Joulunakin voi olla vaikeita tunteita
Joulu on jälleen saapunut. Se on iloista aikaa, jossa saamme avata lahjoja, syödä herkullista ruokaa, katsoa ihania elokuvia, kuunnella mielihyvää tuottavaa musiikkia ja viettää yhteistä aikaa läheistemme kanssa.
Joulua pidetään myönteisenä juhlana, johon arjen huolilla ei ole asiaa.
Vaikka moni odottaa ja suunnittelee sitä innolla, joulupyhät voivat tuntua joillekin erityisen vaikealta ajalta. Mainosten lietsomat stereotyyppiset kuvat, että kaikki ovat aina vain iloisia jouluna, eivät ole välttämättä realistisia. Myös näinä päivinä, negatiivisia tunteita voi tulla pinnalle.
Tämä artikkeli haluaa korostaa, ettet ole ollenkaan yksin alakuloisten ajatusten kanssa. Haluamme, että ymmärrät vaikeiden tunteiden menevän ohi. Sinussa ei ole vikaa, jos et pysty sataprosenttisesti nauttimaan joulusta. Kyseisen ajanjakson ei tarvitse olla jatkuvaa nauramista, vaikka joka suunnasta tätä kannustetaankin.
Näin ollen, voi olla hyödyllistä katsoa mahdollisia asioita, jotka voivat aiheuttaa vaikeita tunteita, tai jopa masennusta, joululoman tienoilla. Tämä tuo jonkinnäköistä selkeyttä vaikeeseen tilanteeseen. Samalla tarjoamme pieniä vinkkejä kyseiden tunteiden helpottamiseen.
Liian suuret odotukset
Kuten aikaisemmin mainittu, joulua mainostetaan vain iloisena juhlana. Ainakin muutaman päivän ajan, kaiken pitää olla täydellistä.
Haluamme perheemme käyttäytyvän samalla tavalla kuin Hollywood-elokuvissa. Täydellisyyden hakua nähdään samaten sosiaalisessa mediassa. Joulu ja fantasia kulkevat usein käsi kädessä.
Joulun fantasiassa ihmiset tulevat aina toimeen toistensa kanssa. Kukaan ei ole surullinen tai väsynyt. Lahjat ovat sopivia. Joulukinkku ja -laatikot ovat jokaisen makuun. Valaistukset ja taustamusiikit kääntävät päitä. Ja arkipäiväisistä huolista ei ole tietoakaan.
Tämän pienen listauksen avulla, ei ole vaikeeta nähdä, että monella on liian suuret odotukset joulun ajalle. Mielikuva täydellisestä juhlasta mahdollistaa sen, että syytämme itseämme ja muita, jos tunnemmekin vähemmän positiivisia tunteita. Isot odotukset johtavat lähes aina pettymyksiin.
Koska niin sanottu tavallinen elämä on, yleisesti ottaen, tylsä ja täynnä virheitä, haluamme luoda joulusta epärealistisen kokonaisuuden. Koska joulu on vain kerran vuodessa, odotamme itseltämme sekä muilta täydellisiä suorituksia. Siitä on otettava kaikki irti.
Mutta, kuten tavallinen arki, joulukaan ei ole immuuni hankalille tunteille. Se ei myöskään mene ikinä suunnitelmien mukaisesti. Suuret ja epärealistiset odotukset tekevät asioista turhan hankalia ja voivat johtaa kaikenlaisiin muihin stressitekijöihin.
Ei ole välttämättä varaa
Täydellinen joulu on työläs pyrkimys. Kaiken lisäksi, se vaatii yleensä syviä taskuja. Monella tapaa joulusta on kehittynyt kaupallinen juhla, jossa rakkautta mitataan rahalla.
Jo varhaisessa suunnitteluvaiheessa, moni on kiireisesti etsimässä ja keräämässä parhaat mahdolliset joulukoristeet talon sisustukseen sekä hyvät lahjat sukulaisille ja kavereille. Myös kaiken maailman jouluruokavaihtoehtoja mietitiään jo aikaisin. Tämä on väistämättä stressaava prosessi.
Kaupat ovat täynnä muita ihmisiä, jotka jahtaavat samoja tuotteita, samoilla stressitasoilla. Yksi suurimpia stressin lähteitä onkin usein taloudellinen puoli. Täydellisen joulun saavuttaminen voi muodostua todella kalliiksi. Jos ei ole varaa koko joulufantasian pystyttämiseen, voi helposti tulla paha olo kaiken stressin päällä. Järki rahankäytössä voi sekoittua, jos luomme itsellemme pakon tunnetilan.
Pakon tunne
Moni ei välttämättä jaksa aina rakentaa täydellistä joulua a:sta ö:hön. Samat ihmiset ovat usein kuitenkin ensimmäisenä ostaneet herkullisen joulukinkun, parhaat valaistukset ja suurimmat lahjat. He selittävät tämän sillä, että joulua on pakko viettää tietyllä tavalla.
Joulun juhlinnan aikana ei saa näyttää heikkouksia. Tai ei ainakaan ulospäin. Tämän pakkotunteen myötä teemme silti niitä asioita, joihin energiatasomme, kärsivällisyytemme ja rahamme eivät oikeasti riitäkään.
Näin ollen, istut silti sukulaisten ja muiden tuttavuuksien kanssa, joiden kanssa et tule toimeen. Matkustat pitkiä etäisyyksiä heidän luokse. Ostat eniten mainostettuja lahjoja, joita kukaan ei tarvitse. Katat liian monipuolisen jouluaterian, josta puolet jää syömättä. Ja lisäksi, olet väkisinkin iloisella päällä, koska muut odottavat tätä sinulta.
Liikaa ihmisiä
Joulu on yhdessäolon juhlaa. Syödään ja juodaan sekä jaetaan lahjoja ja jutellaan porukalla. Pääset näkemään, pitkästä aikaa, kaikenlaisia sukulaisia ja vanhoja tuttuja. Monelle lisääntyneet ihmiskontaktit voivat kuitenkin olla huolenaihe.
Jokaisessa perheessä on dramaattisia tilanteita. Joissain piireissä nämä voivat olla tietenkin suuremmat kuin toisilla. Henkiset, ja jopa fyysiset tappelut, saattavat korostua joulun aikana. Kaikki tuovat omat stressinsä, ennakkoluulonsa, ongelmansa ja kokemuksensa joulukinkun äärelle. Läheisille onkin helpompi purkaa vaikeita asioita.
Nimenomaan sisäänpäin kääntyneille henkilöille, joulupyhät voivat tuntua pakolliselta sosiaaliselta tapahtumalta. Jouluaattona on käytävä isovanhemmilla. Joulupäivänä on vietettävä monta tuntia appiperheen kanssa. Ja tapaninpäivänä vieraillaan vielä muiden sukulaisten tai ystävien luona.
Jokaisessa tilaisuudessa on puhuttava sekä yleisistä että henkilökohtaisista asioista. Tämä voi olla todella uuvutta tehtävä. Keskusteluissa voi usein korostua myös vertailemisen paine.
Vertailemisen tuska
Joulua vietetään aina vuoden lopussa. Toisin sanoen, vuosi on paketissa ja on aika tutkia vähän tarkemmin sen ajanjakson tapahtumia. Luonnollisesti tämä hoituu juuri sukulaisten joulujuhlallisuuksien yhteydessä.
He haluavat käydä läpi menneen vuoden asioita oman ja sinun kohdalla. Illan kehittyessä, sinun on löydettävä vastauksia haastaviin kysymyksiin. Miksi et ole vielä naimisissä? Eikö olisi aika hankkia lapsia? Milloin vaihdat parempaan työpaikkaan? Etkö haluaisi vähän laihduttaa?
Rankan kysymyssodan ohella, ruokapöydän äärellä istuu usein vertailunkohteita etsivä setä tai serkku. He kehuvat omaa työuraa, auton hintaa, urheilusaavutuksia ja terveyttä. Lisäksi, sinulle näytetään kuvia eksoottisista matkakohteista, joissa he ovat ehtineet käydä. Joudut väkisinkin vertailemaan itsesi muihin ja kuuntelemaan hyvällä tarkoitettuja neuvoja.
Seurauksena voi olla masennuksen tunnetta, jos näet vain oman elämän epäonnistumisia, menetyksiä ja menetettyjä mahdollisuuksia. Varsinkin jouluna saatat murehtia menneen vuoden käsittelemättömiä asioita.
Käsittelemättömät asiat
Jouluun liittyvä pienempi tai suurempi lomajakso tarjoaa mahdollisuuden hengähtää arjen rutiineista.
Se on yleensä aikaa, jossa voi täyttää energiavarastoja huilaamalla ja mieluisella tekemisellä. Kääntöpuollella, monen joulun viettäjän kohdalla nähdään tilanteita, joissa koko vuoden stressit purkautuvat.
Vaikka pieniä huolenaiheita ja stressitekijöitä pystyy laittamaan sivuun lyhyeksi ajaksi, joulu näyttäytyy usein kuitenkin käsittelemisen tapahtumana. Mennyt vuosi on tullut lähes päätökseen ja uusi vuosi kurkkii jo nurkan takana. Tämä on, syystä tai toisesta, hankala yhtälö mielenterveydellemme.
Pinnalle voi tulla tavalliseen arkeen liittyvät ongelmat, kuten työstressi, parisuhdevaikeudet, hankala terveystila tai rahapulmat.
Varsinkin uuteen vuoteen liittyy vahvasti tavoitteiden asettaminen. Prosessin yhteydessä käymme läpi, mitä haluamme elämästä, mitä olemme tähän mennessä saavuttaneet sekä, mitä on pakko tehdä toisin.
Moni taistelee masennuksen oireiden kanssa jo reilusti ennen juhlallisuuksien alkamista. On hyvä tietää, että joulu ei maagisesti paranna mielen hyvinvointia pysyvästi. Se voi väliaikaisesti antaa jopa iloa, mutta monessa tapauksessa masennuksesta kärsivä joutuu käsittelemään vaikeita tunteita myös jouluna.
Nostalgia
Mitä vanhemmaksi tulee, mitä enemmän voi katsoa elämää taaksepäin. Pääset muistamaan yhä enemmän kokemuksia ja ihmisiä, mutta myös ongelmia ja muutoksia. Nostalginen olotila voi siten olla todellinen riskitekijä masentavalle joululle.
On tavallista, että nykyjoulun tunnelmaa verrataan vastaavaan oman lapsuuden kokemukseen. Ne voivat sisältää sekä hyviä että vähemmän kivoja muistoja. Hyviä muistoja halutaan kokea uudestaan, kun taas huonoja, tai jopa traumaattisia tapahtumia, yritetään tukahduttaa.
Menet, useimmissa tapauksissa, takaisin lapsuutesi asuinseudulle. Televisio näyttää vanhoja jouluelokuvia sekä musiikki, maut ja hajut voivat tuoda takaisin erilaisia tunteita. Muistat aikoja, jolloin sinulla ei ollut vielä niin paljon vastuuta ja hankaluuksia. Lapsuuden kaverisi ovat samaten muuttuneet.
Valitettavasti aikuisena vietetty joulu ei voi olla samanlainen kuin lapsen kokemus. Liikaa on tapahtunut ajan myötä niin, että on vaikea päästä takaisin viattoman, tietämättömän lapsen mielentilaan. Nostalgian tunnetta pahentaa, jos tämä on esimerkiksi ensimmäinen joulu avioeron jälkeen tai ilman menehtyneen läheisen tai lemmikin kanssa.
Kaikilla ei ole läheisiä
Joulumainoksissa ja -elokuvissa muodostetaan aina kuva isoista ja iloisista perheistä sekä jakamisen kulttuurista. Kaikilla ei ole kuitenkaan aina mahdollisuutta viettää joulua toisten ihmisten kanssa.
Rakkaiden ihmisten puuttuminen juhlallisuuksissa on todennäköisesti suurin syy masentuneen olon kehittymiseen jouluna. Tiedämme, että muut jakavat lahjoja ja haleja isoissa porukoissa. Tämä ajatus sattuu, koska haluamme samantyyppisen tilanteen. Joulun yhdessäolemisen mielikuva pahentaa yksinäisyyden tunnetta.
Vaikka olisikin läheisiä sukulaisia ja hyviä ystäviä, ei ole aina mahdollista olla heidän kanssa viettämässä joulua. Joskus yksinäisyyden tunnetta voi tulla esille tapauksessa, jossa olet vaikka eri paikkakunnalla, ulkomailla tai työkommennuksella samaan aikaan. Näin olet kaukana läheisistäsi, jonka ansiosta joudut olemaan esimerkiksi digitaalisessa yhteydessä fyysisen läsnäolon sijaan. Whatsappin tai Teamsin kautta tapahtuva kontaki ei kuitenkaan ikinä korvaa aitoa halia ja hymyä.
Väsymys purkautuu
Elämme vuoden pimeintä kautta. Sitä nimetään myös kaamosajaksi, johon sijoittuvat sattumalta myös joulun pyhät. Pimeys ja täydellisen joulun stressit tekevät ihmisen väistämättä väsyneeksi.
Vuoden aikana juostaan ja puuhataan, jotta arkemme pysyy jotenkin kassassa. Tämän työn aiheuttamaa väsymystä voi yllättävän pitkään sivuuttaa. Olemme sitkeitä, mutta kaikessa on rajansa. Monelle tämä raja tulee vastaan jouluna. Silloin yleensä purkautuvat kaikki menneen vuoden paineet, joka näyttäytyy väsymyksenä.
Jouluna laukaistu väsymys on usein masennuksen aihe, koska olemme odottaneet kyseisestä ajasta niin paljon. Suunnitelmissa oli muun muassa luistelua, kirjojen lukemista lapsille, lumihevosen tekemistä, pipareiden leipomista ja tanssimista joululauluille. Todellisuus on kuitenkin toisin, koska purkautunut väsymys on vienyt viimeiset voimat. Näin ollen, voimme tuntea syyllisyyttä.
Liiallinen nauttiminen
Jos on väsynyt, sinun on huolehdittava omasta unenmäärästä ja -laadusta. Tämä ei ole kuitenkaan helppoa joulun sekavuuksien keskellä.
Monella meneekin rytmi sekaisin jouluvapaiden aikana. Esimerkiksi valvomme liian pitkään, koska lahjoja on niin paljon ja myöhään aloitettu jouluelokuva kestää parisen tuntia. Unenpuute on suuri ongelma, joka voi edesauttaa masennuksen tunteita.
Vähäisen unen lisäksi, enemmistö syö ja juo usein liikaa joulun tienoilla. Se on aikaa, jolloin voi nauttia vähän enemmän kaikenlaisista herkuista ilman, että kukaan arvostelee. Monen mielestä tämä ahmiminen kuuluu joulun viettoon. Sitä jopa odotetaan. Liiottelu voi kuitenkin johtaa pahaan oloon myöhemmässä vaiheessa.
Vaikka ylensyöminen ja ylenjuominen voivat tuntua paratiisilta sillä hetkellä, moni voi kamppailla surun ja pelon kanssa jälkeenpäin. Epäterveelliset tavat joulupyhien aikana johtavat usein mahakipuun ja painon nousuun. Tammikuun kuntosalibuumi kuvastaa ihmisten katumusta. Jonkinlainen tasapaino on tärkeä myös jouluna.
Miten voi helpottaa oloa, kun masentaa jouluna?
Yllä olevat esimerkit kertovat, millä tavalla joulusta voi kehittyä myös vaikea aika jollekin. Ne näyttävät, että moni muukin kamppailee kyseisten tunteiden kanssa tähän aikaan.
Korostamme vieläkin sen olevan täysin normaalia. Jouluna ei tarvitse aina vain esittää leveästi hymyilevää, täydellistä vanhempaa, lasta, sisarusta tai kaveria.
Tarjoamme silti mahdollisia tapoja, joilla voi luoda itselleen paremman olotilan joulupyhien aikana, masennuksesta huolimatta. Tässä on 30 pienen tehtävän kokoelma, listan muodossa, joita voit tarvittaessa hyödyntää.
- Muistuta itseäsi, mistä joulussa on oikeasti kyse
- Älä ota joulua liian tosissaan
- Mieti, mistä olet kiitollinen tällä hetkellä
- Keskity enemmän nykyhetkeen
- Laita realistisia tavoitteita joululle
- Älä odota liikaa itseltäsi ja muilta
- Mene omassa rytmissä
- Löydä rauhallinen paikka itsellesi
- Tee järkevä budjetti ja seuraa kuluja
- Älä osta asioita, joihin ei ole varaa
- Ota tauko sosiaalisesta mediasta
- Älä vertaile menneen vuoden saavutuksiasi toisten omiin
- Älä tee jotain, jos se tuntuu liian pakkopuuhalta
- Uskalla sanoa ’ei’
- Puhu vaikeista tunteista läheisten kanssa
- Kuuntele muita arvostelematta
- Nuku pitkään, jos mahdollista
- Älä syö ja juo liikaa
- Muista paastota, jos siltä tuntuu
- Syö jotain terveellisempää
- Tee pieniä lihaskunto- ja venytysliikkeitä
- Kävele luonnossa
- Rakenna lumiukko tai lumihevonen
- Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin
- Mene ihan uuteen paikkaan joulun viettoa varten
- Aloita kokonaan uusi joulunviettotapa
- Auta vierasta ihmistä
- Aloita hyväntekeväisyystyötä
- Anna anteeksi itsellesi ja muille
- Laita pieniä, realistisia tavoitteita uudelle vuodelle
Joulu on ennen kaikkea rakkauden juhla. Näin ollen, on tärkeeta rakastaa toisten lisäksi myös itseäsi. Kaikesta huolimatta, toivotamme sinulle hyvää joulua. Jos siltä tuntuu.