Keskiviikkona 4.12 Pohjanmaan yhdistykset ja Mieli Pohjanmaan mielenterveys viettävät vapaaehtoisten päivää. Pidämme avoimet ovet klo 14–16. Tervetuloa!
Hyvä arki -hankkeen päätösseminaarin tallenne
Pohjanmaan kriisikeskus Valo -nimi jää historiaan
Vaasassa sijaitseva Pohjanmaan kriisikeskus Valo tunnetaan jatkossa nimellä MIELI Kriisikeskus Pohjanmaa. Muutoksen myötä nimi on yhtenäinen valtakunnallisen kriisikeskusverkoston kanssa. Nimi korostaa keskuksen roolia alueellisena tukiverkostona.
MIELI Kriisikeskus Pohjanmaa jatkaa samaa arvokasta työtä kuin ennenkin, mutta entistä näkyvämmällä ja alueelle juurtuneella identiteetillä.
Kriisikeskus tarjoaa maksutonta keskusteluapua ja kriisitukea kaikenlaisissa elämän haasteissa. MIELI Kriisikeskus Pohjanmaan palvelut ovat avoimia kaikille, ja apua saa matalalla kynnyksellä.
Haluaisitko saada työkaluja arkeen nuoren kanssa toimimiseen ja oman hyvinvointisi vahvistamiseen?
Hei Sinä yläkoululaisen vanhempi!
Haluaisitko saada työkaluja arkeen nuoren kanssa toimimiseen ja oman hyvinvointisi vahvistamiseen?
Hyvä arki -hanke on Mieli Pohjanmaan Mielenterveys ry:n ja Jyväskylän yliopiston yhteistyössä toteuttama hanke, joka pyrkii lisäämään lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa hyvinvointia Vaasan alueella.
Kutsumme nyt yläkouluikäisten nuorten vanhemmat osallistumaan pienryhmään, jonka tavoitteena on vahvistaa vanhempien hyvinvointitaitoja. Ryhmäkertoja on viisi (5) ja ne toteutetaan joko lähi- tai etätapaamisina ryhmän toiveen mukaisesti. Ryhmäkertojen toteutustavasta ja aikatauluista sovitaan yhdessä ensimmäisellä ryhmäkerralla. Etätapaamiset toteutetaan Teamsin välityksellä, joten voit osallistua ryhmään kotoa käsin.
Ryhmässä saat tilaisuuden pohtia omia haasteitasi henkilökohtaisesti, eikä sinun tarvitse jakaa pohdintojasi muille, mikäli et halua. Ryhmään osallistuminen on maksutonta.
Vanhempien ryhmä starttaa syksyllä 9.9.2024.
Lisätietoja sekä ilmoittautuminen sähköpostilla: maiju.wennman@mielipohjanmaa.fi tai puhelimitse 044 4935117 (lomalla 21.6.-28.7.2024).
Pyydämme ilmoittautumistasi 30.8.2024 mennessä.
Lahjoita Mobilepayn kautta
Jokainen mieli tarvitsee lohtua. Lahjoittamalla tuet MIELI Pohjanmaan mielenterveys ry:n toimintaa ja tuot lohtua ja apua sitä tarvitseville. Tue toimintaamme lahjoittamalla haluamasi summa. Nyt voit lahjoittaa myös helposti ja kätevästi MobilePayn kautta!
Tai
Pankkitilille:
FI0980001471373135
BIC: DABAFIHH
Pienelläkin lahjoituksella on suuri merkitys!
Lisää mielen hyvinvointia työpaikalle?
Haluatko vahvistaa työyhteisösi mielenterveysosaamista ja luoda mieltä tukevan työpaikan? Mieli Työssä® -koulutus tarjoaa työyhteisöille ja johtajille käytännön työkaluja, joilla voi parantaa sekä oman että työyhteisön hyvinvointia ja työn tuottavuutta. Hyvä mielenterveys on menestyvän organisaation perusta – panosta siihen ja näe tulokset! Koulutukset räätälöidään organisaatiosi tarpeisiin ja ne tarjoavat tutkittuun tietoon perustuvia ratkaisuja arjen haasteisiin.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Anne Salovaara-Kero puh. 0440 602 660 tai anne.salovaara-kero@mielipohjanmaa.fi
Ryhmä senioreille
Tule mukaan hyvän mielen ryhmään keskustelemaan, kuuntelemaan, virkistymään, tekemään, tutustumaan, oppimaan!
Keväällä 2024 polkaisimme käyntiin ryhmän senioreille, jotka kokevat ehkä yksinäisyyttä, kaipaavat arkeensa uusia ihmisiä ja lisää mielekästä tekemistä. Jokainen meistä kokee yksinäisyyttä jossain elämänsä vaiheessa. Tunne voi syntyä esimerkiksi, kun muuttaa uuteen kaupunkiin, eroaa, jää leskeksi tai elämäntilanne muuttuu.
Ryhmässä keskustellaan ja tehdään yhdessä asioita, sekä saadaan tietoa mielen hyvinvointiin liittyvistä asioista. Vetäjinä toimivat kriisityöntekijät Anette Hast ja Hanna Luoma. Osallistuminen on maksutonta ja mukaan mahtuu 10 henkilöä.
Ryhmä on tiistaisin klo 13-15. Kokoonnumme osoitteessa Korsholmanpuistikko 44. Tutustumme toisiimme, juttelemme ja kahvittelemme. Asiaa mielen hyvinvoinnista.
- 9.4. Tutustuminen, kahvittelu ja asiaa mielen hyvinvoinnista
- 23.4. Entisajan vaput
- 7.5. Vierailijana OLKA-toiminta
- 21.5. Pelipäivä
- 4.6. Retki
Kesätauko
- 27.8. Asiaa mielen hyvinvoinnista, keskustelua syksyn ohjelmasta, jutustelua
- 10.9. Vanhat kuvat Vaasasta.
- 24.9. Käsityöt ja musiikki. Muisti terveydeksi/Vaasan seudun Muistiyhdistys esittäytyy
- 8.10. Vierailija OVPH:lta
- 22.10. Päättäjäiset, korttiaskartelua
Tapaamiset voidaan suunnitella yhdessä ryhmän kanssa, jolloin jokaisella on mahdollisuus päästä vaikuttamaan sen sisältöön. Ohjelmassa voi olla kevyttä liikkumista, kuljetukset saadaan varmasti järjestettyä yhdessä.
Lisätiedot, kyselyt ja ilmoittautumiset: Hanna 044 236 4983 etunimi.sukunimi@mielipohjanmaa.fi
Tule mukaan rentoon ja iloiseen ryhmäämme!
Anette ja Hanna
a
MIELI ry:n vertaistukiryhmiä 2024
MIELI ry järjestää vuosittain useita vertaistukiryhmiä erilaisissa elämäntilanteissa oleville. Ryhmät toimivat joko valtakunnallisesti verkossa tai paikallisesti.
Lisätietoa ja lista kaikista ryhmistä
Vuoden 2024 ryhmät läheisen kuoleman kokeneille
Vuoden 2024 ryhmät erityisesti nuorille
Miten osallistun ryhmään?
MIELI ry:n ryhmiin haetaan ryhmäkohtaisella hakulomakkeella tai laittamalla sähköpostia osoitteeseen ryhmatoiminnat@mieli.fi. Oma kokemus tuen tarpeesta riittää, eikä lähetettä tarvita. Ryhmänohjaaja on yhteydessä jokaiseen hakijaan. Keskustelussa arvioidaan yhdessä ryhmän sopivuus hakijan elämäntilanteeseen. Päätös ryhmään osallistumisesta tehdään yhdessä ryhmää ohjaavan työntekijän kanssa.
MIELI Pohjanmaan mielenterveys ry järjestää myös omia ryhmiä Pohjanmaan kriisikeskus Valossa, tutustu näihin ryhmiin:
Sähköinen ajanvaraus
Voit varata ajan kriisivastaanotolle nettikalenterin kautta. Nettikalenterissa näkyy osa vapaista ajoista, sen kautta voit varata keskusteluajan puhelimitse tai videovastaanoton Teamsissa.
Mikäli et löydä sopivaa aikaa tai haluat varata ajan paikan päälle kriisikeskukseen, soita ajanvaraukseen puh. 044-979 2439 ma-to 9-14.
Magis-mobiilipeli hyvinvointitaitoja lapsille
Magis-mobiilipeli hyödyntää tarinallisen pelin maailmaa hyvinvointitaitojen oppimisessa. Alakouluikäisille kehitetty peli soveltuu erityisesti kouluympäristöön, mutta Magista voi pelata myös itsenäisesti tai yhdessä aikuisen kanssa.
Peli on saatavilla ilmaiseksi suomen, ruotsin ja englanninkielisenä sekä Google Play -kaupasta ja App Storesta tai selainversiona, Magis. Suositellut selaimet ovat Chrome ja Firefox.
Hyvinvointitaitoja ja mielekästä tekemistä
Pelissä on neljä lukua, jotka pelataan luku kerrallaan. Kuhunkin lukuun liittyy tehtäviä, jotka voi ladata kotisivuilta. Yhden luvun pelaamiseen ja tehtäviin menee noin tunti. Peli on suunnattu 10-12 -vuotiaille, mutta myös pienemmät, sujuvasti lukevat lapset voivat pelata. Jos lukeminen ei vielä ole sujuvaa, aikuinen voi lukea tekstit lapselle ja pelata yhdessä lapsen kanssa.
Pelissä käsitellään erilaisia hyvinvointiin liittyviä taitoja, joista voit keskustella lapsen kanssa:
- Mikä sinulle on tärkeää?
- Mitä tehdä, jos tulee pelottava ajatus?
- Mitä tehdä, jos tulee kiukun tunne?
- Miten ottaa toisen näkökulma huomioon?
- Miten rauhoittua?
- Miten keskittyä?
Pelin juoni
Pelaaja aloittaa uutena oppilaana Velholan koulussa. Muiden oppilaiden kanssa keskustellessaan pelaaja saa kuulla, että velhokoulujen luokat voivat osallistua suureen Velhokilpailuun ja kilpailla Mahtitaian teossa. Tähän tarvitaan hyvää ryhmähenkeä. Koulun alkaessa oppilailla on kuitenkin monenlaisia pulmia. Lisäksi koulussa tapahtuu kummallisia asioita. Joku sotkee taikaliemiä, tavaroita katoaa, yksi oppilaista tönäistään koulun kaivoon ja lopulta rakastettu Riimulehto tuhotaan.
Pelaajan tehtävänä on tutkia tapahtumia ja selvitellä tilannetta. Pelin juonen lomassa pelaaja käy keskusteluja hahmojen kohtaamien ongelmien tai haasteiden ratkaisemiseen liittyen.
Hyvä olla koulussa -hanke
Magis-mobiilipeli 4.-6.-luokkalaisille kehitettiin yhteistyössä MIELI Pohjanmaan mielenterveys ja Jyväskylän yliopiston psykologian laitoksen kanssa osana Hyvä olla koulussa -hanketta. Lisäksi hankkeessa kehitettiin Oma juttu -ryhmätoiminta. Molempien taustalla on hyväksyntä- ja arvopohjainen lähestymistapa, joka pohjautuu hyväksymis- ja omistautumisterapiaan (HOT).
Lue lisää aiheesta: