”Mielenterveyden teemat on pidettävä mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa”, sanoo Pekka Haavisto.
Kaikki presidenttiehdokkaat vastasivat MIELI ry:n ja MIELI henkilöjäsenet ry:n kyselyyn.
Lue mitä Haavisto vastasi!
Mitä konkreettista pitäisi tehdä Suomen mielenterveyskriisin ratkaisemiseksi? Miten näette kansalaisjärjestöjen roolin mielenterveyden vahvistamisessa?
Mielenterveyden ongelmat, masennus, kokemus yksinäisyydestä ja ulkopuolisuudesta uhkaavat kasvaa suomalaiseksi kansansairaudeksi. Korona-aika ja sen mukanaan tuoma eristäytyneisyys vaikutti myös tähän kehitykseen.
Monet nuoret kaipaavat lisätukea juuri mielenterveyden ongelmiin. Joskus ammattiavun lisäksi yksikin turvallinen aikuinen voi muuttaa nuoren elämän suunnan.
Mielenterveyden teemat on pidettävä mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Presidentin mahdollisuudet vaikuttaa sisäpoliittisiin aiheisiin ovat rajalliset. Yhteiskunnalliseen keskusteluun aiheiden nostaminen on kuitenkin mahdollista ja ajattelen sen olevan presidentin vaikuttamismahdollisuuksien osalta keskeisessä roolissa.
Itse suosin jo ministeriaikoina pyöreän pöydän keskusteluja, joissa käsiteltiin muun muassa nuorten hyvinvointia ja esimerkiksi nuorison jengiytymistä.
Kokemusasiantuntijoiden ja muiden asiantuntijoiden saattaminen yhteen tuo näkyväksi uusia näkökulmia ja ratkaisumahdollisuuksia.
Kansalaisjärjestöillä kuten Mieli ry:llä on tärkeä rooli keskustelun virittäjänä ja ylläpitäjänä. Presidenttinä jatkaisin tiivistä yhteistyötä eri kansalaisjärjestöjen kanssa.
Jos Teidät valitaan Suomen Tasavallan presidentiksi, mitä mielenterveyteen liittyviä asioita haluaisitte presidenttinä nostaa aktiivisesti esiin?
Olen huolestunut nuorten pahoinvoinnin lisääntymisestä. Korona-ajan poikkeusvuodet iskivät monella tapaa erityisen voimakkaasti juuri nuoriin.
Matalan kynnyksen ja helposti saavutettavien mielenterveyspalveluiden turvaaminen apua ja tukea tarvitseville on tärkeää.
Tarvittaisiin mielenterveyskioskeja, joihin olisi helppo poiketa niin asiakkaana kuin huolestuneena läheisenä, jotka hekin tarvitsevat tukea ja rohkaisua.
Tarvittaisiin mielenterveyskioskeja, joihin olisi helppo poiketa asiakkaana ja läheisenä
Kun mielenterveyden teemat ja haasteet ovat mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa myös ymmärrys niistä lisääntyy. Kun ymmärrys itsestä ja toisista syvenee, on toisten kohtaaminen helpompaa.
Kun apua osataan hakea ja saadaan riittävän ajoissa, päästään niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta nopeammin tasapainoon.
Miten huolehditte omasta mielen hyvinvoinnistanne?
Omalle mielenterveydelleni on tärkeää läheiset ystävät, turvallinen koti ja erilaiset harrastukset.
Luonto ja luonnossa liikkuminen on hyvää vastapainoa arjen töille. Joskus myöhäisillan hiihtolenkki lähimetsässä vie ajatukset mukavasti pois työasioista.
Kulttuuri ja siitä nousevat kokemukset avaavat usein ovia kokonaan uusiin maailmoihin, joita ei tiennyt olevan olemassakaan.
Hyvän kirjan ääressä mieli rauhoittuu.
Verkkosivuiltamme löytyy yhteenveto kaikkien ehdokkaiden vastauksista.