”Suomessa tulisi miettiä, miten suorittamista voitaisiin vähentää ja siirtyä suoritusyhteiskunnasta hyvinvointiyhteiskunnaksi, joksi Suomea en aina tunnista”, sanoo Markus Händelin.
Händelin on koulutukseltaan lakimies ja työskennellyt EU:n komission konsulttina ulkomailla yli 20 vuotta.
Artikkelin kirjoittamisen hetkestä luonto on vaihtunut syksystä talveen. Elämässäkin on eri ’vuodenaikoja’, tietää Händelin.
Mitä mielen päällä
Syksyä pukkaa. Syksy on toinen lempivuodenajoistani. On hienoa ihastella luonnon väriloistoa ja valmistautua talven tuloon. Kesän harrastukset jäävät pois ja syksyn harrastukset aloitetaan. Elämä jatkuu.
Aloitin vapaaehtoisena MIELI ry:ssä ja Mieli henkilöjäsenet ry:ssä. Olen innoissani ja odotan uutta.
Elämässäni on myös ikäviä asioita, mutta ne kuuluvat elämään ja pyrin ratkaisemaan ne ajan kanssa. Yleisesti elämässä vaikuttaa muutoksen tuulet monella tapaa.
Mistä nyt pitäisi puhua
Mielenterveysasiat on nostettu hyvin esille ja niihin törmää eri yhteyksissä. Valitettavasti päättäjät eivät ole tehneet riittävästi tarvittavia päätöksiä, mitä en voi ymmärtää.
Asia ei ole mielestäni poliittinen. En voi ymmärtää miten MIELI ry voi olla tilanteessa, jossa kaikkia työsuhteita ei voida jatkaa.
On selvää, että mielenterveyden tilasta ja tärkeydestä on viestitettävä entistä enemmän poliitikoille, muille sidosryhmille ja yleisölle perustuen koviin faktoihin ja konkretisoitava asiaa esimerkein.
Yksittäiselle kansalaiselle on luotava mahdollisuus paikallisesti antaa oma panoksensa esimerkiksi toimimalla vapaaehtoisena.
Luonnollisesti jokainen voi omilla toimillaan päivittäisessä elämässä huomioida toiset ihmiset paremmin ja myötätuntoisemmin. Ei maksa vaivaa olla läsnä ja kuunnella toista ihmistä ja muistaa toista tavalla tai toisella. Sama pitää paikkansa eri viranomaisten suhteen siitä huolimatta, että viranomaiset ovat sidottuja sääntöihin ja menettelyihin. Maalaisjärjen ja harkinnan käyttö on aina suositeltavaa.
Suomen on todettu olevan maailman onnellisin maa asua. Hyvä näin. Itse olen elänyt ja työskennellyt olosuhteissa maissa, joissa taloudellinen tilanne ei ole ollut eikä ole yhtä hyvä kuin Suomessa.
Ihmisten henkisestä tilasta kyseisissä valtioissa en osaa sanoa, mutta kokemuksieni perusteella voin todeta, että useassa maassa ihmisten sosiaalinen tukiverkosto on parempi ja toisistaan huolehtiminen paremmalla tolalla kuin Suomessa. Toisaalta tämä on ymmärrettävää.
Suomessa tulisikin miettiä, miten suorittamista voitaisiin vähentää ja siirtyä suoritusyhteiskunnasta hyvinvointiyhteiskunnaksi, joksi Suomea en aina tunnista.
Kaikkien edunmukaista on riittävien resurssien turvaaminen viranomaisille, jolla on välillinen vaikutus myös mielenterveyteen. Tärkeää olisi pitää huolta meistä ja samalla antaa ja luoda yksilöille mahdollisuuksia.
Tänä päivänä ”minä”- meininki on vienyt tilaa ”me-hengeltä”.
Taustasi kolmella lauseella
Olen kotoisin pääkaupunkiseudulta ja elänyt täällä suurimman osan elämästäni.
Koulutukseltani olen lakimies ja työskentelin EU:n komission konsulttina ulkomailla yli 20 vuotta.
Ulkomailla paloin henkisesti loppuun huonon työympäristön ja työilmapiirin vuoksi, mistä syystä lopetin projektityöskentelyn.
Pyrin keskittymään eri toimissani oman ja muiden ihmisten jaksamisen ja hyvinvoinnin edistämiseen.
Mielenterveyttä voi vahvistaa
Kyllä mielenterveyttä voi vahvistaa. Olen ymmärtänyt vahvistamisen olevan matka ja prosessi, jonka aikana jaksamiseen ja omaan hyvinvointiin on kiinnitettävä huomioita jokapäiväisessä toiminnassa.
Tuloksia voidaan saavuttaa pikkuhiljaa, yhdessä muiden kanssa sekä pyytämällä ja ottamalla apua vastaan. Itse olen saanut iloa liikunnasta ja yhdessä tekemisestä.
Jokaisen kannattaakin miettiä, mistä saat iloa ja hyvää oloa elämään ja pyrkiä tekemään niitä asioita enemmän. Läheisillä ja ystävillä on tärkeä merkitys, mutta sen lisäksi mielenterveyttä vahvistaa myös lähteminen tuntemattomien ihmisten pariin ja uusiin harrastuksiin.
Itselleni oli aiemmin tärkeää liikunnassa hyvä suoritus, lopputulos ja voitto, mutta nyt tärkeämpää on yhdessä tekeminen ja kokemusten jakaminen.
Kuuntelemalla ja keskustelemalla voi edistää omaa ja muiden mielenterveyttä ja huomata sen, että muillakin on samoja ongelmia.
On tärkeää kokea kuuluvansa ryhmään, jossa voi antaa, saada ja jakaa asioita ja kokemuksia.
Itse osallistuin 2021–2022 Team Rynkeby hyväntekeväisyyshankkeeseen, jossa kerätään vuosittain rahaa syöpään tai muihin vakaviin sairauksiin sairastuneiden lasten ja nuorten hyväksi.
Pyöräilimme kesällä 2022 Travemundesta Pariisiin ja matkaa edelsi yhdeksän kuukauden yhteisharjoittelu.
Otaksuin hankkeen keskittyvän oman fyysisen kunnon parantamiseen, mutta hanke oli kokonaisuudessaan henkistä hyvinvointia edistävä.
Projektin aikana 25–65-vuotiaiden ryhmästä hioutui tiivis porukka, jossa ihmiset tukivat toisiaan ja moni pyöräilijä kasvoi henkisesti fyysisten rajojen ylittämisen ohessa.
Yhdessä tekeminen hyvän asian vuoksi, tuen antaminen ja yhteiset kokemukset antoivat paljon ja vahvistivat hyvinvointia. Oli hieno nähdä miten eri taustoista olevat ja eri ikäiset ihmiset hioutuivat yhteen ja miten hienosti joukkueen kapteenit ja osallistujat loivat hyvän ilmapiirin kasvulle ja onnistumisille edistäen myös mielenterveyttä.
Kriisit kuuluvat elämään
Kyllä, kriisit kuuluvat elämään. Kriisien kautta voi kuitenkin oppia, kasvaa ja vahvistua ihmisenä. ”Se mikä ei tapa vahvistaa”.
Välillä kuitenkin tuntuu, että kriisit tai ikävät asiat voisivat jakautua tasaisemmin ja niitä olisi joillakin vähemmän.
Viimeisin mielenterveystekosi
Yleisesti pyrin muistamaan ja huomioimaan toisia, vaikka voisinkin muistaa muita ja itseäni useammin. Omaa hyvinvointia ei tule unohtaa.
Usein pelkkä läsnäolo ja kuuntelu auttaa toista ihmistä. Minulle läheinen ihminen kertoi, että pelkkä yöpyminen ja tietoisuus toisen ihmisen olemisesta samassa tilassa parantaa hänen oloaan ja antaa iloa.
Olennaista on olla läsnä – ei pelata kännykällä tai tekemällä samalla jotain muuta olematta toiselle läsnä.
Itse pyrin käymään äitini luona kerran viikossa, oman ja hänen hyvinvointinsa takia.
Mistä saat iloa ja energiaa
Saan iloa ja energiaa toisten auttamisesta sekä työskentelystä ja tekemisestä toisten kanssa positiivisessa työympäristössä, jossa palautteella on suuri merkitys.
Pidän erilaisista kehittämishankkeista ja niiden toteuttamisesta muiden kanssa.
Energiaa saan myös liikunnasta ja luonnosta.
Mietelause tähän aikaan
En tiedä mikä soveltuisi nimenomaisesti tähän aikaan. Tuli mieleen useita: ”lähde tuvasta nauti elokuvasta”, kuten TV-mainoksessa sanotaan. Viesti sisältää piiloviestin, että kannattaa hakeutua muiden ihmisten seuraan.
Ajattomia mietelauseita minulle ovat ”elä – älä vain ole”, ”ole armollinen itsellesi, unelmoi ja toteuta unelmiasi”.
MIELI henkilöjäsenet ry julkaisee jäsentensä haastatteluja. Eri puolilla Suomea toimivat henkilöjäsenet kohtaavat omissa yhteyksissään valtavasti mielenterveyteen kytkeytyviä asioita. Tehdään yhdessä mielenterveystekoja. HAE SINÄKIN JÄSENEKSI