Osviitan 25-vuotissyntymäpäiväjuhlassa vakavoiduttiin pohtimaan yhdistyksen tulevaisuutta ja paikkaa sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen. Juhlapuheissa ennaltaehkäisevän työn korvaamatonta arvoa kiiteltiin.
Osviitta on julkisen puolen tärkeä tukija
Juhlan aloitti Tampereen kaupungin hyvinvointijohtajan Taru Kuosmasen puheenvuoro, jossa hän totesi, että Osviitalla on ilman muuta erityinen paikka kaupungin mielenterveyspalveluiden joukossa.
– Olen aivan varma, että Osviitan kaltaisilla toimijoilla tulee olemaan edelleen paikka julkisen järjestelmän rinnalla myös sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen, Kuosmanen sanoi.
Erityisen tärkeänä hän kertoi pitävänsä Osviittaa nykyisessä tilanteessa, jossa julkisella puolella on mielenterveyspalveluiden asiakkaita yhä enemmän eikä heidän tarpeisiinsa pystytä vastaamaan riittävän hyvin.
Julkisella puolella hän näkee ongelmia palveluiden ja kysynnän kohtaamattomuudessa ja lisäksi siinä, että psyykkiseen oireiluun reagoidaan liian myöhäisessä vaiheessa.
Osviitta pilotoi ensi vuonna videovälitteistä kriisiapua
Tampereen mielenterveysseuran toiminnanjohtaja Kati Rikala lausui huolen uudistusten vaikutuksista Tampereen kriisikeskukselle.
– Kun lukee Tampereen mielenterveysseuran historiikkia, niin tulee sellaiseen ajatukseen, että toiminta on joskus ennenkin ollut vaakalaudalla ja sitten on tarvittu sinnikkyyttä, että työ voi jatkua. Jatkossa sinnikkyyttä ehkä taas tarvitaan, Rikala totesi.
– Sote- ja maakuntauudistuksessa meidän tilanteemme on aika mielenkiintoinen, koska tarjoamme puhtaasti järjestölähtöistä apua.
Rikala huomautti, että jos maakunnan tavoitteena on säästää yhteiskunnan varoja tarjoamalla mielenterveyspalveluita tarvitsevalle ajoissa, ymmärretään myös Tampereen mielenterveysseuran arvo palveluiden tuottajana.
– Osviitan asiakasmäärät ovat nousseet viimeisen neljän vuoden aikana paljon. Ensi vuonna pilotoimme videovälitteistä kriisiapua, ja pystymme laajentamaan apua sitä kautta, Rikala kertoi Osviitan tuoreista kuulumisista.