Monipuolista vapaaehtoistyötä MIELI ry:n tukijana on tarjolla niin verkossa, chatissa MIELI Kriisipuhelimessa kuin henkilökohtaisessa tukisuhteessa.
Jos haluaa tukea vaikeassa elämäntilanteessa olevia, vapaaehtoisten tukijoiden ja kriisiauttajien peruskoulutus tarjoaa tehtävään hyvät eväät, kertoo suunnittelija Veli Kaukkila MIELI ry:stä.
”Tukijana voi aloittaa koulutuksen jälkeen. Se perehdyttää tehtävässä toimimiseen sekä MIELI ry:n toimintaan, arvoihin ja periaatteisiin”, summaa Kaukkila.
”Emme halua ohjata vapaaehtoista tiettyyn malliin, vaan olennaisinta on löytää itsestään omannäköinen auttaja. Puhumme maallikkoauttajuudesta, jossa tärkeintä on sydämen viisaus ja kyky empaattiseen kohtaamiseen.”
Välillä auttajaksi voi hakeutua henkilö, jolla on itsellään elämässään vaikea, voimia vievä ajanjakso. Auttajana toimiminen ei ole silloin suositeltavaa.
”Tämän takia kartoitamme ennen vapaaehtoiseksi ryhtymistä auttajan elämäntilanteen. Jos aiemmin koettuihin kriiseihin on saanut riittävästi etäisyyttä, ne voivat tuoda omaan auttamistyöhön syvyyttä.”
Tärkeää on kohtaaminen ja kuunteleminen, ei tietäminen
Veli Kaukkilan mukaan auttamistyössä keskeistä on kohtaaminen.
”Hyvän kohtaajan tunnusmerkkejä ovat taito kuunnella ja kyky antaa tilaa. Hän on ystävällinen ja kunnioittaa autettavaa. Itsetuntemus sekä tasapainoinen suhde omaan itseen on myös olennaista.”
”Tukija ja auttaja ymmärtää oman roolinsa kuuntelijana, ei tietäjänä”, muistuttaa Kaukkila. ”Oman tietämyksen riittävyydestä ei tarvitse tuntea paineita, sillä hyvä tukija ei neuvo tai ohjeista vaan antaa autettavalle tilaa tulla kuulluksi. ”
MIELI ry pitää huolta auttajien jaksamisesta, esimerkiksi työnohjauksella. Kriisipuhelin-päivystäjillä on tukena oma työntekijä. Työtunnit räätälöidään auttajan omien toiveiden ja tehtävän mukaan.
”Ajat voidaan sovittaa elämäntilanteeseen. Tätä voidaan myös muuttaa, mikäli auttajan tilanne muuttuu. Vapaaehtoistyössäkin on hyvä muistaa se, että sovituista aikatauluista pidetään kiinni, sillä työllä on niin suuri merkitys autettaville.”
”Vapaaehtoisena voi oppia paljon itsestään, sillä matka toiseen ihmiseen on samalla matka itseen.”
”Auttaja saa kulkea rinnalla hankalassa elämäntilanteessa ja kantaa pienen hetken verran autettavan huolia yhdessä. On kunniatehtävä olla toisen ihmisen luotettu”, muistuttaa Kaukkila.
”Omista asioista keskusteleminen on usein kova paikka, joka vaatii suurta rohkeutta apuun hakeutuvalle. Apuun hakeutuva osoittaa suurta luottamusta auttajaa kohtaan.”
Teksti: Vilma Löytty