Lääketietieteen opiskelijoiden FiMSIC-järjestö on käynnistänyt vuosien 2021–2022 aikana M.U.L.L.E.-projektin, jossa koulutetut vapaaehtoiset lääketieteen opiskelijat jalkautuvat kouluihin pitämään mielenterveysaiheisia tunteja. Projekti on saatu käyntiin jo kaikissa lääkäreitä kouluttavissa kaupungeissa, eli Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.
Projektin käynnistysvaiheessa Pirkanmaan Mielenterveys ry:n asiantuntijat perehdyttivät lääketieteen opiskelijoita mielenterveyden edistämiseen ja auttoivat tuntien suunnittelussa. FiMSIC valmisteli perusteellisen perehdytysmateriaalin, jonka turvin ohjaajaparien on hyvä mennä luokkiin. Oppaassa käsitellään mm. erilaisia menetelmiä, esiin nousevia kysymyksiä ja mahdollisten ongelmatilanteiden ratkaisemista.
— Vuoden 2022 keväällä pääsimme oikeasti kouluille, mitä oli jo kovasti odotettu. Syksyyn 2022 mennessä tunneilla on tavoitettu yli 450 kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaista nuorta, FiMSIC:n kansanterveysvirkailija Jaakko Markkanen kertoo.
Vertaiskasvatuksellisesti ja rennolla otteella
Tampereen M.U.L.L.E-aluekoordinaattorit Jenni Tolppanen ja Elina Kaukanen kertovat, että Pirkanmaalla tunteja on pidetty Nokian Emäkosken koululla 9-luokkalaisille. Syksyllä yhteistyö Emäkosken koulun kanssa on jatkunut, ja uusia 9-luokkalaisia tullaan tavoittamaan marraskuun aikana arviolta 130. Tavoitteena on järjestää vierailuja ensi keväänä myös muissa Pirkanmaan kouluissa.
Projektissa korostetaan, että lääketieteen opiskelijat eivät mene kouluille psykiatrian asiantuntijoina, vaan vertaiskasvatuksellisesti puhumaan nuorten kanssa mielenterveydestä. Tunneilla korostetaan turvallisemman tilan periaatteita, jotta kaikkien olisi hyvä olla. Koululaisten ei ole pakko osallistua tunnille, jos esimerkiksi käsitellyt aiheet ovat omassa elämäntilanteessa liian läheisiä. Luokan opettaja ei osallistu tunneille, mutta on tarvittaessa saatavilla. Näitä käytäntöjä käydään läpi erittäin hyvin perehdytysoppaassa ja FiMSIC:n järjestämässä vuotuisessa koulutusviikonlopussa.
Osallistujilta ja tuntien pitäjiltä hyvä palaute
Koululaisten antama keskiarvoarvosana tunneista on ollut 3,9/5. Palautteiden mukaan aihe on tärkeä ja tuntien pitäjistä on pidetty. Tuntien pitäjät ovat myös huomanneet, että nykykoululaisilla on paljon tietoa mielenterveysasioista jo etukäteen. Lisää tietoa osallistujat ovat toivoneet esimerkiksi ahdistuneisuudesta ja syömishäiriöistä, mistä päätellen nämä aiheet koskettavat nuoria.
Projektin vastuuhenkilöt myöntävät, että myös heitä jännittää toisinaan mennä tunneille, koska luokat ovat erilaisia. Kokemukset ovat kuitenkin olleet hyvin antoisia. Tuleville lääkäreille projekti on vapaaehtoistyötä, mutta mitä hyvää he toiminnasta saavat?
— Tämä lisää omaa tietoa mielenterveysasioista, osallistujat oppivat puhumaan mielenterveydestä ja kohtaamaan nuoria. Saadaan iloa myös siitä, että koetaan tämä vapaaehtoistyö merkitykselliseksi, Jaakko Markkanen summaa.
— Nuorten kohtaaminen, ja se että oppii puhumaan mielenterveyteen liittyvistä asioista kuulijan kielellä, eikä käytetä liikaa medisiinarikieltä, Elina Kaukanen jatkaa plussapuolia.
— Nuorten pariin pitää mennä avoimin mielin, ei tuomitsevalla asenteella. Vertaispohjalla toimien oppii itsekin paljon, Jenni Tolppanen pohtii.
Lisätukea toimintaan on tähän asti saatu esim. Lääkäriseura Duodecimilta ja käynnistämiseen asiantuntija-ohjausta Pirkanmaan Mielenterveys ry:ltä. Toiminnan kulut eivät ole suuret, mutta jonkin verran rahaa tarvitaan esimerkiksi koulutusviikonloppuihin ja käytännön järjestelyihin. Järjestäjien ja yhteistyötahojenkin vahva toive on, että toimintaa pystyttäisiin jatkamaan ja laajentamaan.
FiMSIC (Finnish Medical Students’ International Committee) on vuonna 1954 perustettu Suomen Medisiinariliiton ulkoasiainvaliokunta. FiMSIC järjestää vaihtoja sekä pyörittää projekteja ja järjestää koulutuksia.
M.U.L.L.E. (Mielenterveydestä, Uskaliaisuudesta, Luonteesta, Lempeydestä ja Elämästä) on FiMSIC:n projekti, jossa tuntien pitämistä varten koulutetut lääketieteen opiskelijat pitävät pareittain mielenterveysaiheisia tunteja. Tuntien tarkoituksena on keskustella mielenterveyteen liittyvistä aiheista yhdessä nuorten kanssa turvallisesti ja rennolla otteella, erilaisia interaktiivisia metodeja hyödyntäen. Projekti toimii Tampereen lisäksi Oulussa, Kuopiossa, Turussa ja Helsingissä. fimsic.fi
Pirkanmaan Mielenterveys ry on mielenterveyden asiantuntija ja paikallista välittämisen kulttuuria edistävä kansalaisjärjestö, jonka kattojärjestö on MIELI Suomen Mielenterveys ry. Yhdistyksen ylläpitämä Kriisikeskus Osviitta tarjoaa keskustelutukea erilaisissa kriiseissä – nopeasti, maksutta, ilman diagnooseja tai lähetettä. Lisäksi yhdistys järjestää hankkeita, esim. Parempi mieli -hanke (2022-2024) tarjoaa nuorille nopeampaa apua ja mielenterveyden taitoja. Pirkanmaan Mielenterveys ry. tekee ennaltaehkäisevää mielenterveystyötä, toimii verkostoissa ja viestii mielenterveyden edistämisen keinoista. mielenterveysseurat.fi/pirkanmaa/