”Mikään SoTe-järjestelmä ei riitä, jos tuhoamme elinympäristöämme aktiivisesti, laiminlyömme elimistöjämme passiivisuudella, kieltäydymme toimimasta aikuisina lapsillemme, emme salli yhteisöissämme moninaisia tapoja olla olemassa ja vaadimme yli-inhimillistä suoriutumista työelämässämme, sanoo psykologi Juho Mertanen.
Mitä mielen päällä
Kesän saapumisesta iloitseminen harvinaisen pitkältä tuntuneen talven jälkeen. Taloyhtiömme alppiruusut puhkesivat kukkaan kuin koordinoidusta taikaiskusta pari päivää sitten ja saan itseni kiinni niiden myhäilevästä tuijottelusta useita kertoja päivässä.
Mistä nyt pitäisi puhua
Näinä arvaamattomina ja epävarmoina aikoina (ja etenkin hallitusohjelmaa muotoiltaessa) tulisi muistaa, että terveys ja hyvinvointi rakentuvat ennen kaikkea sote-sektorin ulkopuolella, arkisessa kanssakäymisessä maailman ja toistemme kanssa. Mikään SoTe-järjestelmä ei riitä, jos tuhoamme elinympäristöämme aktiivisesti, laiminlyömme elimistöjämme passiivisuudella, kieltäydymme toimimasta aikuisina lapsillemme, emme salli yhteisöissämme moninaisia tapoja olla olemassa ja vaadimme yli-inhimillistä suoriutumista työelämässämme.
Taustasi kolmella lauseella
Ponnistin maailmanvaellukselleni Savosta, minkä väitän näkyvän mielenlaadussani edelleen monin tavoin. Ammatillisesti olen taivaltanut vuosien mittaan psykiatrian syvästä päädystä kohti ennaltaehkäisevää työtä ja rakenteiden kehittämistä. Nykyään yritän muotoilla mielenterveyspalvelujärjestelmää laadukkaampaa hoitoa nopeammin tarjoavaksi ja konsultoin organisaatioita ja yksilöitä mieliystävällisempää työelämää rakentaen.
Mielenterveyttä voi vahvistaa
Mielenterveyttä paitsi voi, myös kannattaa vahvistaa. Vaikka emme voi vaikuttaa kaikkiin hyvinvointiimme vaikuttaviin tekijöihin, on vaikeimmissakin olosuhteissa tehtävissä aina jotain. Mielenterveydestään huolehtiminen ei ole läheskään aina suuria tempauksia, vaan välillä se voi olla itsensä suihkuun kampeamista tai oman suhtautumistavan säätämistä. Myös yhteisöjen ja yhteiskunnan tasolla on paljon perusasioita, joiden hyvin tekeminen luo vakaampaa pohjaa ihmisten mielenterveydelle.
Kriisit kuuluvat elämään
Vastoinkäymisiltä ei elämässä voi välttyä ja osa elämäntapahtumistamme äityy tosiaan kriisiksi asti. Tämä voi liittyä tapahtumien yllättävyyteen tai muihin suuriin vaikutuksiin. Ajattelen, että vaikeiden tunteiden on hyvä antaa tuntua, sillä ne ovat aina viestejä jonkin asian merkityksellisyydestä.
Emme huku suurtenkaan aaltojen alle, kun muistamme olevamme itse se astia, jossa myrsky loiskuu. Hankalimpienkin tunteiden hetkellä on tärkeää pitää huolta itsestään ja ottaa myös apua vastaan. Jossain kohtaa vaikeat tapahtumat täytyy lopulta myös kohdata, sillä vain sen tekemällä voimme aloittaa sopeutumisen tulevaisuuteen. Elämässä ja autossa tarvitaan sekä tuulilasia että taustapeiliä, mutta ensimmäisen on hyvä olla näistä se suurempi.
Viimeisin mielenterveystekosi
Työpäiväni ovat toki mielenterveystyötä pullollaan, mutta henkilökohtaisella tasolla kävin tänään päiväni päätteeksi pitkällä metsäkävelyllä painava reppu selässäni ja ilman kuulokkeita korvissa. Katse sai harhailla vihreydessä, mieli matkustaa minne lystäsi ja kroppakin jämäköityi. Kolmoisvoitto!
Mistä saat iloa ja energiaa
Taaperomme on hiljattain päässyt kosketuksiin oman tahtonsa kanssa, ja hänen kanssaan touhutessa ei päivistä puutu vauhtia eikä merkityksellisiä hetkiä. Hänen tapansa olla maailmassa on uskomattoman kokonaisvaltainen: välillä hyvinkin yllättäen iskevä harmi lävistää saapuessaan jokaisen kehon sopukan, mutta sen väistyessä myös riemu säteilee jokaisesta solusta. Moinen ei voi olla tarttumatta.
Mietelause tähän aikaan
Hyväksy asiat, joihin et voi vaikuttaa, mutta vaikuta asioihin, joita et voi hyväksyä.
MIELI henkilöjäsenet ry julkaisee jäsentensä haastatteluja. Eri puolilla Suomea toimivat henkilöjäsenet kohtaavat omissa yhteyksissään valtavasti mielenterveyteen kytkeytyviä asioita. Tehdään yhdessä mielenterveystekoja. HAE SINÄKIN JÄSENEKSI.