Hyvät MIELI Oulun seudun mielenterveys ry:n jäsenet!
Toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi VUOSIKOKOUKSEEN, TIISTAINA 16.4.2024 klo 18.00 Oulun kriisikeskukseen, Kauppurienkatu 23, 4krs
Esillä on sääntöjen määräämät asiat: vuoden 2023 toimintakertomus ja tilinpäätös sekä vuoden 2024 toimintasuunnitelma. Vuosikokouksessa valitaan alkavalle toimikaudelle hallitukseen uudet jäsenet erovuoroisten tilalle. Sääntöjen määräämien asioiden jälkeen on mahdollisuus yhteiseen keskusteluun ja ajatusten vaihtoon.
Tarjoilujen johdosta pyydämme ilmoittautumaan kokoukseen 9.4.2024 mennessä sähköpostitse toimisto@oulunkriisikeskus.fi tai puhelimitse numeroon 044 3690 500.
Yhdistyksen kuulumisia
Vuosi 2023 toi mukanaan muutoksia henkilöstöömme. Nina palasi vanhempainvapaalta toiminnanjohtajan tehtäviin, mutta siirtyi loppuvuodesta uusien haasteiden pariin. Yhdistyksen ja kriisikeskuksen toiminnanjohtajana aloitti Sosionomi (AMK) Hanne Puurunen. Hanne siirtyi uuteen tehtäväänsä Oulun ensi- ja turvakodilta. Minna Ranisen jäätyä toimivapaalle aloitti kriisityöntekijänä meille entuudestaan tuttu Petri Martikainen.
Yhdistyksen hallitus on kokoontunut säännöllisesti vuoden aikana. Hallituksessa ovat olleet
Arja Sutela (puheenjohtaja)
Taija Hirvonen (varapuheenjohtaja)
Riitta Hannus
Anne Mustakangas-Mäkelä
Juha Mäkivierikko
Tarja Lämsä
Marjo Pääkkö
Kriisikeskus
Vuosi 2023 oli Kriisikeskuksen asiakastyössä työntäyteinen. Kriisikeskuksen asiakasmäärä kasvoi lähes viidenneksellä edelliseen vuoteen verrattuna. Osaltaan kasvun mahdollisti Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen myöntämä kumppanuusavustus, joka mahdollisti osa-aikaisen kriisityöntekijän palkkaamisen. Asiakkuuksia kriisityössä oli vuoden aikana yhteensä 815 ja tapaamisia 1868. Yleisin yhteydenoton syy oli ihmissuhteisiin liittyvät ongelmat kuten pari- ja perheongelmat ja avioero. Toiseksi eniten yhteyttä otettiin läheisen kuolemaan liittyvässä kriisissä.
Sururyhmät ovat tärkeä osa kriisikeskuksen toimintaa. Viime vuoden aikana toteutui ammatillisesti ohjattuna sururyhmä itsemurhan kautta läheisensä menettäneille, sekä intensiivisururyhmän ensimmäinen osa läheisensä äkillisesti menettäneille. Sururyhmien osalta jatkoimme pitkään jatkunutta yhteistyötä Oulun seurakuntayhtymän kanssa. Sururyhmissä kriisityöntekijän ohjaajaparina toimi sairaalapastori.
Vapaaehtoistoiminta
Vapaaehtoistoiminta on keskeinen osa yhdistyksen toimintaa. Viime vuoden aikana vapaaehtoistoiminnassa oli mukana yhteensä 95 henkilöä. Lämmin kiitos teille jokaiselle, olette meille tärkeitä!
Lahjoitusvarojen ansiosta pystyimme vahvistamaan vapaaehtoistoiminnan koordinaatiota. Osa-aikaiset Sekasin-chatin koordinaattori ja kriisipuhelinkoordinaattori huolehtivat muun muassa vapaaehtoisten koulutuksesta, tukikeskusteluista ja virkistyksestä. Koulutetut vapaaehtoisemme vastasivat valtakunnalliseen kriisipuhelimeen kahtena iltana viikossa ja näiden vuorojen aikana vastattiin yhteensä 895 puheluun. Tämän lisäksi Sekasin chatissa käytiin yhteensä 1260 tukikeskustelua yhdistyksemme vapaaehtoisten voimin.
Toimintavuosi oli Laulu-Liisat ja Lassit -kuoron juhlavuosi, kun kuoro täytti 10-vuotta. Mental Health art weekin yhteydessä järjestettiin kuoron juhlakonsertti. Kuoro esiintyi vuoden aikana yhteensä 15 kertaa. Yhteensä kuoron toiminta tavoitti noin 900 kuulijaa pääsääntöisesti ikäihmisten palvelutaloissa.
Katse tulevaan
Vuosi 2024 on käynnistynyt vauhdikkaasti. Kriisityön kannalta tärkeä asia on, että Stea:lta ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta saatavat avustukset pysyvät lähes entisellä tasolla. Lahjoitusvaroilla voimme jatkaa vapaaehtoistoiminnan koordinaatiota sekä kehittää menetelmiä nuorten kanssa tehtävään kriisityöhön. Toukokuu on tapahtumia täynnä, kun juhlimme Kriisikeskuksen 20 vuotista taivalta sekä vietämme Mental health art week tapahtumaviikkoa yhteistyössä Oulu Sinfonian ja Oulun taidemuseon kanssa. Kannattaa seurata ilmoittelua kotisivuillamme ja sosiaalisen median kanavilla.
Väistyvän puheenjohtajan päätössanat
Yli 20 vuotta sitten kokoontui joukko oululaisia pohtimaan ihmisten auttamista akuuteissa kriiseissä. Kymmenen vuotta aiemmin oli Oulussa aloitettu kriisiauttamisen kehittäminen Kriisikonsultointi- ja koulutuskeskus-nimisenä ja Rikosuhripäivystys RUP-nimikkeen alla. Vielä puuttuva osanen, Kriisikeskus perustettiin täydentämään kansalaisten akuutissa kriiseissä saamaa apua. Toimijat tulivat pitkälti samoista taustoista; mukana oli Mielenterveysseuran lisäksi mm Suomen Punainen Risti, ev.lut.seurakunta, pelastuslaitos, Oulun kaupunki ja psykiatrian klinikka. Minä sain kunnian olla mukana Oulun ensi- ja turvakodin edustajana.
Oma kiinnostukseni kriisikeskuksen työtä kohtaan on jatkunut koko tämän 20 vuotta, laajentuen hankkeen ohjausryhmästä yhdistyksen hallitukseen ja puheenjohtajaksi. Olen päässyt edustamaan oululaista kriisityötä Suomen mielenterveysseuran/mieli ry:n liittohallitukseen, työvaliokuntaan, talousvaliokuntaan ja nimitystoimikuntaan. Määrävuodet mieli ry:n hallitustyössä tulevat täyteen sopivasti samaan aikaan kun siirryn eläkkeelle Nuorten Ystävät ry:n pääsihteerin toimesta. Tämä on luonteva kohta jättää myös Oulun kriisikeskuksen puheenjohtajuus tuoreempiin käsiin.
Nämä vuodet mielen hyvinvoinnin parissa ovat antaneet valtavasti. Oulun Kriisikeskuksen henkilökunta, hallituksen jäsenet ja muut vapaaehtoiset ovat innovatiivinen, lämminhenkinen ja ammattitaitoinen joukko, jolla on aito halu auttaa ihmisiä. Toivon MIELI -yhdistykselle ja Kriisikeskukselle jatkossakin voimia, sinnikkyyttä ja menestystä. Olette tärkeällä asialla!
Katse tulevaan
Vuosi 2024 on käynnistynyt vauhdikkaasti. Kriisityön kannalta tärkeä asia on, että Stea:lta ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueelta saatavat avustukset pysyvät lähes entisellä tasolla. Lahjoitusvaroilla voimme jatkaa vapaaehtoistoiminnan koordinaatiota sekä kehittää menetelmiä nuorten kanssa tehtävään kriisityöhön. Toukokuu on tapahtumia täynnä, kun juhlimme Kriisikeskuksen 20 vuotista taivalta sekä vietämme Mental health art week tapahtumaviikkoa yhteistyössä Oulu Sinfonian ja Oulun taidemuseon kanssa. Kannattaa seurata ilmoittelua kotisivuillamme ja sosiaalisen median kanavilla.
Näiden terveisten myötä toivotamme iloa ja valoa teille kaikille!
Arja Sutela, Hallituksen puheenjohtaja p.0405132676
Hanne Puurunen, Toiminnanjohtaja p. 044 369 0967
MIELI Oulun seudun mielenterveys ry:n perustehtävänä on toimia kansalais-, kansanterveys- ja asiantuntijajärjestönä, edistää mielenterveyttä tukemalla ja kehittämällä rakentavaa ja ehkäisevää mielenterveystyötä sekä kehittää ja tuottaa palveluita. Yhdistyksen toimintaan kuuluu tiedonvälitys, asenteisiin vaikuttaminen, yhteistyö muiden vastaavien järjestöjen ja julkisen sektorin kanssa sekä vapaaehtoistoiminnan kehittäminen ja koulutus. Yhdistyksen jäsenenä, vapaaehtoisena ja/tai hallituksen jäsenenä voi kukin toimia omalta osaltaan mielenterveyden edistämiseksi.
Yhdistyksellämme on tällä hetkellä 173 jäsentä ja 2 yhteisöjäsentä. Jäsenrekisteriämme pitää keskitetysti Mieli Suomen Mielenterveys ry. Jäsenmaksu on henkilöltä 10 euroa ja yhteisöjäseneltä 20 euroa vuodessa.
Pääasiallista toimintaamme on Oulun Kriisikeskuksen järjestölähtöinen, ennaltaehkäisevä, seutukunnallinen kriisityö. Kriisikeskus tarjoaa ammatillista, lyhytkestoista kriisiapua. Kriisikeskustelut voivat olla yksilö-, pari-, perhe- tai ryhmätapaamisia. Tärkeä osa toimintaamme on myös vapaaehtoistoiminta. Toiminnastamme lisää www.oulunkriisikeskus.fi sekä sosiaalisen median kanavilta Instagramista ja Facebookista.