Julkaisu: Kaleva mielipidekirjoitus 20.10.2022 Minna Rautio
”Haluan tappaa itseni” – Näin aloittaa keskustelun Sekasin-chatissa noin parikymppinen nuori. Vapaaehtoinen päivystäjämme vastaa nuorelle, aihe on jokapäiväinen Sekasin-chatissa.
Sekasin-chat on Sekasin Kollektiivin koordinoima internetissä toimiva, anonyymi keskustelupalvelu, jonne nuori voi ottaa yhteyttä chattaamalla. Palvelu on tarkoitettu 12-29 vuotiaille nuorille kautta maan. Palvelussa päivystävät ammattilaisten ja opiskelijoiden lisäksi koulutetut vapaaehtoiset. Ilman vapaaehtoisia pystyisimme vastaamaan vielä harvempaan yhteydenottopyyntöön.
Sekasin-chat perustettiin vuonna 2016 ajatuksena, ettei yksikään nuori jäisi yksin pahan olonsa kanssa. Sekasin- chat on ollut näkyvästi esillä eri mediakanavissa ja se näkyy myös Oulun kriisikeskuksessa kasvaneena vapaaehtoisten määränä. Tämän vuoden aikana vapaaehtoisten määrä on lisääntynyt noin kahdellakymmenellä, mutta lisää auttajia tarvitaan.
Vuonna 2021 yhteydenottoja Sekasin-chattiin tuli noin 170 000, näistä 28 000 keskusteluun pystyttiin vastaamaan. Kun nuorilta kysyy Sekasin- chatista, he kyllä tietävät palvelun ja ovat keskustelussa esille kokemuksensa pitkistä jonoista. Nuorten mielenterveyspalveluiden ruuhkautuminen ja pitkät odotusajat kuvaavat laajemminkin tukipalveluiden tilannetta.
Nuoremme eivät voi hyvin ja välillä tuntuu, että he ovat elämässä kiinni hyvin ohuella langalla. Maailma, jossa nuoret kasvavat ja kehittyvät, vaikuttaa välillä armottomalta. Heikkoudelle tai erilaisuudelle ei tunnu aina olevan tilaa. Ulkopuolelle jää tai jätetään hyvinkin helposti. Myös jatkuva läsnäolon vaatimus sosiaalisessa mediassa kuormittaa nuoriamme.
Erityinen huolenaihe ovat nuorten itsemurhatilastot, joita Suomi johtaa. Yhdenkin nuoren itsemurha on liikaa. Itsemurha ei ole yksityisasia, vaan henkensä riistämiseen päätyvä nuori on aina suhteessa muihin ihmisiin. Itsemurhan tekijä on aina jonkun lapsi, sisko tai veli.
Nuorten auttamisesta ja ennaltaehkäisevästä avusta puhutaan paljon ja hyvä niin. Monet tahot tekevät ansiokasta työtä nuorten hyvinvoinnin parantamiseksi. Järjestötoimijat täydentävät julkista palvelutarjontaa pienillä resursseillaan eikä tämä onnistuisi ilman vapaaehtoisia. Vapaaehtoinen päivystäjä voi olla se ihminen, joka pitää nuoren elämässä kiinni. Vapaaehtoinen voi myös auttaa nuorta löytämään keinoja auttaa itseään tai voit ohjata häntä eteenpäin. Myönteistä vapaaehtoistyössä on myös se, että tutkitusti toisten auttaminen lisää auttajan omaa hyvinvointia.
Alun keskustelun nuori löysi ulospääsyn tilanteesta päivystäjämme kanssa. Keskustelu päättyy päivystäjän saamaan sydämen kuvaan. Yksi elämä jatkuu.
Minna Rautio
Kriisityöntekijä, Sekasin-chat yhteyshenkilö
Oulun kriisikeskus
Lisätietoja
https://mieli.fi/vapaaehtoiseksi/sekasin-chattiin/