Onsdag 4.12 firar Österbottens föreningar och Mieli Psykisk hälsa Österbotten frivilligarbetets dag. Vi håller öppet hus kl.14-16. Välkomna!
Må bra i vardagen -projektets avslutningsseminariums inspelningen
Inspelningen från avslutningsseminariet finns tillgängligt här
Österbottens Kriscenter Valo -namnet går till historien
Österbottens Kriscenter Valo som finns i Vasa, kommer i fortsättningen att heta MIELI Kriscenter Österbotten. I och med förändringen är namnet enhetligt med det nationella nätverket av kriscenter. Namnet framhäver centrets roll som regionalt nätverk.
MIELI Kriscenter Österbotten fortsätter samma värdefulla arbete som tidigare, men med en synligare och mer fastrotad identitet.
Kriscentret erbjuder samtalshjälp avgiftsfritt och krisstöd i alla livets utmaningar. MIELI Kriscenter Österbottens tjänster är öppna för alla och hjälp fås med låg tröskel.
Donera nu
Varje sinne behöver tröst. Genom att donera stödjer du MIELI psykisk hälsa Österbottens verksamhet och ger tröst och hjälp till dem som behöver. Stöd vår verksamhet genom att donera önskat belopp. Nu kan du även donera enkelt och smidigt via MobilePay!
Eller
Till bankkontot:
FI0980001471373135
BIC: DABAFIHH
Även en liten donation gör stor skillnad!
MIELI Kristelefon
Svenskspråkig kristelefon 09 2525 0112
Telefonjouren är öppen:
må och ons kl. 16-20
tis, tors och fre kl. 9-13.
MIELI Kristelefonen hjälper till exempel när
- ditt liv just har förändrats och du mår dåligt
- du har varit med om en uppskakande händelse
- du upplever att du inte ensam klarar av rädslan, oron eller sorgen
- du har självdestruktiva tankar eller
- du är orolig för en närstående.
Kristelefonens jourare är yrkespersoner inom krisarbete, studerande inom branschen samt frivilliga. Om linjen är upptagen, uppmanar vi dig att ringa på nytt om en stund.
Om du behöver akut hjälp till exempel på grund av en livsfarlig situation, ring nödnumret 112, sök dig till närmaste jour eller kontakta social- och krisjouren på din ort.
Vad kostar samtalet?
Uppringarens egen telefonoperatör debiterar en avgift för samtalet som motsvarar uppringarens anslutningsavtal (lna/msa). MIELI rf tar inte betalt för samtalet.
Elektronisk tidsbokning
Du kan nu boka en tid direkt även via vår NÄTKALENDER. I nätkalendern syns en del av våra lediga tider. Om du inte hittar en tid som passar dig, ring tidsbokningen: 044-979 2439.
Via nätkalendern kan du för tillfället boka distanstid via telefon eller video.
Svenskspråkig kristelefon 09 2525 0112 är öppen må och ons kl. 16-20, tis, tors och fre kl. 9-13.
Mobilspelet Magis må bra-färdigheter för barn
Mobilspelet Magis är utvecklat för lågstadiebarn och det är tänkt att användas i skolmiljön, men barnen kan lika väl spela hemma, själva eller tillsammans med en vuxen.
Spelet är gratis. Det finns på svenska, finska och engelska i Google play shopen eller App Store. Det kan också spelas i webbläsaren, Magis.
Lärorik och rolig aktivitet för barn
Spelet består av fyra kapitel. Aktiv speltid är ungefär 15-30 minuter åt gången. Spelet riktar sig till barn i 10-12 års ålder. Mindre barn kan också spela om läsfärdigheten tillåter det eller om en vuxen kan läsa texten.
Genom att hjälpa karaktärerna i spelet, lär sig deltagaren bland annat att acceptera sina känslor och byta perspektiv. Ställ gärna frågor och väck samtal om följande:
- Vad är viktigt för dig?
- Vad gör du om du har en läskig tanke?
- Vad gör du om du känner ilska?
- Hur lugnar du ner dig?
- Hur håller du fokus?
Ett magiskt äventyr
Spelet inleds i Magibyns skola, där spelaren börjar som ny elev. I skolan träffar hen andra elever och får höra att skolans klasser ska tävla i en stor magitävling om vem som kan göra kraftmagi. Till det behövs en god laganda, för kraftmagi förutsätter att alla drar åt samma håll. I starten möter eleverna olika utmaningar och dessutom händer det konstiga saker i skolan. Någon rör om trolldryckerna, saker försvinner, en elev skuffas ner i brunnen och sen förstörs den älskade Runlunden.
Spelarens uppgift är att undersöka händelserna. Under vägen pratar spelaren med andra karaktärer i spelet om de problem som dyker upp och hjälper till att lösa olika utmaningar.
Bakgrund till spelet
MIELI psykisk hälsa Österbotten och Institutionen för psykologi vid Jyväskylä universitet, utarbetat mobilspelet Magis med tillhörande läromaterial baserat på den senaste forskningen och lång erfarenhet av att stärka psykisk hälsa. Magis och Min grej grundar sig på ett acceptans och värdebaserat förhållningssätt. ACT-metoden, dess principer och processer används i båda.
Läs mer:
- Må bra i skolan -projektet
- Digitala kulturtjänster i Vasa