Jokainen itsemurha on estettävissä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurhasta voi puhua turvallisesti.
Jokainen meistä voi kysyä kysymyksen, joka voi pelastaa ihmishengen: Mitä kuuluu?
Kampanja verkossa ja opas itsemurhien ehkäisyyn: MITAKUULUU.MIELI.FI
Itsemurhavaarassa olevat eivät saa riittävää hoitoa
Itsemurhien määrä on puolittunut 1990-luvun lama-aikojen jälkeen, mutta edelleen Suomen noin 750 itsemurhakuolemaa vuodessa on Pohjoismaiden korkein luku. Itsetuhoisuus on yleinen yhteydenoton aihe myös MIELI ry:n kriisiauttamisessa. Yhteydenottajien tilanteet ovat aiempaa vakavampia.
Itsemurha-ajatukset ovat yleistyneet, mikä käy ilmi mm. THL:n laajasta Terve Suomi -väestötutkimuksesta (2023). Tällä hetkellä palvelut eivät kuitenkaan pysty vastaamaan avun tarpeeseen.
Tämä näkyy MIELI ry:ssä muun muassa niin, että Kriisipuhelimesta ja Solmussa-chatista sekä Sekasin-chatista on otettu tänä vuonna aikaisempaa enemmän yhteyttä Hätäkeskukseen. Se tarkoittaa, että yhä useamman yhteydenottajan itsetuhoisuus on ollut akuuttia, ja tilanteet ovat jo hyvin vakavia.
LUE KOKO JUTTU MIELI RY:N SIVUILLA.
Kansainvälistä Itsemurhien ehkäisypäivää vietetään 10. syyskuuta. Päivän tavoitteena on lisätä tietämystä itsemurhista, levittää tietoa ja vähentää itsemurhiin liittyvää stigmaa. Ennen kaikkea päivän tarkoituksena on tuoda esille sanomaa siitä, että itsemurhia voidaan ehkäistä, itsetuhoisiin ajatuksiin on saatavissa apua ja itsemurhasta voidaan puhua turvallisesti. Jokainen meistä voi kysyä kysymyksen, joka voi pelastaa ihmishengen: Mitä kuuluu?
#mitäkuuluu
#itsemurhienehkäisypäivä
#mielenterveys