Uusi vuosi täyttää lehtien otsikot hyvinvointiin liittyvillä ruoka- ja liikunta-artikkeleilla. Sosiaalinen media pursuaa hyvinvointiin liittyvää markkinointia ja mainosta. Sekä palvelun tarjoajat, että kuluttajat haluavat nähdä vuoden vaihteen uutena mahdollisuutena. Hyvä niin!
Vuoden vaihtuessa teemme lupauksia hyvinvointimme parantamiseksi. Lupaamme itsellemme laihtumista, tupakan polton lopettamista, itsemme hyväksymistä tai enemmän aikaa perheen kanssa. Lupaamme olla itsellemme hellempiä, auttaa enemmän muita tai asetamme tavoitteeksi aikataulujen hallinnan. Olemme motivoituneita ja uskomme muutokseen. Tästä huolimatta vain joka kymmenes meistä saavuttaa tavoitteensa. Mikä siis ”lääkkeeksi” pulmaan?
Ihmismieli on mielenkiintoinen. Jokaisella meillä on oma mielemme ja oma näkemyksemme toiminnastamme ja hyvinvoinnistamme. Silti meissä ihmisinä on paljon samaa. Tutkimukset osoittavat, että parhaiten meitä palkitsee uudet mahdollisuudet ja sosiaaliset palkinnot. Tarttuessamme uusiin mahdollisuuksiin, pyristelemme haasteiden kanssa kuitenkin herkästi yksin. Teemme suunnitelman, jota emme jaksa toteuttaa ja lopuksi toteamme: ”Ei tää vaan ollu mun juttu.” Eikö ole hassua kuvitella, että muuttunut elämäntapa olisi heti ”sun juttu”? Ei tietenkään ole. Sen takia olet tehnyt uuden tavoitteesi.
Lupauksen pitäminen ja tavoitteisiin pääseminen onnistuu parhaiten, jos kieltämisen sijaan annat itsellesi jotain. Sen sijaan, että ajattelisit mikä on pielessä, kannattaa pohtia mitä kohden haluat mennä. Jos haluat auttaa muita, osallistu järjestön toimintaan tai tutustu apua tarvitsevaan naapurin mummoon. Mikäli haluat laihtua, älä kiellä itseltäsi syömistä vaan harjoittele syömään maukkaammin ja enemmän. Kun haluat olla itsellesi hellempi, älä täytä aikatauluasi tiukalla suunnitelmalla vaan aloita ottamalla itsellesi 30 minuuttia hyvän mielen aikaa päivää kohden.
Kaikessa hyvinvointiin liittyvässä elämäntapamuutoksessa on tärkeää antaa tilaa fiilistelylle. Kokeilla muutoksia askel askeleelta ja muokata niitä omaan elämään sopiviksi tavoiksi. Ilman tunnetyöstämistä, huomaat suorittavasi hetkellisesti jotain ohjelmaa, dieettiä tai lakkoa. Suorittamalla se ei kuitenkaan integroidu osaksi elintapojasi ja lopulta väsyt tavoitteesi havittelemiseen. Edistymällä pienin askelin, annat mahdollisuuden itsellesi fiilistellä muutosta ja siihen johtavia keinoja. Fiilistelyn kautta huomaat ajan mittaan ajatuksesi suuntautuvan enemmän ja enemmän kohti positiivista muutosta. Toisin sanoen huomaat mielesi toimivan hyvinvointisi keskuksena.
Nautinnollista ja hyvinvoivaa uutta vuotta toivottaen, Anu
Bloggarimme Anu Tikka toimii valmentajana ja kouluttajana hyvinvointialalla. Anun erityisosaaminen on psykososiaalinen, emotionaalinen ja neuropsykiatrinen valmentaminen.
Koulutukseltaan Anu on mm. Sosionomi YAMK, Neuropsykiatrinen valmentaja, Yhteisöpedagogi, Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja. Lisäksi hänellä on vankka kokemus perhehoitajuudesta ja useita menetelmäkoulutuksia tunnetaitojen, stressinhallinnan ja masennuksen ennaltaehkäisyyn.
RatkaisunAvain oy – p. 044 2313233 – www.ratkaisunavain.fi – Facebook: Anu Tikka RatkaisunAvain oy