Vinkkejä ystävätaitojen kehittämiseen
Ystävyystaidot ovat tarpeen, kun solmimme uusia suhteita tai ylläpidämme vanhoja. Vaikka ihmisuhdeasiat eivät välttämättä aina ole tarkkaa tiedettä, omia taitoja voi kuitenkin kehittää. Tässä on seitsemän vinkkiä, joita voit hyödyntää omassa arjessaan:
1. Kiinnostu toisten elämästä
Muista kysyä, mitä ystävälle kuuluu. Kuulumisia voi vaihtaa yhteisten menojen lomassa tai puhelimitse, jos tapaamisia ei ole helppo järjestää.
2. Ole läsnä kun sitä tarvitaan
Ystävyydessä läsnäolo on tärkeää erityisesti silloin kun toinen tarvitsee kuuntelijaa ja tukea. Käytännössä läsnäolo tarkoittaa sitä, että varaa aikaa toiselle ja on valmis kuuntelemaan kun sitä tarvitaan.
3. Huomioi ja ilahduta
Toisen huomioimista on esimerkiksi ehdotus tapaamisesta jonkin kivan tekemisen merkeissä. Parhaat huomioimisen tavat ovat niitä, jotka ovat lähellä toisen sydäntä.
4. Muista vastavuoroisuus
Tasapuolisessa ystävyydessä molemmat tulevat kuulluksi ja huomioiduksi. Tilapäisesti toinen voi tarvita läsnäoloasi enemmän kuin sinä hänen, mutta pitkällä tähtäimellä jokainen kaipaa tasapainoa ihmissuhteissaan.
5. Sovita yhteydenpito elämäntilanteeseen
Ystävyyden takia ei voi laiminlyödä omia tai läheisten tarpeita pidemmäksi aikaa. Kaikki tauot tai yhteydenpidon muutokset eivät tarkoita ystävyyden loppumista, vaan joskus ystävyys muuttaa muotoaan uuden elämäntilanteen myötä.
6. Muista kielteisten asioiden käsittely
Jos itselle tärkeästä ystävästä ei kuulu kun häntä tarvittaisiin, esiin voi nousta hylätyksi tulemisen tunne. Ystävyyden karikoita voi opetella nostamaan keskusteluun rakentavassa ja rauhallisessa hengessä.
7. Pohdi, millaista ystävyyttä haluat
Jos ystävyyssuhteessa kaivertaa jokin, voi olla hyödyllistä pysähtyä pohtimaan mikä toimii, mikä ei. Millaista ystävyyttä haluat ja mikä palkitsee sinua?
Jokainen meistä on toimivan ystävyyden arvoinen. Muista myös kiittää ystävää, jolla on nämä taidot hallussa.