisista hyödyistä. Koska mielenterveysongelmat ovat kovassa kasvussa nyky-yhteiskunnassa, on hyvä katsoa tarkemmin tämän elämäntyylin etuja.
Vapauden tunne on tärkein syy monelle aloittaa off-grid elämä. Moderni yhteiskunta tarjoaa runsaasti mukavuuksia, mutta tekee meidät myös todella riippuvaiseksi sen koneesta. Meille on syntynyt suuri pelkotila näiden mukavuuksien menettämisestä. Tämän ansiosta juoksemme yhä kovempaa niin sanotussa oravanpyörässä.
Ihmisillä on kuitenkin luonnollinen tarve tuntea itsensä vapaaksi ja riippumattomaksi. Off-grid elämässä pääset nauttimaan paljon enemmän vapaa-ajastasi, koska teet vain sen verran, mitä oikeasti on tarpeellista. Ilman kyseisiä tunteita voimme masentua ja joutua tilaan, jossa ei luota enää itseään.
Näin ollen voi sanoa, että vapaus ja riippumattomuus ovat vahvasti yhteydessä itseluottamukseen. Off-grid elämässä olet pääasiassa oman onnen nojassa. Joudut sekä henkisesti että fyysisesti huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan. Tämä on iso askel, jos on koko elämän oppinut kuuntelemaan ja tottelemaan muita.
Mutta jos se onnistuu, ei ole olemassa parempaa lääkettä mielenterveydelle. Uusien kykyjen oppiminen auttaa sinua luottamaan taas itseesi. Saat uskon, että selviät missä ja milloin tahansa. Saavutat uuden innon elämään ja oppimiseen sekä samalla löydät itsesi. Ja vaikka irtaudutkin mahdollisimman paljon nykyisestä modernista systeemistä, lisääntynyt tietotaito tekee sinusta arvokkaan tietoyhteiskunnan silmissä.
Uusien taitojen opettelu sisältää itsestään huolehtimisen. Liian usein luotamme lääkäreihin ja väliaikaisiin ratkaisuihin, jotka eivät pidemmän päälle ole terveellisiä. Off-grid elämän avulla saat mahdollisuuden olla luonnon lähellä. Luonnon armoilla eläminen on pelottavaa alussa, mutta sillä on valtava voima parantaa sinua joka osa-alueella.
Se tarjoaa yksinkertaisemman ja rauhallisemman arjen. Luonnonläheisyys näkyy pian myös muun muassa ruokatavoissa ja liikuntatottumuksissa. Itse kasvatettu ruoka on yleisesti ottaen terveellisempää kuin supermarketin valikoima. Kun ymmärrät luonnon toiminnot, haluat huolehtia paremmin omasta vartalostaan sekä ympäristöstään.
Jopa vielä tärkeämpi kuin vapauden haave, on ihmisten tarve saada tarkoitusta elämään. Asiat ovat kuitenkin yhteydessä toisiinsa. Arki oravanpyörässä voi tuntua usein tarkoituksettomalta, koska pienestä asti sinulle on kerrottu, millä tavalla on elettävä. Tämän niin sanotun hyvän elämän saavuttaminen on ikuinen prosessi, jossa elämäntyytyväisyys on harvoin koholla.
Yhteiskunnan vauhdissa on vaikea nähdä suurempaa kokonaisuutta. Off-grid elämäntyyli antaa, loppujen lopuksi, suuremman vapauden elää omannäköistä elämää, löytää kiinnostuksen kohteita ja pohtia sielunvoimaa antavia asioita. Myös luovuutesi, joka on iso pala tarkoituksen saavuttamisessa, saa enemmän tilaa. Omavaraisena ja omavastuullisena sinun on luotettava itseesi. Näin ollen sinun on pakko luottaa luovuuteesi.
Kun menet takaisin elämisen juureen, tajuat, että suurin osa modernin yhteiskunnan tavaroista ja tehtävistä eivät ole tarpeellisiä onnellisuuteen. Pääset eroon kaikista turhista asioista, jotka muutenkin perustuivat vain statuksen ylläpitämiseen ja epävarmuuksien peittämiseen. Elämme kuitenkin maailmassa, jossa on vaikea selvitä ilman rahaa.
Myös off-grid elämäntyyli vaati jonkinverran maksukykyä. Silti se tarjoaa mahdollisuuden elää minimalistisella tavalla, jossa rahaa ei tarvitse läheskään niin paljon kuin ennen. Rahaa jää tärkeisiin asioihin ja siten on enemmän aikaa tehdä itsellesi olennaisia asioita. Minimalistisempi arki on hyödyksi sekä mielelle että keholle, koska se tuo selkeyttä monimutkaiseen maailmaan.
Yksi minimalistisemman elämän suurista eduista on se, että jää enemmän aikaa rakentaa merkittäviä ihmissuhteita. Vahvat sosiaaliset yhteydet ovat iloisen elämän ytimessä. Off-grid elämä tarkoittaa kaksipuolista auttamista ja jakamista. Yhteisön rakentaminen auttaa irtautumaan modernin yhteiskunnan systeemeistä.
Off-grid elämän haitat
Omavarainen elämä kuulostaa monelle vapauden ja onnellisuuden huipulta. Vaikka siinä onkin lukuisia mahtavia hyötyjä, elämäntyyliin liittyy tietenkin myös vaikeampia seikkoja.
Positiivisten asioiden lisäksi on näin ollen hyvä tutkia tarkemmin mahdollisia haittoja.
Ensimmäisenä on huomautettava, että off-grid elämän alustavat kustannukset ovat usein korkeat. Muun muassa vesi-, energia- ja jätejärjestelmien rakentaminen voi vaatia merkittävän sijoituksen. Itse talon rakentamisesta ja maapalstan ostamisesta puhumattakaan. Jos oravanpyörä ei ole siunannut sinua sopivilla säästöillä, on takauduttava yleensä lainoihin.
Off-grid elämä voi olla haastava pyrkimys. Varsinkin kun olemme tottuneet tiettyyn elämäntyyliin, nimenomaan länsimaissa. Haasteet ovat osa jokaista elämäntyyliä, mutta omavaraisuudessa sinun täytyy, kuten aikasemmin mainittu, oppia elämään monella tapaa uudestaan. Riippuvan asenteen poistaminen ei ole yhden päivän juttu.
Sinun on sitouduttava täysin uuteen kokemukseen ja oltava valmis tekemään paljon töitä. Varsinkin alkuvaiheessa on rakennettava uusi elämä lähestulkoon nollasta. Sinun on opittava suuri määrä uutta tietoa eri aiheista ja tehtävä paljon yksin. Tämä voi olla turhauttava prosessi.
Alustavan työmäärän jälkeen on huolehdittava siitä, että rakentamasi koti ja systeemi pelaa myös jatkossa. Talon ylläpito voi osoittautua työlääksi. Talon ja liittyvien järjestelmien ylläpitämisen ohella on muita työleirejä. Hyvät esimerkit tästä ovat ruoankasvatus ja ruoanlaitto.
Kuten modernissa yhteiskunnassa, asioita voi mennä pieleen. Katto saattaa vuotaa, aurinkopaneeli lakkaa toimimasta, rahat uhkaavat loppua ja ruokasadossa voi tapahtua onnettomuuksia. On tapauksia, jolloin joudut pärjäämään pari päivää ilman vettä tai sähköä. Missä normaalisti olet tottunut hoitamaan ongelmatilanteet vankan systeemin avulla, olet nyt enemmän oman onnen nojassa.
Vaikka off-grid elämässä pärjääminen vaatii vahvan yhteisön rakentaminen, se ei ole aina niin helppoa. Suurimmalla osalla on todella vaikeeta jättää modernin maailman mukavuudet ja tottumukset. Näin ollen täyttä off-grid elämää aloittava henkilö ei välttämättä saa ympärilleen samanhenkistä porukkaa. Yksinäisyys ja eristäytyminen voivat olla seurauksia.
Vanhan ja uuden yhdistäminen
Off-grid elämäntyylissä on loogisesti sekä hyviä että huonompia puolia. Olemme kuitenkin niin riippuvaisia nyky-yhteiskunnan systeemistä, että siitä irtautuminen on todella haastavaa.
Off-grid elämää haaveilevat haluavat usein jättää taakseen vanhan elämän ja aloittaa täysin uudestaan omavaraisuuden ja luonnon armoilla. Tämä ei ole todennäköisesti paras ratkaisu. Ei ainakaan alustavasti.
Olemassa olevassa systeemissä, kritiikista huolimatta, on myös paljon etuja. Se toimii jossain määrin hyvin tehokkaasti. Meidän tarkoituksena on oppia tämän systeemin positiivisista sekä negatiivisista osa-alueista. Näin pystymme pikkuhiljaa siirtämään opittu tietotaito omaan arkeemme.
Jos tavoitteenasi on elää täysin omavaraisesti, voit hyödyntää nykyistä systeemiä esimerkiksi säästämällä riittävästi rahaa unelmiesi täyttämiseen tai vaikka tulostamalla netistä tekstejä eri eläin- ja kasvilajeista. Kaiken kaikkiaan on varmaan järkevämpi upottaa off-grid viisauksia omaan arkielämään askel kerrallaan, joka totuttelee sinua terveellisemmällä ja turvallisemmalla tavalla uusiin tapoihin.
Yhdistämällä modernin nyky-yhteiskunnan ja off-grid elämän parhaita puolia, sekä huomioimalla haasteellisia tekijöitä, voit saada toimivan yhtälön, jossa onnellisuus, tarkoitus, vapaus, yhteisöllisyys, mukavuus ja toimivuus yhdistyvät.