Mukavuusalue rajana
Ahdistuneisuus on todella yleistä nykymaailmassa. Yksinkertaisesti sanottuna, se tarkoittaa, että olemme erittäin huolestuneita jostain, joka voi tapahtua nyt tai tulevaisuudessa.
Ahdistus tuntuu samanlaiselta kuin pelko, koska pelon tunne on sen juurella. Kun pelon tila valtaa ajatuksemme, on haastavaa yhdistyä ympärillä olevaan elämään. Tämän yhteyden löytäminen on kuitenkin tärkeetä paremman maailman rakentamisessa.
Pelko voi olla lähiympäristön tai koko maailmantilanteen seurausta, mutta usein se on ajatusten luomaa. Ennakkoluuloilla ja toisten ihmisten mielipiteillä on tapana jäädyttää meidät. Muun muassa medialla on suuri vaikutus pelkotilan ylläpitämisessä. Seurauksena monen maailmaa valloittavat kaksi sanaa: en uskalla. Nämä symboloivat, millä asenteella suurin osa ihmisistä elää arkensa.
Olemme kaikki, suurimmaksi osaksi, omien mielenmaailmojemme kuluttamia. Ajatuksemme, ideamme, pelkomme, käytöstapamme ja rutiinimme ovat heijastuksia tästä ajatusmaailmasta. Ne ovat kuitenkin, monella tapaa, yhteiskunnan muodostamia. Moderni yhteiskunta on luonut meistä pelokkaita yksilöitä.
Pelon kulttuurin myötä olemme joutuneet suojaamaan itsemme. Toimimme ikään kuin kuplan sisällä, johon ei helposti päästetä ketään ulkopuolista. Elämä vierii ohi nopeassa tahdissa. Sivuutamme tietoisesti tai epätietoisesti hyviä mahdollisuuksia. Jotkut kutsuvat tätä kuplaa myös mukavuusalueeksi.
Mukavuusalueen sisällä on, ainakin ensisijaisesti, hyvä olla. Se on pääasiassa turvallinen ja selkeä paikka. Omissa ajatuksissa oleminen voi olla myös hyödyllistä, koska opit esimerkiksi tuntemaan itsesi. Mutta maailmamme on tällä hetkellä, monessa suhteessa, myös todella rajoitettu. Eksymme jatkuvaan kilpailuun, pelkäämme muita ja tuomitsemme erilaisuuksia.
Globalisaatio ei ole välttämättä mahdollistanut kaikille avoimemman maailman. Kaiken lisäksi elämä, myös länsimaissa, on mennyt enemmän ja enemmän selviytymiseksi. Ihmiset ovat unohtaneet, että elämää on hyvä kohdata rohkeudella ja ilolla. Pakon edessä, elämme kuitenkin mieluummin omissa kuplissamme, josta on vaikeeta irtautua.
Astu pois kuplastasi
Mukavuusaluetta voi ja kannattaa kuitenkin suurentaa. Siitä voi myös ajoittain astua pois. Astumalla pois omasta kuplastaan pääset ikään kuin avaamaan portteja, joilla on mahdollisuus viedä sinut eri ulottuvuuteen.
Vaikka omassa kuplassa oleminen tuntuu turvalliselta, se on usein tylsä toiminta. Eikä välttämättä edes niin luotettavakaan. Ihmisiä on luotu seikkailemaan ja kokeilemaan uutta. Ei elämään jatkuvassa pelossa ja määrätyissä rutiineissa lopun iän. Maailmasta voi potentiaalisesti muotoutua niin paljon mielenkiintoisempi ja mielekkäämpi paikka kuin se on tällä hetkellä. Näin ollen on tärkeetä avata symboolisia portteja, johon tarvitsemme toisia.
Parhaimmat muistot ovat, yleisesti ottaen, muiden ihmisten kanssa. Todistaakseen tämän, voit tehdä vaikka listan itsellesi, johon kirjoitat viisi parasta menneisyyden elämystä omasta elämästäsi, jolloin tunsit olosi onnellisimmaksi. Toisilla ihmisillä on tietenkin myös voima tehdä kokemuksista todella haastavia, mutta yleinen mielepide on, että jaettu ilo on paras ilo.
Tämän artikkelin tarkoituksena ei ole tietenkään vähätellä aitoa pelon tunnetta. Tavoitteena on tehdä ihmisiä tietoiseksi omista rajoituksistaan ja, sitä kautta, antaa mahdollisuus löytää rohkeus parantaa ja laajentaa maailmaa pienin elein.
Tässä artikkelissa käsitellään muutamia yksinkertaisia tapoja, joilla pystyt avaamaan kyseisiä portteja. Avaamalla portteja luot uusia mahdollisuuksia itsellesi ja muille sekä autat rakentamaan iloisemman ja avoimemman ympäristön. Prosessissa tarvitsemme toisiamme, mutta hyvän alun tekeminen on sinun käsissäsi. Sinulla on avaimet!
Hymyn portti
Hymyileminen voi kuulostaa monelle turhalta operaatiolta, jota harrastetaan vain ajoittain. Jotkut eivät uskalla hyödyntää hymyään ikinä, koska he uskovat sen olevan sopimatonta monessa tilanteessa.
Hymyn voima on kuitenkin valtava. Se on universaali symbooli, joka tekee meidät iloiseksi. Sitä kannattaa aina käyttää.
Kun näet toisen ihmisen hymyilevän, se piristää päivääsi huomattavasti. Puhumattakaan oman hymyn tehosta. Keskimäärin aikuinen henkilö hymyilee vain parikymmentä kertaa päivän aikana. Niin sanottu iloinen aikuinen hymyilee korkeintaan 50 kertaa. Lapsilla tämä luku voi olla jopa kymmenkertainen. Koska lapset hymyilevät niin paljon päivän mittaan, he ovat yleisesti onnellisempia kuin aikuiset.
Onnellisuushormoonien lisäksi, hymy auttaa antamaan henkistä ja fyysisestä terveyttä. Se lisää energiatasoja sekä vähentää stressiä ja ahdistusta. Hymylihakset ovat suoraan yhteydessä hermostoon ja aivoihin. Aito hymy on myös voimakas tapa rakentaa suhteita, koska se tekee ihmisestä lähestyttävämmän, rauhallisemman ja mielekkäämmän. Hymyä voidaan näin ollen pitää erittäin tärkeänä porttina.
Pienen hymyn avulla saat aikaiseksi maagisia tilanteita. Kun toinen ihminen huomaa sinun hymyilevän, heidän itserakentamaan kuplaan syntyy reikiä. Toisin sanoen, heidän suojamuuri modernin yhteiskunnan vaikeuksia vastaan saattaa tulla alas. Sinun hymyllä on siten mahtava vaikutus.
Tämän yksinkertaisen ja myönteisen eleen myötä parannat maailmaa huomattavasti, koska se luo positiivisuutta sinussa ja muissa. Se toimii lääkkeenä omalle ja toisen pahalle ololle sekä pienentää, tai jopa poistaa, kynnystä yhdistyä. Samalla luot uusia mahdollisuuksia, jossa pieni hymy toimii uusien ihmissuhteiden ensimmäisenä rakennuspalikkana.
Ei ole ollenkaan sattumaa, että maailmankuulu nunna Äiti Teresa totesi rauhan alkavan hymystä. Hymy on paras ja yksinkertaisin tapa avata portteja. Molempien suupielien nostaminen johtaa siihen, että toiset ihmiset haluavat tutustua sinuun. Aidon hymyilemisen taitoa kannattaakin harjoitella säännöllisesti. Näin pääset hymyn avulla olemaan taas onnellinen niin kuin lapsena.
Auttamisen portti
Hymy on loistava tapa totutella itseään ja muita avoimempaan ja avaramielisempään maailmaan. Sellaiseen maailmaan, jossa ihmiset auttavat ja tukevat toisiaan.
Se on kuitenkin haastava ajatus, koska elämme keskellä kilpailuyhteiskuntaa. Tämä kilpaileva asenne on juurtunut hyvin syvälle meihin, koska selviytyminen on, monella tapaa, sen varassa.
Tässä maailmassa, toisen auttaminen tarkoittaa, näin ollen, usein mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä. Ele vaatii suurta vahvuutta, rohkeutta ja vastavirtaan kulkemista, koska se ei ole enää itsestäänselvää monessa paikassa. Mutta se on uskomattoman tärkeä symboolinen portti, jonka läpi päästyään löydät paremman maailman ulottuvuuden. Tämä maailma tarvitsee auttamisen kulttuuria.
Kuten hymyn tapauksessa, vieraan ihmisen auttaminen voi alkaa pienestä. Näin annat helpotusta toisen arkeen sekä luot toivoa ja teet itsestäsi lähestyttävämmän. Voit esimerkiksi pitää ovea auki toiselle, päästää jonkun sinun edelle vilkkaassa jonossa tai vaikkapa kantaa ikäihmisen painavat kauppakassit. Kaikki ovat helppoja keinoja yhdistyä vieraaseen henkilöön ilman suurta vaivannäköä.
Auttaminen voi tietenkin olla myös suurempitöisempää, kuten pyörän renkaan paikkaaminen, toisen kotiinkuljettaminen, tietokoneen korjaaminen tai koululäksyissä avustaminen. Vapaaehtoistyön avulla pääset aktiivisesti ja monipuolisesti mukaan epäitsekkääsen auttamisen tapoihin. Ja pelkkä kuunteleminenkin on tehokas tukimuoto.
Tehtävän luonteesta riippumatta, auttamisen ele on se, mikä korostuu. Kun autat toista saavuttamaan jotain, joka on hänelle tärkeetä, hän kasvaa henkilönä, joka heijastuu myös auttajaan. Avaamalla auttamisen porttia pääset rakentamaan tarvittavia yhteisöjä. On tärkeetä auttaa ilman, että odottaa mitään vastinetta. Näin ihmiset oppivat taas pikkuhiljaa luottamaan toisiinsa. Tämä pitäisi olla auttamisen ensijainen tavoite.
Kosketuksen portti
Olemme kaikki jollain tavalla yhteydessä toisiimme. Yhden henkilön hyvinvointi tai pahoinvointi vaikuttaa vahvasti ympäristöön.
Vaikka kilpailemisesta on tullut jo melkein luonnollista, toisen auttaminen pitäisi olla meidän tärkeimpiä tehtäviä. Kosketuksen avulla voit saada aikaiseksi voimakkaita yhteyksiä, jotka tuovat esille maailmamme parhaimpia puolia.
Fyysinen kosketus toiseen ihmiseen toimii, ikään kuin, virtalähteenä. Toisin sanoen, lataamme toistemme akkuja. Ilman tätä ei voi olla elinvoimaa. Aito kosketus vähentää kortisolitasoja, joita tunnetaan myös stressihormooneina, ja vapautaa oksitosiinia, josta syntyy hyvää oloa.
Tähän lopputulokseen ovat päässeet myös erilaiset tutkijat, jotka ovat esimerkiksi vertailleet vauvojen fyysisen huomion tarpeita. Kosketuksella on valtava parantava voima. Ihomme on elimistömme suurin elin, joka sisältää monipuolisen hermoverkoston.
Yhden halauksen avulla luot toivon ilmapiirin sekä lisäät toisen itsevarmuutta ja elämäniloa. Se on tapa yhdistyä käyttämättä mitään sanoja. Hali kommunikoi ymmärräystä. Näin ollen pystyt avaamaan kosketuksen symboolista porttia.
Halin lisäksi, kosketuksen muotoja voivat olla esimerkiksi kättely, silitys ja hieronta. Jokainen kosketus tekee maailmasta paremman paikan, koska se rikkoo olemassa olevia sosiaalisia esteitä. Kosketuksen ei tarvitse olla vain ihmisten välillä. Eläimet, ja jopa kasvit, ovat tärkeitä osia ympäristöömme. Halaamalla koiraa tai silittämällä hevosta autat myös avaamaan portteja.
Yhteydenoton portti
Yksi hymy, auttamisen ele ja hali päivässä pitävät lääkärit jo loitolla.
Kaikki yllä mainitut portit voidaan periaatteessa supistaa yhteen asiaan. Nimittäin se, että jokaisen tarkoituksena on saada yhteys toisiin ihmisiin. Tämä yhteys on avoimemman ja mielekkäämmän yhteiskunnan ytimessä.
Kuten aikaisemmin mainittu, meistä on muodostunut joukko pelokkaita yksilöitä. Aidon yhteyden saaminen on yhä vaikeampaa. Sen puuttuminen näyttää kuitenkin aiheuttavan muun muassa mielenterveysongelmia. Yhteisöllisemmän maailman luominen vaatii rohkeutta, koska olemme kaikki rakentaneet muurin ympärillemme. Ensimmäinen yhteydenotto onkin sinun käsissäsi.
Yhteydenottoja on monenlaisia. Tervehdi naapuria, soita vanhalle luokkakaverille, kiitä kassatyöntekijää tai laita hyvä ideasi sähköpostitse. Pienestä ja viattomasta kontaktista voi kehkeytyä uskomattomia, uusia tilanteita. Mikä tuntuu alustavasti pelottavalta tai turhalta, voi mahdollisesti tuoda elämääsi yllättäviä suhteita, tehtäviä, ideoita, seikkailuja ja tarinoita. Yhteydenoton portista kulkeminen voi potentiaalisesti muuttaa elämäntilanteesi maagisella tavalla.
Emme pärjää yksin tässä elämässä. Lasten kasvattaminen, talon rakentaminen, reppureissaaminen ja yritystoiminta. Jokaisessa onnistuminen ja kukoistaminen edellyttää muiden ihmisten osanottoa. Ehkä menestyneet yrittäjät tajuavat tämän seikan paremmin kuin kukaan muu. Pyytämällä apua toiselta, avaat yhteydenoton portin, jossa muut ihmiset alkavat toimimaan sinun hyväksi. Pienellä eleellä aktivoit suuria asioita.
Porttien avaaminen haasteena
Symboolisten porttien avaaminen on vaikeeta kaikenikäisille. Nuorilta voi puuttua herrasmiehen tapoja auttaa. Kun taas ikäihmisillä voi olla pitkä aika viimeisestä halista.
Näin ollen, on meidän kaikkien vastuulla yrittää avata hymyn, auttamisen, kosketuksen ja yhteydenoton portteja.
Avaamalla portteja annat toivoa parempaan maailman. Samalla luot mahdollisuuksia itsellesi ja muille. Elämänpolkusi ei ole todennäköisesti kiveen hakattu, joten pienet eleet voivat muuttaa sitä parempaan suuntaan.
Ota haasteeksi hymyillä, auttaa vierasta, koskettaa läheistä ja ottaa yhteyttä. Se on pelottavaa, mutta kun pääset alkuun tajuat, että maailmasta tulee niin paljon mielenkiintoisempi ja mukavampi paikka kuin ikinä ajattelitkaan. Parempi elämä alkaa sinusta ja siten heijastuu ympäristön kaikkiin osa-alueisiin.