MIELI Oulun seudun mielenterveys ry/ JÄSENKIRJE/KUTSU/2023
Oulun Kriisikeskus
Kauppurienkatu 23, 4.krs, 90100 Oulu
p. 044 3690 500 (ma-pe klo 9-14)
Hyvät MIELI Oulun seudun mielenterveys ry:n jäsenet!
Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi VUOSIKOKOUKSEEN, TORSTAINA 20.4.2023 klo 18.00.
Esillä on sääntöjen määräämät asiat: vuoden 2022 toimintakertomus ja tilinpäätös, vuoden 2023 toimintasuunnitelma. Vuosikokouksessa valitaan alkavalle toimikaudelle hallitukseen uudet jäsenet erovuoroisten tilalle. Sääntöjen määräämien asioiden jälkeen on mahdollisuus yhteiseen keskusteluun ja ajatusten vaihtoon.
Tarjoilujen johdosta pyydämme ilmoittautumaan kokoukseen 13.4.2023 mennessä sähköpostitse toimisto@oulunkriisikeskus.fi tai puhelimitse numeroon 044 3690 500.
Yhdistyksen kuulumisia
Vuosi 2022 oli sekä Kriisikeskuksen asiakastyössä että yhdistyksen muussa toiminnassa aktiivinen ja tapahtumarikas. Asiakastyössä painopiste siirtyi koronapandemian jälkeen takaisin vastaanottopainotteiseksi. Kuitenkin niin, että puhelin- ja videoyhteyksin toteutettava asiakastyö säilyi palveluvalikossa ja sitä hyödynnettiin muun muassa niiden asiakkaiden kanssa, jotka asuivat kauempana tai joiden oli muista syistä johtuen haastavaa päästä paikan päälle. On hienoa, että mahdollisuuksia avun tarjoamiseen löytyy joustavasti myös etäyhteyksin.
Asiakkaiden määrässä ei ollut juurikaan muutosta aikaisempiin vuosiin nähden. Asiakkuuksia kriisityössä oli vuoden aikana yhteensä 617 ja tapaamisia 1705. Keskimäärin asiakas kävi tapaamisissa 2,8 kertaa. Tämä keskiarvo istuu hyvin järjestölähtöiselle kriisityölle asetettuihin toiminnan kriteereihin. Yksilöllisen kriisityön lisäksi vertaistukiryhmillä on tärkeä paikkansa toiminnassamme. Viime vuoden aikana toteutui ammatillisesti ohjattuna sururyhmä itsemurhan kautta läheisensä menettäneille sekä sekä intensiivisururyhmän ensimmäinen osa läheisensä äkillisesti menettäneille. Lisäksi yhteistyössä Oulun Yliopiston kanssa toteutui kaksi vertaistuellista keskustelutapaamista ukrainalaisille ja venäläisille opiskelijoille, joita Venäjän hyökkäyssota mietitytti. Vertaistuessa on voimaa ja samaistuminen muiden voimaannuttaviin ajatuksiin ja kokemuksiin voi olla tärkeässä roolissa yksilön selviytymisessä.
Lahjoitusvarojen ansiosta yhdistyksellä oli käytössään myös lisäresurssia, joka mahdollisti etäkriisityössä 47 asiakkuutta ja 111 tapaamista, Sekasin chat –työssä 132 keskustelua sekä 96 kriisipuhelua valtakunnallisessa kriisipuhelimessa. Lisäksi lisäresurssin turvin vahvistettiin vapaaehtoistoiminnan koordinaatiota ja pystyttiin tarjoamaan entistä laadukkaampaa ja tiiviimpää tukea tämän tärkeän toiminnan ylläpitämiseksi, vahvistamiseksi ja tukemiseksi. Meillä on ilo ja onni, että käytössämme on osaava ja työhönsä sitoutunut työyhteisö. Kiitos jokaiselle heille panoksestaan tässä palkitsevassa, mutta myös vaativassa työssä.
Ammatillisen työn lisäksi iso kiitos tuen ja avun mahdollistamisesta kriisissä oleville kuuluu yhdistyksemme vapaaehtoisille. Koulutetut vapaaehtoisemme vastasivat valtakunnalliseen kriisipuhelimeen kahtena iltana viikossa ja näiden vuorojen aikana vastattiin yhteensä 784 puheluun. Tämän lisäksi Sekasin chatissa käytiin yhteensä 442 tukikeskustelua yhdistyksemme vapaaehtoisten voimin ja hyvän mielen kuoromme Laulu-Liisat ja Lassit pääsi myös taas koronarajoitusten jälkeen viemään hyvää mieltä musiikin myötä monien ihmisten arkeen. On upeaa olla mukana ylläpitämässä ja tukemassa näin merkityksellistä ja tärkeää vapaaehtoistoimintaa. Meillä on mukana upea joukko hyväsydämisiä, osaavia toimijoita, joiden tuki on ollut korvaamatonta monille yhteyttä ottaneille niin viime vuoden kuin aiempienkin vuosien aikana. Olette upeita!
Iso positiivinen muutos toiminnassamme oli keväinen muutto toimintaa paremmin palveleviin tiloihin Kauppurienkadulle. Muutto mahdollisti muun muassa paremman äänieristykset ja oman tilan Neurosonic- ja korva-akupunktioasiakkaille sekä vapaaehtoisille ja puhelinpäivystyksen koordinaatiolle osoitettua toimistotilaa. Kaikki ovat olleet tyytyväisiä uusiin tiloihimme. Iso rutistus, mutta kyllä kannatti!
Vuosi 2023 on kaikkinensa käynnistynyt aktiivisena ja uusia perustehtävämme mukaisia toimintoja ollaan kovaa kyytiä kehittämässä edelleen. Kriisityön kannalta tärkeä asia oli, että saimme Pohteen yhdyspintalautakunnan myöntämänä lisärahoitusta etäkriisityön toteuttamiseen koko hyvinvointialueellamme, joka käytännössä tarkoittaa lisäresurssia kriisityössä etäyhteyksien avulla myös Oulua ja lähiseutua laajemmin. Toivomme, että uuden resurssin turvin voimme jatkossa palvella entistäkin laajempaa asiakaskuntaa.
Näiden terveisten ja ajatusten myötä iloa ja aurinkoa jokaisen kevääseen!
Toivottavat,
Arja Sutela Nina Kontula
Hallituksen puheenjohtaja Toiminnanjohtaja
p. 040 513 2676 p. 044 369 0967
MIELI Oulun seudun mielenterveys ry:n perustehtävänä on toimia kansalais-, kansanterveys- ja asiantuntijajärjestönä, edistää mielenterveyttä tukemalla ja kehittämällä rakentavaa ja ehkäisevää mielenterveystyötä sekä kehittää ja tuottaa palveluita. Yhdistyksen toimintaan kuuluu tiedonvälitys, asenteisiin vaikuttaminen, yhteistyö muiden vastaavien järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa sekä vapaaehtoistyön kehittäminen, tukihenkilötoiminta ja koulutus. Yhdistyksen jäsenenä, vapaaehtoisena tukihenkilönä ja/tai hallituksen jäsenenä voi kukin toimia omalta osaltaan mielenterveyden edistämiseksi.
Yhdistyksellämme on tällä hetkellä 173 jäsentä. Jäsenrekisteriämme pitää keskitetysti Mieli Suomen Mielenterveys ry. Jäsenmaksu on henkilöltä 10 euroa ja yhteisöjäseneltä 20 euroa vuodessa.
Pääasiallista toimintaamme on Oulun Kriisikeskuksen järjestölähtöinen, ennaltaehkäisevä, seutukunnallinen kriisityö. Kriisikeskus tarjoaa ammatillista, lyhytkestoista kriisiapua. Kriisikeskustelut voivat olla yksilö-, pari-, perhe- tai ryhmätapaamisia. Tärkeä osa toimintaamme on myös vapaaehtoistoiminta ja tukihenkilötyö. Toiminnastamme lisää www.mielenterveysseurat.fi/oulu .