Yhdistävä tunne -Suru
”Elämänkriisejä ja menetyksiä eniten yhdistävä tunne on suru.”
Istun junassa ja olen palaamassa takaisin Ouluun Tampereelta, jossa sain kaksi päivää osallistua Surukonferenssiin. Huikeat päivät takana surun äärellä. Päässä surraa ajatuksia suuntaan, jos toiseen. Yritän niitä purkaa tähän blogiini.
Suru on ollut läsnä työssäni viime viikkoina muutenkin hyvin paljon. Olen suunnitellut ensi syksylle yhdessä Suomen Mielenterveysseuran kanssa intensiivisururyhmää äkillisesi läheisensä menettäneille. Nyt kevään ajan minulla on ollut ilo ja kunnia olla taas ohjaamassa itsemurhan kautta läheisensä menettäneiden sururyhmää yhdessä sairaalapastorin kanssa.
Itsemurhan kautta läheisensä menettäneiden sururyhmässä jokainen ryhmäkerta on täynnä surua ja kaipausta. Ryhmä kokoontuu tämän kevään aikana 10 kertaa. Nyt huhtikuun loppuun mennessä tapaamisia on ollut 9 ja on ollut ihana nähdä, miten ryhmä on kantanut toinen toisiaan eteenpäin. Vertaistuen merkitys on suunnaton. Surun ja kaipauksen sekaan mahtuu monia puhuttavia ja tarpeellisia tunteita, joita yhdessä pohdimme ryhmässä. Myös naurua ja iloa, uskokaa tai älkää.
Toisaalta minäkin olen yksi vertainen ja mahdollisesti myös sinäkin. Olen menettänyt ystäväni kymmenen vuotta sitten itsemurhan kautta. Veikkaan, että joka kolmas meistä tietää tai jopa tuntee jonkun, joka on tehnyt itsemurhan. Omalla kokemuksellani on vaikutusta ryhmän ohjaamiseen, koska olen läheltä päässyt kokemaan tunteita mitä itsemurha herättää lähipiirissä. Tietoisuus omista kokemuksista ja niiden käsittelystä on ensiarvoisen tärkeää kriisityötä tehdessäni.
Suru on tunne, josta ei pidä pyrkiä eroon. Se on tunne, jonka kanssa eletään loppuelämä. Surun voimakkuus haalenee ja muuttaa muotoaan ajan kanssa, jos työstämiselle antaa mahdollisuuden. Ohjaan asiakkaitamme puhumaan, kaipaamaan, kirjoittamaan ja löytämään ennen kaikkea oman kanavan purkaa surun tunteita. Suru on henkilökohtainen kokemus ja jokaisella on oikeus surra omalla tavallaan. Monet kirjat, elokuvat ja historia asettaa meille odotuksia, miten pitäisi surra. Joskus on vaikea olla omanlainen oman surunsa kanssa.
Alkuun surun tunteet vievät hirvittävästi voimia. Sanon usein asiakkaille, että jos olisin lääkäri, määräisin reseptin kaikkeen hyvään, jota pitää ottaa sopivina annoksina surun keskelle. Pitää levätä ja olla kärsivällinen itseään kohtaan.
Markkinointia, suunnittelua, haastatteluja, ohjaajaparin tapaamista, jännitystä, odotusta… sitä ryhmään valmistautuminen on ohjaajalle. Se on tältä keväältä takana ja itsemurhan kautta läheisensä menettäneiden ryhmä soljuu omalla painollaan kohti viimeistä kevään tapaamista. Minä soljun nyt kohti Oulun asemaa ja omaa arkeani. Jätän suru teeman hetkeksi lepäämään ja lähden nauttimaan vapaasta viikonlopusta perheeni kanssa.
Outi