Koronan kanssa ei tarvitse jäädä yksin – keskustelemalla asiat saavat uudet mittasuhteet
Istun nyt uudessa työpisteessäni Kauppurienkatu 23:n viidennessä kerroksessa ja kirjoitan ajatuksiani uudesta työtehtävästäni blogin muotoon. Tästä on kiittäminen yksityistä henkilöä, joka on tahtonut lahjoittaa pääomaansa palveluun, jonka keskeisenä ajatuksena on tarjota psykososiaalista tukea Oulun alueella ihmisille, kenen elämään korona on tuonut haasteita. Kyseisen lahjoittajan ele aiheuttaa minulle hieman paineita, koska tahdon tehdä työni hyvin kunnioituksena lahjoittajaa kohtaan. Aloitin Oulun kriisikeskuksessa kriisityöntekijänä elokuun viimeisenä päivä ja huomaan hypänneeni kriisityön sekä koronan maailmaan.
Koronapandemia on ollut globaali ilmiö reilun puolen vuoden ajan. Ihmiset aina Oulusta New Yorkiin ja Torniosta Tokioon asti ovat tutustuneet pandemiaan kukin omalla tavallaan. Koronan vaikutuksia ihmisen elämään voidaan tarkastella useasta eri näkökulmasta. Joku joutuu pelkäämään terveytensä puolesta kuuluessaan riskiryhmään ja joltakin pienyrittäjältä ovat loppuneet asiakkaat, jolloin huoli taloudellisesta tilanteesta on voinut haukata suuren osan ihmisen päivittäisestä ajattelusta. Koronaan liittyvä epätietoisuus on aktivoinut ahdistusta ja huolta tulevaisuuteen liittyen ja yksinäisyys on voinut nostaa esiin muistoja aikaisemmista haasteista joutuessaan eristäytymään sosiaalisesta verkostostaan. Stressin ja huolen lisääntyminen ovat koronapandemiaan liittyviä ilmiöitä meidän jokaisen kohdalla.
Työtehtäväni on tarjota psykososiaalista tukea ihmisille, kenen elämään korona moninaisine vaikutukseen on tuonut haasteita. Tarjoan ihmisille vakauttavaa työotetta, joka pitää sisällään keinoja, joiden avulla säädellä omaa oloaan. Tapaamisilla voidaan tehdä harjoitteita, joiden avulla on mahdollista saada haastavat ajatukset hetkeksi syrjään ja näin ollen kuulla oman kehon ja mielen tuntemuksia tietoisemmin.
Pääpainoni työskentelyssä tulee olemaan kuitenkin kuunteleminen. Kuuntelemisen työvälineenä ymmärrän siten, että asetun vastaanottamaan ja jakamaan asiakkaan tunteita ja kokemuksia juuri hänen elämäänsä liittyen. Tarkoituksenani ei ole lähteä ratkaisemaan asiakkaan tilannetta hänen puolestaan, vaan tarjoan luottamuksellista tilaa, jossa asiakas voi jakaa kokemuksensa ja tulla kuulluksi juuri omana itsenään. Muistan omasta lapsuudestani tilanteita, joissa vanhemman pelkkä pipiin puhaltaminen oli jotain erityisen auttavaa. Näissä tilanteissa vanhempi oli kuullut, että minulla on pipi ja vastasi siihen. Tästä alkoi toipumisen prosessi, välillä se sujui todella nopeastikin ja joskus haavat olivatkin niin isoja, että ne vaativat tikkejä. Tällaisissa tilanteissa pelkkä puhaltaminen ei auttanutkaan ja tarvitsin vierailua lääkärin luona.
Epätietoisuus, yksinäisyys, huoli ja stressi ovat päivän ilmiöitä. Yrittäjien ja työntekijöiden huoli talouteen on kasvanut ja yksinäisyys on lisääntynyt keväällä hallituksen antamien pandemian ehkäisyyn liittyvien suositusten seurauksena. Emme tiedä, kuinka korona tulee vaikuttamaan yhteiskuntaamme syksyn aikana, mutta siihen voimme jokainen yksilönä vaikuttaa huolehtimalla hygieniasta ja jäämällä kotiin sairastelemaan rauhassa. Joka tapauksessa elämään kuuluu tilanteita, jotka muuttavat suunnitelmiamme, haaveitamme ja ehkäpä läheistemme vointia.
Tällä hetkellä kalenterini näyttää vielä olevan aika tyhjä juuri aloittamani työn ansiosta ja pystyn asettumaan kirjoitustehtävään rauhassa. Tämä tuntuu ihmeelliseltä hetkeltä kriisityön näkökulmasta ja oletan, että työtehtävät tulevat lisääntymään. Minun kohdallani se tarkoittaa sitä, että ihmiset löytävät tämän palvelun ja tulevat keskustelemaan kanssani siitä, kuinka korona on horjuttanut kunkin elämää.
Turvallista syksyä kaikille,
kriisityöntekijä
Mikko Ahokas