Sinulla on lupa kertoa
Hyvä blogin lukija. Mitä Sinulle tulee mieleen, kun jollakin on kriisi? Tai jos sinulla itselläsi on kriisi? Arkikielessä kriisi-sana voi vilahtaa merkitykseltään hyvin erilaisissa konteksteissa. Kuinka moni meistä onkaan huudahtanut spontaanisti toiselle: ”Nyt tuli kriisi”. Me ihmiset tarvitsemme käsitteitä pystyäksemme keskustelemaan erilaisista asioista keskenään. Pysähtyessämme kriisi-sanan äärelle voi siitä löytää syvemmän ulottuvuuden. Minulla on etuoikeus saada tehdä kriisityöntekijänä asiakkaan kanssa juuri tätä oivaltamista.
Minä kuulen. Usein. Kriisin. Joka on kokijalle totta.
Kriisi on käsitteenä hyvin laajasti ymmärrettävissä. Itse ajattelen kriisistä tällä hetkellä hyvin samankaltaisesti, miten James & Gilliland ovat vuonna 2005 sitä pohtineet. Kriisi on siis ihmisen kokemus tapahtumasta tai tilanteesta, joka on niin vaikea ja sietämätön, että käytössä olevat voimavarat ja keinot eivät riitä selviytymiseen.
Minä kuulen. Vaietun tarinan. Avuttomuutta. Tuskaa. Häpeää. Ahdistusta. Joka tuntuu pahalta. Kestämättömältä.
Pysähdyn asiakkaan kanssa Oulun kriisikeskuksella juuri sen äärelle, mitä kriisi hänen elämässä tarkoittaa. Kenties kysynkin: Mikä olisi ensimmäinen merkki siitä, että et olisi niin kriisissä?
Minä kuulen. Huolen. Jonka voi kuitenkin jakaa.
Keskustelutuen äärelle hakeutuminen kertoo rohkeudesta. Siitä, että uskaltaa kertoa tilanteensa toiselle ihmiselle. Omalla tavallaan. Tulla kuulluksi. Kohdatuksi. Kuten arvostamani psykoterapeutti Tommy Hellsten on muotoillut ”ihmisenä ihmiselle”. Niin kuin oikeasti. Puhtaasti. Nöyrästi. Pyrkien vaalimaan kirkkaana sitä, että meistä jokainen tarvitsee kohtaamista, kuulluksi tulemista ja yhteenkuuluvuuden tunnetta toiseen ihmiseen.
Selviämisessä merkittävää on hyväksyä oma tapa reagoida ja antaa toivolle lupa vilahtaa ajatuksiin sekä toimintaan. Normalisoinnin kautta tilanteesta voi oivaltaa toivoa, valoa, rakkautta, vaikka ihan pienen säikeen verran. Hienonhienojen säikeiden uudelleen rakentumisen myötä uskon ihmisen selviämiseen. Määrittelemättömän ajan myötä asiat muuttuvat. Se on varmaa. Vääjäämättä.
Lämmin kiitos, kun kuljit näillä riveillä mukanani.
Riikka Vuoti, Kriisityöntekijä
p.s. Maailman mielenterveyspäivää vietetään jälleen 10.10.2022. Näytämme yhdessä vihreää valoa huolten jakamiselle ja muistutamme, että jokaisen huoli on tärkeä. Tule mukaan!